Kränkande tillmäle om oss svenskar som tycker det är rätt och viktigt att äta kött!

”Köttufon”. Så kallar Expressens krönikör Frida Boisen alla de människor som tycker om kött och som gärna vill äta kött som en viktig del i matintaget. Ett köttufo är alltså något mycket negativt, ja en idiotisk person, helt enkelt. En omoralisk jävel.

Kor är vackra!
Bild: Wanås Gods

Jag blev väldigt upprörd när jag läste krönikan idag, torsdag. Jag känner mig sannerligen inte som något ufo, även om jag då och då äter kött. Frida Boisen hänvisar till det som många andra länge har hävdat, nämligen att jordens köttproduktion står för femton procent av utsläppen av växthusgaser, bl a metangaser som korna ger ifrån sig när de släpper sig.

Kor är nyttiga – både för människan och naturen.
Bild. Naturskyddsföreningen

Den som vill vara en rättänkande miljövän ska alltså sluta att äta kött av ovan nämnda skäl. Ett av skälen till att människor i alla tider har ätit kött är att köttet innehåller mycket proteiner som är viktiga byggstenar i människokroppen.

Men Frida Boisen och andra menar att detta protein mycket väl kan fås genom sojabönor. Javisst, sojabönor är mycket proteinrika. Det är paradoxalt nog därför som den största mängden sojabönor som produceras på jorden går till – ja just det: djurfoder. Men en växande andel av sojaskörden går numera även till mänsklig föda, när sojabönorna ska ersätta köttet.

Enorma odlingar av sojabönor. Bild. Globalis
Sojabönor
Bild: frokungen.se

Det är sant att sojabönor är ett bra ersättningsmedel för kött, om man av olika anledningar inte gillar att äta kött. Nu gillar jag och miljontals andra människor i världen att äta kött. Varför ska vi inte få fortsätta med det? Kött är nyttigt men ska naturligtvis ätas tillsammans med massor av grönsaker, potatis i olika former, läckra såser etc.

Ko med diande kalv. Kan man se något vackrare?
Bild: Wikipedia

Men nu har det blivit omoraliskt och klimatosmart att äta kött. En sann naturvän avskaffar all köttproduktion, slaktar korna och begraver köttet i jorden. Istället börjar han eller hon att leva på sojabönor.

Om nu 15 procent av utsläppen av växthusgaser kommer från köttproduktionen, varifrån kommer då de resterande 85 procenten? Jo, från oss människor förstås och från vårt sätt att leva. Från våra bilar. Från våra flygplan som vi gärna frekventerar så ofta vi kan. Från vår uppvärmning. Från alla transporter med livsmedel och andra slags varor som varje ögonblick fraktas hundratals mil över kontinenterna.

Att angripa köttätandet är att börja lösa problemet i fel ända. Bild: Jordbruksverket

Att angripa köttätandet tycker jag är att börja lösa problemet i fel ända. Stoppa de oändliga klimatförstörande landsvägstransporterna över kontinenterna istället. Sluta flyg till Thailand och Aruba. Cykla istället för att köra bil. Men ät gärna en god köttbit en gång i veckan.

Stora skövlade arealer av regnskog i Brasilien – bl a för att bereda plats för sojaböneodling. Bild. WWF

Sedan kommer det viktigaste. Enligt kötthatarna är sojabönorna garanten för mänsklighetens överlevnad vad gäller proteinet. Nu är det tyvärr så att produktionen av sojabönor på många håll i världen skapat en egen enorm miljö- och klimatkris. Oändliga ytor av bl a Brasiliens regnskogar har skövlats och på deras plats växer nu istället bland annat sojaböneplantor!

Skövling av regnskogar – så ser det ut efteråt.

Det var väl inte så vi hade tänkt oss denna s k klimatväxling. Alla vet att bevarandet av regnskogarna på jorden är A och O för att upprätthålla ett sunt klimat. I regnskogarnas fuktiga grönska ansamlas mängder av koldioxid. Men när regnskogarna skövlas frigörs koldioxiden och driver upp i luften och blir till växthusgaser som i sin tur bidrar till uppvärmningen av jorden.

Sojabönor istället för kossor. Bild: SLU

Ska alla människor nu börja äta sojabönor istället för kött, ja då måste produktionen av sojabönor öka kraftigt, fler regnskogar skövlas och mer koldioxidutsläpp skapas.

En annan sak som kötthatarna inte tänker på när de vill ta bort korna från våra åkrar och ängar är att kor inte bara producerar kött. Kor producerar också andra livsnödvändiga livsmedel som mjölk, grädde, smör och ost. Mjölk, ost, grädde och smör kommer från mjölkkorna.

För att få bort metanutsläpp och annat så antar jag att även mjölkkorna måste slaktas. Men då får vi ingen mjölk att göra grädde, smör och ost av. Visst kan man ersätta smör med Flora och andra plastmaterial och mjölk med havremjölk och vanlig ost med getost men jag tror inte att detta är den rätta vägen att gå. Själv slutade jag helt med plastsmöret (Flora, Lätta, Lätt & Lagom etc) för många år sen och övergick till rent smör, vilket är mycket nyttigare.

Jag är ett köttufo. Det har jag förstått nu. Likväl tänker min man Bosse och jag laga till en god oxfilémiddag i morgon kväll, fredag, som alltid är vår särskilda festkväll. Köttufon eller ej.

En riktigt läcker oxfilé

Glöm samtidigt inte att klimatproblemet är lite mera komplext än att ersätta kött med sojabönor. Det finns inga mirakelmetoder eller quick fix. Ersätter man något med något annat skapar man nya miljöproblem. Vad det handlar om är det viktigt med en väl avvägning av det rimliga, ett val av det minst dåliga och att absolut inte överdriva eller belasta naturen på ett orimligt.

Fina kossor på bete
Bild: Arla

Dessutom är kor väldigt vackra! Jag älskar kor!