Idag ska ni få se hur en tavla kommer till! Det har gått två veckor mellan första och sista bilden.

Elisabets målarskola 1

Idag tänkte jag avslöja för dem som är intresserade hur det går till när jag målar en tavla. De flesta konstnärer har säkert ingen större lust att avslöja sin teknik, sitt tillvägagångssätt, hur de lägger upp och strukturerar en oljemålning etc. Det är det färdiga resultatet som räknas.

Visst är det så. Samtidigt kan det för den konstintresserade vara spännande att se hur en konstnär går tillväga när han eller hon skapar ett verk.

I mitt fall tar det väldigt lång tid att måla en tavla. Det beror framförallt på att jag har en mycket tidsödande måleriteknik. Jag arbetar med många färger, blandar alla färger och målar med mycket små penslar. Det syns kanske inte på den färdiga målningen eftersom färgen på mina målningar ofta är mycket tjock. Jag målar med lager-på-lager-teknik. Det gör att en tavla nästan aldrig blir klar. Jag kan t ex hålla på i månader med en trädstam för att få fram den rätta skrovliga strukturen. Det är ju med färgerna jag skapar denna struktur.

Den tavla jag ska visa er idag är den senaste jag har målat och den blev färdig idag (om nu en tavla någonsin blir färdig). Jag började måla på den den 12 april. Sedan dess har jag arbetat med den varje dag. Eftersom formatet är ganska litet, ca 55×47 cm, så har den tagit kortare tid än mina större tavlor.

Motivet är hämtat från Vedasjön, som ligger 300 meter från vårt hus. Det är tidig höst och när jag tittar ner i vattnet så skyms detta av väldiga rodnande strandväxter, vass och vissnade löv. Så här kom tavlan till, bild för bild:

 

Och här ser efter diverse finjusteringar idag den färdiga (?) tavlan ut:

Som ni kanske ser har jag gått mycket metodiskt och systematiskt till väga. Nya detaljer fogas till de gamla. Nya växter kommer till och andra syns inte längre, eftersom de döljs av de nya. Nya löv kommer till på träden, andra får en ny färg, gul eller rentav brun.

Det är ungefär så här jag arbetar. Sen är det upp till er, kära bloggläsare, att avgöra vilken version av tavlan som ni tycker bäst om. Eftersom tavlan är klar så kan jag tyvärr inte ändra tillbaka. Men nu finns det i alla fall bilder på varje steg i den s k utvecklingen.