Stefan Löfven är inte överraskningarnas man – men idag var han verkligen det? Hans avgångsbesked kom som en chock.

Stefan Löfven har aldrig varit de stora överraskningarnas man. Men idag var han det. Det var minst sagt överrumplande att idag ta emot hans besked att han tänker avgå som partiledare vid socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av november och att han några dagar senare även kommer att avgå som statsminister.

Stefan Löfven
Bild: flickr.com

Jag brukar sällan sörja politiker som meddelar att de tänker avgå. Det är ju en organisk del av politiken. Man kan inte sitta kvar som politiker i evighet. Men idag kände jag sorg. Sorgen berodde inte på att Sverige nu kommer attförlora en stor politisk ledare. Nej, Stefan Löfven har varit en politisk överlevare snarare än en ledare.

Sorgen berodde istället på att Sverige nu kommer att förlora en mycket sympatisk statsminister, en vänlig person med ett stort och varmt hjärta. Dessutom vet alla vad han har tvingats gå igenom under sina sju år som statsminister. Ständiga regeringskriser. Svek från dem som borde stödja honom. Förödmjukelsen i juni att bli sparkad som statsminister trots att han faktiskt hade försökt göra vad han kunde för att leda landet.

Stefan Löfven
Bild: regeringskansliet/Kristian Pohl

En del anser att Löfven bara har slagits för att kunna behålla makten, att hela hans politiska ansträngningar har gått ut på att klamra sig fast vid taburetten. Det är sannerligen en sanning med modifikation. Jag tror att alla partier oavsett färg som innehar regeringsmakten försöker göra allt de kan för att sitta kvar och försöka genomföra så mycket som möjligt av sin politik.

Stefan Löfven har istället under långa perioder tvingats genomföra borgerlig politik och regera på borgerliga budgetar. Borde han ha avgått tidigare när han inte längre kunde föra en socialdemokratisk politik? Ja, kanske, men Stefan Löfven är en person som vägrar att ge upp. Med tanke på hur sammansättningen i riksdagen har varit under de gångna två mandatperioderna så skulle det vara oundvikligt för vilket parti som helst att inte tvingas regera på de andra partiernas villkor.

Stefan Löfven
Bild: regeringskansliet/Kristian Pohl

Väljarna valde 2018 en riksdag som inte förmådda skapa en trygg majoritet. Därför blev det som det blev i våras. Utan Annie Lööfs hjälp hade nog Stefan Löfven tvingats lämna skutan redan i juni. Nu överlevde han sommaren.

När Löfven idag sa att hans avgång ”är det bästa för partiet” så fick man en känsla av att han underkände sin egen gärning och sin egen förmåga. Han kände förmodligen att han efter förhandlingarna på försommaren hade gett så mycket av sin politiska kraft att han inte skulle klara av att ta en dust till om budgeten till hösten.

Stefan Löfven
Bild: Riksdagens webbsändning/SVT2

Dessutom har han nyligen fyllt 64 år. Han vet att han inte kan sitta kvar på partiledarposten särskilt många år till. Därför är det ärligt av honom att avgå redan nu och ge utrymme åt en ny partiledare som förhoppningsvis både är yngre och mera sugen på att kämpa än vad Stefan Löfven är idag.

Redan i juni hotade Löfven med att avgå till hösten om han inte skulle få igenom sin budget. Han anade vad som komma skulle. Han visste att det skulle bli svårt. När dessutom tuppkammen på vänsterpartiet nu har växt så till den grad att de blir allt svårare att hantera dem så vågade Löfven inte räkna med något stöd från vänstern, i varje fall inte utan att tvingas betala ett mycket högt pris.

Annie Lööf
Bild: Flickr/pressbild

Och Annie Lööf, kunde han räkna med henne i fortsättningen? Det är inte alls säkert. Lööf och centern och sin egen politiska agenda och sina egna politiska ambitioner. Det är ingalunda säkert att hon skulle ägna tiden fram till valet 2022 åt att stötta en undergångshotad socialdemokratisk regering.

Nej, Stefan Löfven visste vad som skulle komma. Möjligen kan man tycka att det är lite ojuste mot den nye partiledaren (och kanske statsministern) att han eller hon får så kort tid på sig fram till valet (bara nio månader) för att dels kunna lägga fram sin egen politik, dels bli känd och erkänd av väljarna.

Stefan Löfven och Annie Lööf
Bild: Ninni Andersson, regeringskansliet

Det som kan verka förvånande med Löfvens besked idag är att han så sent som i våras deklarerade att han var beredd att leda sitt parti i valrörelsen 2022. Det löftet har han nu svikit. Han måste uppenbarligen ha haft starka skäl för det. Samtidigt vet han att det finns efterträdare på partiledarposten som skulle kunna bli betydligt mer framgångsrika än han själv har varit.

Stefan Löfven är inte någon politisk loser. Han har hanterat de ständigt återkommande kriserna så gott han har kunnat. Han har visat ett enormt tålamod och en enorm förhandlingsförmåga. Det har räddat Sverige från uppslitande politiska konflikter och kanske flera nyval.

Stefan Löfven
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Samtidigt inser Löfven sina brister som politiker. Han var en skicklig fackföreningsman med ett outslitligt sittfläsk som tog IF Metall genom långa förhandlingsnätter för att kanske nå ett avtal som medlemmarna kunde bli någorlunda nöjda med.

