Meraf Bahta har brutit mot dopingkontrollreglerna och borde avstängas från EM!

 

Meraf Bahta är en av Sveriges mest framgångsrika medel- och långdistanslöpare. Hon har vunnit 19 SM-guld i olika discipliner . I EM i Zurich 2014 tog Bahta guld på 5000 meter. Samma år satte hon svenskt rekord på 5000 meter. I EM i Amsterdam 2016 tog hon silver på samma distans.Hon har  placerat sig bland världstoppen i många internationella tävlingar.

Meraf Bahta
Bild: Anti-Doping World

Meraf Bahta kom till Sverige 2008 som flykting från Eritrea och blev svensk medborgare fem år senare. Hennes friidrottskarriär är vidunderlig. Med sitt varma leende och sympatiska utstrålning är hon älskad och beundrad av svenska folket.

Meraf Bahta
Bild: diamondleague.com

Idag, måndagen den 6 augusti, startade årets Europamästerskap i friidrott i Berlin. I detta EM är Meraf Bahta det största svenskhoppet.

Meraf Bahta
Bild: Youtube.com

Men för några dagar sen avslöjades att Meraf Bahta har misskött den s k vistelserapporteringen för dopingkontroller. Vid tre tillfällen har hon inte rapporterat var hon har befunnit sig för att vara tillgänglig för oanmälda dopingkontroller.

Bahta är en av de 47 svenska friidrottare som Riksidrottsförbundets Dopingkommission har bestämt ska ingå i den svenska dopingkontrollpoolen. Det betyder att alla dessa idrottutövare regelbundet via internet ska anmäla var de befinner sig. Totalt ingår 239 svenska idrottare från arton idrottsförbund i den här kontrollpoolen. Enligt reglerna bär varje idrottsutövare ett personligt ansvar för att dessa regler följs.

Meraf Bahta
Bild: finnkampen.se

Merat Bahta har vid tre tillfällen under de senaste tolv månaderna brutit mot dessa regler och inte anmält var hon har vistats. Enligt reglerna kan idrottare som upprepade gånger  missköter sin rapportering eller inte befinner sig på den plats de har angett anmälas för bestraffning. Det gäller om man vid tre tillfällen under de gångna tolv månaderna inte har lämnat riktiga uppgifter. Det är precis detta som Meraf Bahta har gjort sig skyldig till.

Meraf Bahta
Bild: bauhausgalan.se

Trots att det är solklart att Meraf Bahta har brutit mot de internationella antidopingreglerna har friidrottsförbundet ger henne klartecken att tävla i EM i Berlin. Förbundskapten Karin Torneklint anser att Meraf Bahta inte har gjort sig skyldig till något brott; förklaringen till att Bahta vid tre tillfällen har försummat att rapportera var hon har befunnit sig är att Bahta ”inte ska ha förstått hur man bär sig åt för att göra de här anmälningarna via internet”.

Förbundskapten Karin Torneklint
Bild: twitter.com

En rad högst märkliga förklaringar som språksvårigheter och svårigheter att hantera internet har förts fram från friidrottsförbundet, som alltså fritar Meraf Bahta från ansvar trots att hon gravt har brutit mot reglerna. Det här betyder inte att Meraf Bahta har varit dopad men eftersom hon inte har varit tillgänglig för dopingkontroller kan heller ingen fria henne från dopingmisstankar.

Friidrottsförbundets agerande är ingenting mindre än en praktskandal. Svenska idrottsförbund, inklusive friidrottsförbundet stormar alltid mot alla former av doping. Fördömandena skär som vassa knivar i luften om det  framkommer att någon rysk eller norsk eller amerikansk idrottare har gjort sig oanträffbara för dopingkontroller.

Meraf Bahta
Bild: fplus

Men om en svensk EM-medaljkandidat som Meraf Bahta har gjort sig oanträffbar ”så är detta inte något ärende för friidrottsförbundet”. Vem är det då ett ärende för? Här ser vi än en gång ett praktexempel på det svenska dopinghyckleriet. Vi fördömer andra länders idrottare men skyddar våra egna från varje misstanke om doping. Det är häpnadsväckande och skadar friidrottsförbundets anseende i grunden.

Det har redan kommit hård kritik utifrån, bland annat från Finland, för det svenska sättet att särbehandla Meraf Bahta.

Meraf Bahta
Bild: löpning för alla

Att Meraf Bahta inte själv skulle klara av att göra den här sortens anmälningar till dopingkommissionen är naturligtvis rent nonsens. Om hon själv inte är så duktig på internet så kan hon be om hjälp av sina tränare och även av friidrottsförbundet. Bahta har två egna tränare, dels Ulf Friberg, som har varit långdistanslöparen Mustafa Muhamads tränare, dels Hälle IF:s tränare Ulf Björklund.

Meraf Bahtas tränare
Ulf Friberg
Bild: Ulf Friberg

Om inte Batha själv klarar av anmälningarna så borde hon ha bett om hjälp av någon av dessa. Men det har hon uppenbarligen inte gjort.

Det Meraf Bahta har gjort sig skyldig till är allvarligt och underminerar svenskt antidopingarbete. Den enda konsekvensen av detta är att hon förbjuds att representera Sverige vid EM i Berlin. Hon har inte där att göra – hur kvalificerad hon är är.

Meraf Bahta
Bild: zimbio.com

Detta är naturligtvis hårda ord men finns det regler så ska dessa följas – även av Meraf Bahta.