Rätt beslut av regeringen att inte lätta på restriktionerna. Fotbollsspelare teaterchefer får vackert finna sig att Sverige befinner sig i en rasande pandemi!

Jag känner mig tvingad att än en gång bryta mitt löfte att inte blogga förrän boken är färdigskriven. Den är snart färdigskriven och jag gör därför några timmars paus i skrivandet.

Orsaken är att regeringen i torsdags ändrade sig och bestämde att ännu inte tillåta folksamlingar på mer än 50 personer. Löftet i förra veckan var ju att regeringen den här veckan skulle komma med beskedet att det från och med nästa vecka skulle vara tillåtet att samla upp till 500 personer på tillställningar som fotbollsmatcher, konserter, teaterföreställningar med mera.

Konsert
Bild: Istock/köpt bild

Beskedet välkomnades av de två stora lobbygrupperna i Sverige, nämligen kulturetablissemanget och idrottsrörelsen. Båda har ända sen coronarestriktionerna infördes i vintras klagat över hur de har förlorat miljonbelopp i publikintäkter på grund av coronarestriktionerna. Lobbyverksamheten har pågått under hela sommaren och hösten och såg ett tag ut att vinna striden mot regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Spel inför tomma läktare
bild: Ifk Arvidsjaur

Men så tvärvände regeringen i torsdag efter att ha lyssnat på Folkhälsomyndigheten. Kravet på högst 50 personer vid olika slags sammankomster skulle fortsätta att gälla. När restriktionerna skulle upphävas och löftet om 500 personer infrias kunde socialminister Lena Hallengren inte svara på:

Socialminister Lena Hallengren
Bild: pressbild/flickr.

”Europa ser ut att bli globalt centrum för pandemin igen och Sverige har lämnat de låga nivåerna som vi hade i somras”, säger socialminister Lena Hallengren.

Fram till idag har världen drabbats av totalt 37 miljoner fall av covid-19. Den senaste dagsnoteringen är 350 000 nya fall. Det är enligt Världshälsoorganisationen den högsta dagssiffran hittills.

109 000 nya fall har drabbat Europa sen igår.

I USA, där Donald Trump hela tiden systematiskt har försökt underskatta coronapandemin, har hittills 214 000 människor avlidit i Corona.

Grafik: Elisabet Höglund
Källor: Johns Hopkins University och Folkhälsomyndigheten

I Sverige inräknades under tiden måndag-fredag den här veckan 2 649 nya fall. Sammanlagt har nästan 100 000 människor i Sverige insjuknat i covid-19 eller testats positivt.

Pandemin galopperar globalt. I Sverige har smittspridningen ökat under den senaste månaden särskilt i stora städer som Stockholm, Uppsala och Malmö. Det är ingen överdrift att påstå att det är universitetsstäderna som har drabbats hårdast.

Den globala smittspridningen -kurvor som stiger hela tiden
Källa: Johns Hopkins University

Smittan har spridits via stora fester bland studenter och andra festprissar. Idrottsevenemang har också spridit smitta. Det är därför inte alls konstigt att regeringen i torsdags vände på en femöring och beslutade att skjuta på löftet att återinföra 500 personer som det högsta antalet människor som fick samlas på en tillställning på en och samma gång. Beslutet gäller tills vidare.

Smittspridningen i Sverige sen september 2020
Källa: Folkhälsomyndigheten

De senaste dagarna har vi hört dirigenter och operachefer gråta högt över regeringens svikna löfte. Det här betyder den svenska kulturens och idrottsrörelsens undergång, har de sagt.

Höga idrottsledare, framförallt inom svensk elitfotboll, har klagat över hur mycket pengar de har spenderat på att köpa in spelare och nu kommer inte idrottsföreningarna att kunna tjäna några pengar eftersom publiken inte får komma in på arenorna.

Tomma läktare
Bild: Bollstanäs Fotbollsklubb

Har inte dessa människor fattat ett enda jota? Ser de inte hur pandemin med ökad styrka sprider sig över världen? Ser de inte hur Sverige drabbas av allt högre smittotal? Ser de inte att något allvarligt, kanske livshotande, sker runtomkring oss?

Även kulturetablissemanget och fotbolls-Sverige har skyldighet att ta sitt ansvar. Alla vi andra vanliga människor har levt isolerade i våra hem i över ett halvår för att undvika smittspridning. Varför ska denna isolering bara gälla oss? Varför inte också teatrar och fotbollsklubbar?

Har inte folk fattat ett enda dugg? frågar jag mig

Sverige och världen befinner sig i en situation som vi inte har befunnit oss i modern tid. Runtomkring oss sprids ett virus som kanske inte är dödligt för alla men som är dödligt för somliga. Tänk på dem istället för att gnälla över att fotbollsspelarna måste spela inför tomma läktare och konserter och teaterföreställningar kanske måste visas digitalt istället för in reality.

Jag tycker att regeringen har visat mod som vågade stå emot lobbyisterna. Å andra sidan är detta regeringens förbannade skyldighet. Folkhälsan måste alltid gå före.