Misstroendeförklaringen som kom av sig … Kanske blir det aldrig någon i riksdagen

 

Under flera timmar i eftermiddags satt de fyra allianspartierna i möte för att diskutera statsminister Stefan Löfvens överraskande kontring mot alliansens beslut igår att rikta misstroendevotum mot tre socialdemokratiska ministrar. Löfven sparkade idag både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson efter IT-skandalen på Transportstyrelsen och vek sig därmed för alliansen krav.

Försvarsminister Peter Hultqvist
Bild: Folk och Försvar

Samtidigt tog han in två nya ministrar i sin regering. Det mest uppseendeväckande i Löfvens motattack mot alliansens misstroendeförklaring var dock att han låter försvarsminister Peter Hultqvist sitta kvar i regeringen – därtill med fortsatt stort förtroende.

Allianspartierna blev helt tagna på sängen. De satte sig i ett stormigt krismöte. Först vid fyratiden i eftermiddags kom pressmeddelande från de fyra partiledarna där de skrev att misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist kvarstår men att de tänker vänta till i höst innan det blir en omröstning i riksdagen.

Alliansen höll ett flera timmar långt krismöte idag.
Bild: Centerpartiet

Det var verkligen ett antiklimax med tanke på den frenesi och energi som alliansen visade igår när man tillkännagav sitt beslut att rikta misstroendeförklaring mot de tre ministrarna. Alla fyra alliansledarna uppskattade visserligen att statsministern gjorde sig av med Anders Ygeman och Anna Johansson. Däremot gjorde han fel som lät Peter Hultqvist stanna kvar i regeringen.

Inrikesminister Anders Ygeman fick sparken av Stefan Löfven men blir gruppledare i riksdagen istället. Bild: regeringen.se

Men nu var det plötsligt inte lika brådskande att kalla in en urtima riksdag under sommaren för att besluta om misstroendevotum mot Peter Hultqvist, även om det lät annorlunda igår. Då skulle riksdagen inkallas inom en vecka för att kunna rösta om misstroendet. Istället väntar alliansen istället med att fullfölja misstroendeförklaringen till efter riksdagens öppnande den 12 september.

Riksdagsledamöter i plenum
Bild: riksdagen.se

Därför ställer jag mig frågan: Blir det verkligen någon misstroendeförklaring i riksdagen överhuvudtaget mot Peter Hultqvist? Både centerledaren Annie Lööf och liberalernas ordförande Jan Björklund skickade nämligen med en brasklapp i eftermiddagens pressuttalande. ”Om inget nytt framkommer som får alliansen att ändra sin bedömning av Hultqvist”, så skulle misstroendeförklaringen stå fast.

Liberalernas ledare Jan Björklund lägger in en brasklapp. Bild: stiltje.net
Centerledaren Annie Lööf lägger in en brasklapp. Bild: Centerpartiet

Jan Björklund hänvisar till att det kan ta uppemot två månader innan riksdagen får tillfälle att fatta beslutet om misstroende mot Peter Hultqvist. Under den tiden kan saker hända som gör att misstroendeförklaringen mot försvarsministern inte blir lika självklar längre.

Förre försvarsministern och moderaten Mikael Odenberg ger Peter Hultqvist sitt fulla stöd. Bild: Svenska Kraftnät

Det är redan känt att både centern och liberalerna aldrig ville inkludera Peter Hultqvist i beslutet om misstroendeförklaring mot de tre statsråden, bland annat därför att Hultqvist är en respekterad försvarsminister, som dessutom har stöd både från försvarsmakten och från borgerliga politiker och ledarskribenter. Bland annat har han fått öppet stöd av alliansens tidigare försvarsminister moderaten Mikael Odenberg. Att i ett prekärt säkerhetspolitiskt läge och i samband med stora militära övningar tillsammans med Nato under hösten tvinga bort landets försvarsminister kan dessutom uppfattas som oöverlagt och alltför mycket av politiskt taktiserande.

Anna Kinberg Batra vill rikta misstroendevotum mot Peter Hultqvist. Bild: riksdagen.se

Delar av alliansen vill tydligen skaffa sig handlingsfrihet när det gäller agerandet mot försvarsministern. Och är allianspartierna inte överens om tagen, ja då kan det ju inte bli någon misstroendeförklaring. Visst kan moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna besluta att rikta misstroendevotum mot Hultqvist men eftersom dessa tre partier tillsammans inte har någon majoritet i riksdagen så blir ett sådant misstroendevotum bara ett slag i luften.

Så den känsla som har infunnit sig i min politiska del av hjärnan är att misstroendeomröstningen mot försvarsminister Peter Hultqvist aldrig blir av utan rinner ut i sanden. Men helt säker kan man förstås inte vara.

Glad idag: Statsminister Stefan Löfven
Bild: Socialdemokraterna

Regeringskrisen är i alla fall över för den här gången. Statsråden och alliansen kan fortsätta sin avbrutna semester. Som jag ser det går Stefan Löfven stärkt ur denna kris eftersom han idag visade prov på en sällan skådad handlingskraft.

Men sista ordet är inte sagt ännu. Det är väl bäst för mig att tillägga detta.