Men för att bli en stor politiker krävs något mer. Man måste vara karismatisk. Man måste vara en lysande talare och en oöverträffad debattör. Det är inte Stefan Löfven. Han har istället hackat sig fram genom oändliga partiledardebatter både i riksdagen och på TV utan att någon gång lämna debatten som en vinnare.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: regeringen.se

Tyvärr kanske det inte är så att det går att förena lysande dialektik, retorik och karisma med en tålamodskrävande förhandlingsförmåga. Stefan Löfven lyckades inte förena detta. För honom var debatterna, särskilt i TV, en plåga. Jag förstår att han idag är lycklig över att snart få slippa dem.

Stefan Löfven kommer inte att gå till historien som politikern som förändrade och reformerade Sverige. Nej, han lyckades bara knapphändigt administrera Sverige under sju år. Längre än så kan man inte sträcka sig när man utvärderar hans politiska gärning. Men han administrerade Sverige under svåra politiska förhållanden och med djupa inneboende politiska konflikter.

Löfven kommer att betraktas som en parentes i svensk politisk historia – men en betydligt mera framgångsrik parentes än både Mona Sahlin och Håkan Juholt.

Grafik: Elisabet Höglund

Sen kommer den mest intressanta frågan: Vem ska efterträda honom? Ja, egentligen är det ingen 10 000 kronors-fråga. Den är ganska enkel att besvara. Det finns en kandidat som står över alla andra: finansminister Magdalena Andersson. Hon är den överlägset skickligaste av alla kandidater. Dessutom har hon den ”ovanliga” egenskapen att vara kvinna. Med Magdalena Andersson som partiledare – och kanske statsminister – skulle Sverige för första gången få en kvinnlig statsminister.

Men det är inte bara det faktum att hon är kvinna som gör henne given som efterträdare. Hon är osannolikt skicklig, smart, kunnig, välutbildad, kvick i tanken och snabb i repliken. Hon kommer att kunna kompensera många av Stefan Löfvens brister.

Magdalena Andersson
Bild: flickr.com

Möjligen kan jag känna att hon inte är tillräckligt ideologisk. Hon är ekonom, en förvaltare och en planerare men ingen idealist. Kanske behöver hon inte vara det heller. Det viktigaste är att hon är förhandlingsduglig, att hon har hårda nypor, att hon inte låter sig köras över och att hon väcker respekt hos sina motståndare. Och det gör hon med råge.

Grafik: Elisabet Höglund

Men det finns några kandidater till, som skulle kunna träda in om Magdalena Andersson skulle tacka nej. Det är i första hand inrikesminister Mikael Damberg, en lojal och trogen arbetare i den socialdemokratiska vingården, erfaren, kunnig och sympatisk, men kanske inte med den utstrålning som många önskar.

Den tredje tänkbara kandidaten är energiminister Anders Ygeman. Under flyktingkrisen 2015 framstod han som regeringens klarast lysande stjärna. Han skötte flyktingkrisen med den äran men halkade ur hjulspåren efter skandalerna inom Transportstyrelsen, som han egentligen inte var direkt ansvarig för. Men eftersom Transportstyrelsen låg på Ygemans bord blev det han som fick bära hundhuvudet.

Anders Ygeman
Bild: regeringskansliet/Kristian Pohl

Efter det har han spelat tredje fiolen. Han har inte profilerat sig. Han har verkat trött och håglös. Kanske har jobbet som energiminister inte varit tillräckligt utmanande för honom. Tyvärr tror jag inte på Ygeman som en blivande partiledare.

Ibrahim Baylan
Bild: regeringskansliet/Kristian Pohl
Lena Hallengren
Bild: Regeringens presskonferens/regeringskansliets pressbilder

Det finns några kandidater till, vars chanser dock är minimala. Det är näringsminister Ibrahim Baylan, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, socialminister Lena Hallengren och möjligen tidigare socialministern Annika Strandhäll men dessa får nog finna sig i att stå på väntelistan under några år till.

Till sist: Det finns även starka politiska skäl till att Stefan Löfven nu väljer att avisera sin avgång. Det handlar inte bara om att krångla budgeten igenom riksdagen. Det handlar istället om ett antal brännande frågor som kräver politisk skicklighet, nytänkande och handlingskraft.

Det är många problem som Stefan Löfven slipper lösa när han nu avgår.

Den första frågan är den flyktingkris som många av oss ser komma efter händelseutvecklingen i Afghanistan. Sverige vill inte tillbaka till ett nytt 2015, har Stefan Löfven sagt. Men hur ska Sverige undvika detta om EU skulle komma fram till beslutet att släppa in stora mängder afghanska flyktingar i Europa? Vi är inte där ännu men den som inte oroar sig för en kommande flyktingkris är naiv.

Sen har vi klimatfrågan som på något sätt kräver ny handlingskraft. Som gammal metallordförande med industrins och transportnäringens bästa inför ögonen skulle det bli svårt för Stefan Löfven att genomföra en radikal utsläppspolitik. Jag är säker på att han gärna överlämnar den frågan till någon annan.

En tredje krisfråga är kriminaliteten, som blir ett alltmer påträngande problem för varje dag. Vi kan inte vakna upp någon enda morgon längre utan att minst en person har skjutits eller knivskurits under natten. Polisen har förlorat kampen mot gängkriminaliteten. Även den kalken vill Stefan Löfven säkerligen lämna ifrån sig.

Så Stefan Löfven slipper efter sitt avgångsbesked att själv hantera flera av de svåraste och mest brännande och svårlösta politiska problem som idag skakar Sverige. Han valde rätt tidpunkt att avgå.