Häromdagen berättade jag att jag skulle ta en timeout från mitt bloggskrivande under den tid som jag skriver klart min bok. Tyvärr kan jag inte hålla det löftet. Idag kände jag än en gång att jag måste kommentera de senaste uppgifterna om coronapandemin i Sverige.
För det är dramatiska uppgifter som nu kommer från Folkhälsomyndigheten, särskilt när det handlar om antalet nya personer som har smittats av viruset.
Under de senaste tio dagarna har inte mindre än 4 505 människor smittats av covid-19 i Sverige. Grafen ovan visar den kraftiga ökningen som tog sin början när skolorna öppnade i augusti-september och när samhällsverksamheten drog igång på allvar efter semestrarna.
Den ökning av smittotalen som vi ser nu är de högsta sen slutet av juni när smittspridningen nådde den högsta toppen någonsin under den här pandemin. Den 25 juni noterades all-time-high ifråga om smittspridning med 1 279 nya smittade fall under ett enda dygn. Nu ligger siffrorna på betydligt lägre nivåer men tendensen är ändå oroande.
Statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer att det kommer att ta minst ett år innan de blåser av hotet.
De flesta nya sjukdomsfallen i Sverige återfinns nu i åldern 20-29 år. I den åldersgruppen är idag 15 915 personer smittade av covid-19. Det motsvarar 17 procent av alla smittade. Den stora majoritet av dem som insjuknar, 66 procent , är i åldrarna 20-59 år.
Däremot avlider nästan ingen i dessa yngre åldersgrupper. Det är fortfarande de äldre som dör i covid-19. Hela 89 procent av dem som avlider är över 70 år gamla. Så har det också sett ut ända sen pandemin började i mars. De flesta avlidna finns i åldersgruppen 80-89 år. Den grupper motsvarar 41 procent av alla avlidna.
Samtidigt som det är i de yngre åldersgrupperna som smittan nu sprids kraftigast så belastar inte dessa grupper intensivvården särskilt mycket. Om 49 procent av dem som idag insjuknar i covid-19 är i åldern 20-49 år så är det bara 19 procent i samma åldersgrupp som vårdas på intensivvårdsavdelningar. Det innebär att även om de yngre smittas kraftigt idag så blir de inte särskilt allvarligt sjuka.
Den stora ökningen av smittspridningen sker i Stockholm. Det är inte märkligt eftersom det överallt i världen är de folkrika huvudstäderna som drabbas hårdast av smittan.
Från och med idag, den 1 oktober, är det återigen tillåtet för anhöriga att besöka sina nära och kära på äldreboendena. Beslutet om detta datum togs redan i somras.
Tyvärr måste man säga att det var en urusel tajming av det här beslutet. Besöksförbudet på äldreboendena upphävs alltså under en period när smittspridningen ökar kraftigt igen. Jag har all förståelse för att de gamla på äldreboendena har längtat efter att få träffa sina anhöriga. Men att det ska ske just nu, när smittspridningen ökar kraftigt, är minst sagt olyckligt.
Jag tycker att statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren noga ska övervaka effekterna av att det nu är fritt fram att besöka äldreboendena. Skulle det visa sig att de gamla börjar smittas kraftigt igen så måste regeringen omedelbart återinföra besöksförbudet.
Orsaken till att smittspridningen ökar kraftigt är att många verkar strunta i Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Omfattande smitta har spridits i samband med ungdomsfester men också vid idrottstävlingar som samlat många deltagare har det visat sig att smittan sprids.
Även här går regeringens beslut om riktlinjerna mot utvecklingen. Nu är det återigen tillåtet med folksamlingar på upp till 500 personer. Detta efter starka påtryckningar från den så kallade kultureliten och idrottsrörelsen. En ökad smittspridning kommer som ett brev på posten när restriktionerna lättas och fler människor tillåts att trängas med varandra.
Regeringen beslut den senaste tiden har handlat om en enda sak: urusel tajming.