Skandal av Skidförbundet att dra in bonuspengarna till Charlotte Kalla – en hämndaktion!

 

Charlotte Kalla är Sveriges i särklass bästa skidåkare – inte bara på damsidan. Vi får gå tillbaka till Toini Gustafssons och Barbro Martinssons dagar i slutet av 60-talet för att hitta lika stora eller större svenska damskidstjärnor. Under VM i Lahtis i vintras erövrade Kalla fyra medaljer. Hon var den i särklass mest framgångsrika av de svenska landslagsstjärnorna.

Charlotte Kalla
Bild: langd.se

Hennes framskjutna placering i världscupen gör henne också till en av världens absolut bästa kvinnliga skidåkare. Charlotte Kalla är ett fenomen, ett under av självdisciplin, hundraprocentigt målinriktad och med en fysik som är som skapad för idrottsliga framgångar.

Charlotte Kalla
Bild: Alchetron.com

Dessutom är hon sympatisk. Man ser henne aldrig på kändisfester, aldrig i lekprogram i TV, sällan i nyheterna om det inte handlar om skidåkning. Idrotten är hennes liv, hennes jobb, hennes yrke. Ingen tränar så hårt som hon. Hon vill bli bäst.

Charlotte Kalla är ett fullblodsproffs, som Svenska Skidförbundet och Svenska Olympiska Kommittén borde behandla som en slipad diamant. Utan Kalla är just nu Sverige inte mycket att ha när det gäller internationella framgångar i skidspåren.

Charlotte Kalla
Bild: charlotte-kalla.se

Hon är också två klasser bättre än sina svenska kvinnliga medtävlare. Det ser man när hon tävlar i SM. Hon vinner överlägset, ibland med flera minuter. De andra har ingen chans.

Detta är bakgrunden till det som jag nu betraktar som en skandal. Svenska Skidförbundet delar efter varje tävlingssäsong ut bonuspengar till åkarna utifrån de prestationer de har utfört under vintern. Charlotte Kalla hade ”tävlat in” 105 000 kronor för sina insatser i VM. Ytterligare 100 000 skulle hon få för sin framskjutna placering i världscupen.

Charlotte Kalla
Bild: visitsoderhamn.se

Men Charlotte Kalla får inte en krona av dessa 205 000 kronor. Varför det? Jo, därför att hon har bestämt sig för att även inför nästa säsong lägga upp träningen på egen hand. Tillsammans med sin tränare och mentale coach Magnus Ingesson, sin syster och sjukgymnast Cecilia och sin tekniktränare har Charlotte byggt upp ett team som verkar vara ett vinnande koncept.

Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson. Bild: langd.se

Redan inför den gångna säsongen prövade hon detta upplägg. När säsongen var slut var det inte svårt att dra slutsatsen att hennes satsning hade gett resultat. Trots en oroväckande dålig inledning på säsongen, framförallt på grund av hennes hjärtproblem, har hon kommit starkt och avslutat säsongen som Sveriges okrönta skiddrottning.

Detta är imponerande och visar vilken kyla hon har, vilken kännedom hon har om sin kropp och sin hälsa, vilken outtröttlighet hon besätter trots att hon ibland möter motgångar. Hon är bara en … vinnare.

Charlotte Kalla
Bild: fis-ski.com

Idag avslöjade Expressen att Skidförbundet vägrar att betala ut de 205 000 kronorna till Charlotte Kalla, som skulle bli hennes bonuspengar efter den framgångsrika skidsäsongen. Orsak: Kalla har inför nästa säsong än en gång valt att träna på egen hand under försäsongen, eftersom hon uppenbarligen litar bättre på Magnus Ingesson och de övriga i teamet än på de tränare som Skidförbundet ställer till åkarnas förfogande.

Jag tycker att Skidförbundets agerande är ett veritabelt bottennapp. Hur kan man vägra att betala ut välförtjänta bonuspengar till Sveriges i särklass bästa skidåkare? Utan Kallas fyra VM-medaljer skulle den svenska VM-insatsen ha blivit synnerligen blek. Kalla räddade den svenska äran.

Johan Sares, Skidförbundets egen tränare
Bild: Svenska Skidförbundet

Men det har hon uppenbarligen ingen glädje av. Hon är själv djupt besviken över Skidförbundets agerande. Det känns som en ren utpressningstaktik gentemot Charlotte. Om hon skippar sitt eget vinnarteam och med svansen mellan benen kryper tillbaka till landslagets träningsgrupp, så kanske hon får ut pengarna.

Men fortsätter hon att träna efter eget huvud och med hjälp av ett team, som hon själv avlönar och som förmår göra henne ännu mera framgångsrik, så blir det inga pengar. Detta har förbundet inte sagt öppet men det är lätt att räkna ut att indragningen av bonuspengarna är ett straff och en hämnd.

Charlotte Kalla tränar hårdare än någon annan
Bild: langd.se

Jag uppmanar ledningen för Skidförbundet att ompröva sitt beslut. Är det någon som ska ha bonuspengar så är det Charlotte Kalla. Utan henne står sig Skidförbundet och svensk skidsport slätt.

Hur korkad får man vara? Jag håller på dig, Charlotte!