Skandalen med den bidragsfuskande irakiske försvarsministern visar än en gång hur släpphänta svenska myndigheter är!

Jag befinner mig just nu i Spanien och cykeltränar men åker hem till Tungelsta på lördag igen. Min vistelse här nere hindrar mig dock inte från att följa nyhetsflödet hemma i Sverige via nätet. De senaste dagarna har medierna varit fyllda av artiklar om en företeelse som visserligen kan väcka stor muntration hos många men som i grunden är djupt allvarlig och djupt olycklig.

Det handlar om den irakiske försvarsministern.

Najah Al-Shammaris svenska pass.

Denne man är nämligen inte vilken försvarsminister som helst. Nejdå, samtidigt som han är försvarsminister i Irak sen juni 2019 har han kvitterat ut olika slags bidrag från Sverige. Han har nämligen bott i Sverige i flera år och har lyckats lura till sig bidrag från välfärdssystemet trots att han numera bor i Irak.

Iraks försvarsminister lever ett dubbelliv. I Irak heter han Najah al-Shammari och är försvarsminister. I Sverige heter han Najah Al-Adeli, är svensk medborgare bosatt i en lägenhet i på Krongårdsvägen 3, i Vårby Gård i Huddinge kommun söder om Stockholm. Hans namn och adress går fortfarande att hitta på eniro.se.

Här bodde (bor) fortfarande Najah al-Shammari. Adressen är Krongårdsvägen 3 i Vårby gård i Huddinge kommun.
Bild: hitta.se

 

Han har alltså dubbla identiteter. Men det rör sig om en och samma person.

Den sorglustiga historien började 2009: Najah al-Shammari, idag 52 år gammal, kom det året till Sverige som flykting från Irak. Enligt hans egna uppgifter hade han tidigare varit general i den irakiska armén under Saddam Husseins tid vid makten. Al-Shammari ansågs uppenbarligen vara ett ömmande fall av svenska myndigheter. 2011 fick han permanent uppehållstillstånd i Sverige och fyra år senare, 2015, blev han svensk medborgare.

Krongårdsvägen 3, Vårby
Bild: hitta.se

År 2012 kom hans fru och hans sex barn till Sverige. Familjen bosatte sig i trerumslägenheten i Vårby gård. Strax därefter anlände ytterligare en släkting från Irak. Familjen bestod nu av nio personer.

Flera svenska medier har under veckan rapporterat att al-Shammari – eller ska vi kalla honom al-Adeli, för så heter han i Sverige – har varit sjukskriven i Sverige och levt på socialbidrag. Al-Shammari ska under sina första år ha varit heltidssjukskriven och ska ha haft svårt att förstå enklare instruktioner på svenska.

Najah al-Shammari, försvarsminister i Irak (t.h.)
Bild: sv.wikipedia.org

Han försökte studera på SFI men hade svårt att lära sig svenska på grund av den minnesförlust han påstod sig lida av efter traumatiska upplevelser under kriget i Irak. Dock ska han ha haft en universitetsexamen i statskunskap med sig i bagaget till Sverige.

Najah al-Shammari har aldrig haft något fast arbete i Sverige. Bara under två år sen 2011 har han redovisat en mindre förvärvsinkomst men det har handlat om små belopp. Under de flesta år som han bodde här var han nolltaxerare. Han och hans familj har samtidigt under flera års tid kvitterat ut socialbidrag.

Najah al-Shammari bor inte längre här i miljonprogramsområdet Vårby gård i Huddinge.
Bild: hitta.se

Al-Shammari och hans familj bor inte i Sverige längre. Sen flera år tillbaka är de bosatta i Irak – samtidigt som familjen under de här åren har kvitterat ut både barnbidrag och bostadsbidrag från Sverige. Sen den 8 november utreds familjen al-Shammari för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan.

