Snacka om kvinnokraft! Idag ska ni få möta fyra kvinnor från samma familj som alla äger och kör en egen tung lastbil!

 

Mamma Maria Öhman kör tung lastbil åt Haninge Åkeri, en lastbil som hon själv är ägare till. Maria har kört lastbil i många år. Det är strongt. Hon berättar för mig att hon tog lastbilskörkort eftersom det fanns så många snygga killar som körde lastbil, ha ha.

Maria Öhman, mamma till tre kvinnlig lastbilschaufförer.
Foto: privat

Maria fick sitt lastbilskort när hon var 21 år. Sen dess har hon kört lastbil med avbrott för tre graviditeter/födslar av tre lika häftiga döttrar. De heter Sofia Lindell, Lotta Lindell och Malin Lindell med efternamnet Lindell. Alla i familjen äger sin lastbil. Alla kör lastbil för Haninge Åkeri. Alla i familjen är också hemmahörande i Haninge kommun.

Tre kraftfulla lastbilstjejer med var sin egen lastbil
Bild: Privat

Maria berättar vidare att hon även har kört motorcykelcross och tävlat med motorbåt. Hon säger att hon alltid har gillat prylar som är utrustade med motorer.

”Mina älskade döttrar har alltid fått vara med mig när jag har tävlat, kört bil eller åkt motorcykel. De har också alltid fått åka med i lastbilen. De har fått hjälpa till med olika sysslor och har därmed tidigt lyckats skaffa sig en god inblick i jobbet som lastbilschaufför. De har därför fått uppleva vilket trevligt och omväxlande liv det är att vara lastbilschaufför”, berättar Maria vidare.

Maria, nr 2 fr.v., med sina tre lastbilskörande döttrar
Bild: Privat

Maria säger vidare att hon älskar lastbilslivet eftersom det jobbet ger henne stora möjligheter att träffa många trevliga människor. Samtidigt njuter hon av den frihet det innebär att få vara ensam med sig själv i bilen mellan de olika stoppen på vägarna. Frihet under ansvar.

Hennes döttrar är likadana. De har alltid varit alerta och nyfikna på att lära sig nya saker .

Döttrarna Lindell
Bild: Privat

Det främsta skälet till att döttrarna Sofia, Lotta och Malin lärt sig att köpa och köra lastbil är enligt mamma Maria att ”ungarna ju måste lära sig ett jobb och  försörja sig själva” men hon förnekar inte att hon själv har varit med på ett hörn,  puffat på dem och påverkat dem i sitt yrkesval.

Alla tjejerna med var sin lastbil
Bild: Privat

Enligt Maria är det dock inte alltid en dans på rosor att vara kvinna och lastbilschaufför:

”Man måste verkligen ha skinn på näsan eftersom det är ett mycket mansdominerat yrke. Stämningen är ofta hård även om det finns en del kvinnor som kör lastbil”.

En av döttrarna har två små barn på 2,5 år resp. 2 veckor. Så det går faktiskt att köra lastbil även om man är småbarnsförälder.

Alla i familjen, inklusive Marias man kör sin egen lastbil. Alla är bosatta i Haninge kommun. Alla älskar de sitt jobb.

De här fyra tjejerna är verkliga förebilder för alla andra kvinnor. De visar att även kvinnor kan klara av tuffa jobb i mansdominerade miljöer, att ta i när det behövs och inte låta sig förtryckas.

Snacka om kvinnokraft!