Se upp politiker! Var tredje väljare tänker byta parti

Hej igen!

Ikväll kom det fram att 88 procent av väljarna tänker rösta i nyvalet den 22 mars. Om den siffran
också blir det verkliga valdeltagandet tyder det på ett rejält uppvaknande hos väljarna. Valdeltagandet i höstens val var redan det mycket högt, 86 procent. Det resultatet kan alltså komma att slås.

Samtidigt får veta att inte mindre än en tredjedel av väljarna kan tänka sig att byta parti. Visserligen är väljarna ett ombytligt släkte och vid varje val sker stora omkastningar i valmanskåren. Många bestämmer sig väldigt sent för vilket parti de ska rösta på. Ofta sker det i valbåset..

De här nyheterna får säkert flera av partierna att rysa av obehag. Åt vilket håll är väljarna på väg? Högerut eller vänsterut? Efter Sverigedemokraternas dramatiska fällning av Stefan Löfvens budget i förra veckan har flera opinionsmätningar visat på ett ökat stöd för SD. En undersökning häromdan visade att SD skulle få 19 procent av rösterna, om det var val idag. Med tanke på att valresultatet i höstas låg på 12.9 procent så är 19 procent en dramatisk förbättring.

De partier som särskilt ska se upp i den kommande valrörelsen är Socialdemokraterna och Moderaterna. För M är en helt avgörande fråga hur väljarna tar emot Anna Kinberg Batra som med största säkerhet väljs till ny moderatledare den 10 januari. Hon har väl inte precis imponerat på mig. Hon känns kylig och robotaktig men kan säkert växa in i kostymen – eller ska vi kanske säga dräkten, eftersom det handlar om en kvinna. Men Fredrik Reinfeldts starka karisma, skicklighet och politiska fingertoppskänsla tror jag aldrig att hon når upp till.

Fredrik Reinfeldt förresten. Han har inte uttalat sig offentligt i Sverige sen regeringskrisen eller ens under hela hösten. Detta trots att han faktiskt fortfarande är partiledare. Han har förklarat sin tystnad med att han inte
vill lägga sig i partiledarbytet. Javisst, men nu blev det både regeringskris och parlamentarisk kris. Då kan man väl begära att den avgående statsministern åtminstone tar en liten del av ansvaret och säger vad han tycker.

Samtidigt läser jag idag en lång intervju med Reinfeldt i Dagens Nyheter. Men den var gjord av en dansk reporter på den danska tidningen Politiken och var också avsedd för Politiken. Det går bra att tala ut i danska tidningar men inte i svenska medier. Botten, tycker jag.

PS. Bilden på mig ovan togs av min duktiga sminkös Malena när jag gästade Bingolotto i TV4 den 23 november.