När al-Shammari och hans familj flyttade tillbaka till Irak behöll al-Shammari både sitt svenska medborgarskap och sin folkbokföringsadress i Vårby gård. Detta var förutsättningen för att Iraks nuvarande försvarsminister skulle kunna fortsätta att kvittera ut olika slags bidrag från Sverige – trots att han inte bodde här (fysiskt) längre. Al-Shammari är därför även misstänkt för brott mot folkbokföringslagen.

Najah al-Shammari
Bild:vdare.com

Men historien stannar inte vid detta. Den 17 mars 2016 greps al-Adeli av polisen. Han åtalades den 19 april samma år vid Södertörns tingsrätt misstänkt för grov misshandel.  Al-Shammari (eller al-Adeli som han hette i Sverige) ska under fyra års tid ha misshandlat och hotat fem personer, två kvinnor och tre minderåriga barn. Misshandeln var mycket grov och åklagaren var säker på att vinna målet i Södertörns tingsrätt.

Men plötsligt ändrade de båda anmälarna sina uppgifter och påstod att uppgifterna om misshandeln inte stämde. De hade skrämts till tystnad. Åtalet lades ner och al-Adeli blev efter en månads tid i häkte åter en fri man. Som grädde på moset kunde ha senare dessutom kvittera ut ett skadestånd från svenska staten  på 38 654 kronor för den tid han hade suttit häktad.

Al-Adeli slank ur nätet. Men samtidigt är han också misstänkt för krigsbrott under sina år som general i den irakiska armén. Därför har fallet al-Adeli (eller al-Shammari) nu blivit ett fall både för regeringen och riksdagen i Sverige. Och kanske är anklagelserna för krigsbrott de allra allvarligaste. Bidragsbrotten i Sverige får ju anses vara en västanfläkt mot misstankarna om att han har dödat eller torterat människor under kriget i Irak.

Vad sysslade Försäkringskassan med under alla dessa år?
Bild: Youtube.com

Hursomhelst är historien med al-Shammari både vidunderlig och sensationell. Om alla anklagelser mot honom stämmer – alltifrån bidragsbrott till misshandel – så är han bara ett av många exempel på människor som fuskar till sig miljonbelopp från det svenska välfärdssystemet. Det är illa nog.

Men särskilt illa är det för de svenska myndigheter som i åratal har låtit denne man fuska till sig socialbidrag, barnbidrag och bostadsbidrag. Vad sysslade Försäkringskassan under de år som al-Shammari lurade svenska staten på bidrag? Hur kan man betala ut barnbidrag och bostadsbidrag till en person som inte längre bor i Sverige? Detta är ännu ett prov på de slapphet, den bristande kontroll och den ansvarslöshet som i många år har präglat bland annat Försäkringskassan.

Försäkringskassan
Bild: sv.wikipedia.org

Häromveckan var jag debattledare vid ett seminarium om bidragsfusk vid Kvalitetsmässan i Göteborg. Under seminariet kunde deltagarna konstatera att det svenska välfärdssystemet varje år dräneras på mellan 11 och 27 miljarder kronor av människor som fuskar till sig bidrag. Och uppfinningsrikedomen när det gäller att få ut de här bidragen är stor, något som följande bilder visar. Bilderna, som jag själv har gjort, visades i samband med seminariet i Göteborg.

 

Åter till al-Shammari. Vad sysslade Migrationsverket med när man 2015 beviljade Al-Shammari svenskt medborgarskap trots att han bara hade bott i Sverige i fyra år. Ringde det inte någon enda liten klocka hos Migrationsverket när de hanterade en medborgarskapsansökan från en person som hade arbetat som general vid den irakiska armén under Saddam Husseins tid? Kollar inte Migrationsverket upp de personer som ansöker om medborgarskap i Sverige?

Uppenbarligen inte. Om anklagelserna mot de irakiske försvarsministern visar sig stämma bör Migrationsverket omedelbart dra in al-Shammaris svenska medborgarskap.

Najah al-Shammari bör inte får behålla sitt svenska medborgarskap, anser jag.