Regeringen kommer inte att avgå. Regeringen kommer heller inte att utlysa nyval. Regeringen sitter istället kvar och fortsätter att regera.
Men Stefan Löfven meddelade på förmiddagens presskonferens i regeringskansliet Rosenbad att inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson har blivit entledigade från sina poster sen den samlade borgerliga oppositionen meddelat igår att man tänker rikta en misstroendeförklaring i riksdagen mot både Ygeman och Johansson men också mot försvarsminister Peter Hultqvist.
Men Stefan Löfven låter Peter Hultqvist sitta kvar – trots att en misstroendeförklaring fortfarande vilar över hans huvud från oppositionens sida.
Löfven meddelade på presskonferensen att det nu är upp till varje riksdagsledamot att bestämma om han eller hon villa rikta misstroende mot försvarsministern eftersom de tycker att han som Löfven uttryckte det ”har brutit mot grundlagen, d v s mot konstitutionen”.
När Löfven igår morse fick vetskap om alliansens och Sverigedemokraternas gryningsräd mot regeringen genom att tillkännage att man tänkte rikta en misstroendeförklaring i riksdagen mot de tre statsråden för deras sätt att hantera (eller inte hantera) den säkerhetsskandal som har uppdagats inom Transportstyrelsen och som kan ha hotat rikets säkerhet blev det en veritabel chock för Löfven. En riktig smäll i solarplexus.
Under 24 timmar funderade Löfven på sitt motdrag. Han ville med detta skapa samma chockverkan som han själv fick smaka på igår. Idag kom beskedet att Peter Hultqvist stannar kvar som försvarsminister. Det måste ha upplevts som en käftsmäll för Anna Kinberg Batra, Jan Björklund, Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. De hade inte väntat sig detta. De hade hoppats på att Löfven skulle inlämna hela regeringens avskedsansökan alternativt att Löfven skulle tvinga alla tre statsråden att avgå. Samtidigt är Löfvens motåtgärder en stor seger för alliansen. När två av tre socialdemokratiska statsråd tvingas lämna regeringen så är det en prydlig fjäder i hatten för oppositionen.
Nu har ändå bollen rullats tillbaka till den borgerliga oppositionen i riksdagen och det är upp till Anna Kinberg Batra och hennes kollegor att hantera situationen. Det har idag tagit lång tid för oppositionen att kommentera Stefan Löfvens regeringsombildning och beslutet att låta den populäre och uppskattade Peter Hultqvist sitta kvar på sin post som försvarsminister.
Först på plan att svara var inte överraskande KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Hon förklarade att alliansens beslut om misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist ligger fast. Enligt Busch Thor måste Hultqvist bort från regeringen eftersom han enligt henne har förbrukat sitt förtroendekapital. Även Jimmie Åkesson är upprörd eftersom han anser att regeringen borde ha avgått.
I skrivande stund, cirka kl. 14.00 torsdag, sitter alliansen i krismöte för att bestämma hur man ska hantera den uppkomna situationen och om man ska fullfölja misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist.
Vad de övriga allianspartierna tänker säga är fortfarande höljt i dunkel. Jag tror dock inte att det är en 10 000-kronorsfråga att gissa om det just nu råder både panik och splittring inom alliansen. Stefan Löfvens motdrag var oväntat. Samtidigt skulle allianspartierna och SD förlora ansiktet helt om de nu vek ner sig och sade att det är OK att Peter Hultqvist sitter kvar.
Jag tycker att Stefan Löfven med dagens besked agerat med en imponerande kraftfullhet. Han tog i så att han nästan sprack. Han var så upprörd att han blevv alldeles röd i ansiktet och snubblade på orden. Samtidigt spelar han ett mycket högt politiskt spel med försvarsminister Peter Hultqvist som den mest värdefulla insatsen.
Vill verkligen riksdagen störta Hultqvist? löd hans fråga. Hultqvist har ju inte gjort något fel, menar både Löfven och Hultqvist själv. Försvarsministern förklarade på presskonferensen att han varken är ansvarig för Transportstyrelsen eller för säkerhetspolisen. Underförstått betydde det att de ansvariga statsråden enligt honom är Anna Johansson respektive Anders Ygeman medan han själv är oskyldig.
Nåja, så oskyldig är han faktiskt inte. Peter Hultqvist fick kännedom om skandalen via justitiedepartementet redan i mars 2016, alltså för ett och ett halvt år sen. Han underlät ändå att informera statsministern, vilket kanske formellt inte är hans uppgift. Men med tanke på allvaret och riskerna med IT-skandalen inom Transportstyrelsen borde väl alla statsråd i en regering se till att viktig information kommer fram, inte bara till statsministern utan också till riksdagen och framförallt riksdagens försvarsutskott. Kanske borde den här skandalen, som fått internationella konsekvenser, rentav ha blivit ett ärende för utrikesnämnden. Inget av detta skedde.
Samtidigt har Peter Hultqvist under sina snart tre år som försvarsminister nästan utvecklats till en landsfader med sin rondör, sitt lugn, sina obestridliga kunskaper och sin mysiga daladialekt. Hultqvist är synnerligen respekterad inom hela försvaret. Han är högt aktad även internationellt för sina kunskaper, sin erfarenhet av försvars- och säkerhetsfrågor och sin personliga stil. Han rusar aldrig iväg. Han förklarar lugnt och pedagogiskt hur allvarlig den säkerhetspolitiska situationen i Nordeuropa faktiskt är idag.
Vi har inte sett slutet på detta nästan makabra politiska spel som pågår högt över väljarnas huvuden.
Avsatta:
Jag kanske också ska nämna att Löfven idag inte bara avsatte två ministrar (Ygeman och Anna Johansson). Han tillsatte dessutom två helt nya ministrar:
Nuvarande gruppledaren för socialdemokraterna i riksdagen Tomas Eneroth utsågs till ny infrastrukturminister. Det var ett bra val. Eneroth är mycket politiskt erfaren, har stor integritet och gott omdöme.
Den andra utnämningen var lika överraskande som uppmuntrande. Till ny migrationsminister utsågs nämligen kommunalrådet (S) i Kristianstad Helène Fritzon. Hon är en av socialdemokraternas allra tyngsta kommunpolitiker och mycket förtroendeingivande. Hon har 25 års erfarenhet av kommunpolitik och är en stark men också förhandlingsinriktad politiker. Hon kommer som jag ser det att bli en utmärkt migrationsminister. Hon borde förresten ha fått en statsrådspost för längesen.
Löfven gjorde också en finurlig rockad: Medan gruppledaren i riksdagen Tomas Eneroth utsågs till infrastrukturminister rekommenderade Löfven den socialdemokratiska riksdagsgruppen att välja Anders Ygeman till ny gruppledare istället. Hoppsan! Det går fort i svängarna.
Samtidigt lades ytterligare tunga arbetsuppgifter på justitieminister Morgan Johansson. Annika Strandhäll utsågs till ny socialminister med ansvar även för sjukvården sen sjukskrivne Gabriel Wikström hade meddelat Stefan Löfven att han ville bli entledigad från sin post. Nåja, han fick väl i praktiken sparken han också. En regering kan ju inte ha en tung minister som aldrig är på jobbet.
Så Stefan Löfven slog idag många flugor i samma smäll. Nu återstår att se om den största flugan av dem alla, nämligen försvarsminister Peter Hultqvist, överlever politiskt eller om han också måste avgå när alliansen+SD fullföljer sin misstroendeförklaring i riksdagen.
Stefan Löfven har skaffat sig några veckors andrum men spektaklet är långtifrån över.