I detta nu hanterar Stefan Löfven sin värsta kris någonsin – flera ministrar kan tvingas avgå! Eller hela regeringen?

Alliansen har bestämt sig. Tre socialdemokratiska statsråd måste avgå efter den beramade IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Dessa är:

Försvarsminister Peter Hultqvist
Bild: regeringen.se

Försvarsminister Peter Hultqvist

Inrikesminister Anders Ygeman
Bild: regeringen.se

Inrikesminister Anders Ygeman

Infrastrukturminister Anna Johansson
Bild: Socialdemokraterna

Infrastrukturminister Anna Johansson

Dessa tre har misskött sina åtaganden som statsråd och uppträtt ansvarslöst när det tidigt stod klart att IT-skandalen inom Transportstyrelsen var ett faktum och att hemliga och sekretessbelagda uppgifter kan ha kommit på drift från de privata företag i Östeuropa som Transportstyrelsen beslutat skulle sköta myndighetens olika register.

Det här är en omåttlig skandal. Professorn i statsvetenskap Olof Petersson kallade igår IT-skandalen för det värsta hot mot rikets säkerhet sen Wennerströmaffären i början av 60-talet. Stig Wennerström var spion åt Sovjetunionen samtidigt som han arbetade inom Försvarsmakten.

Stefan Löfven håller presskonferens i eftermiddag. Bild: regeringen.se

Det brådskar nu för Stefan Löfven. Kanske måste de tre ministrarna som nu hotas av misstroendeförklaringar redan packa sina väskor och vara beredda på att lämna sina jobb inom regeringskansliet.

Jag delar uppfattningen att skandalen inom Transportstyrelsen är häpnadsväckande. Särskilt häpnadsväckande är det att tunga statsråd trots att de fått information om säkerhetsläckorna inte agerade, inte informerade statsministern i tid och inte verkade bry sig om allvaret i det nonchalanta sätt på vilket Transportstyrelsens ledning hanterade säkerhetsklassad information.

Jag tycker så här: Stefan Löfven bör omedelbart avskeda infrastrukturminister Anna Johansson. Trots att Johansson är ansvarigt statsråd för bl a Transportstyrelsen blev hon inte informerad om skandalen förrän i januari i år – samtidigt som Stefan Löfven. Det är osannolikt – men dessvärre sant. Anna Johansson har dessutom varit regeringens mest osynliga statsråd sen hon fick jobbet efter valet 2014. Det har inte hjälpt att hon är dotter till bortgångne kommunalrådet i Göteborg Göran Johansson (S), en av socialdemokraternas mäktigaste politiker någonsin. Hon har visat att hon inte är mogen för jobbet som minister.

Anna Johansson har varit tyst och initiativlös. Den enda merit hon tycks ha när det gäller frågor om infrastruktur, d v s trafik, transporter, vägar och järnvägar samt telekommunikation är tydligen att hon själv tågpendlar mellan Stockholm och Göteborg, där hon bor.

Tvingas Anders Ygeman avgå är det en stor förlust för regeringen. Bild: regeringen.se

Ingen kommer att sakna Anna Johansson. Om Anders Ygeman och Peter Hultqvist avsätts förlorar Stefan Löfven sina två största stjärnor i regeringen. Det vore olyckligt – även om jag tycker att särskilt Anders Ygeman har visat prov på dåligt omdöme och bristande ansvarstagande i den här skandalen.

Men man ska samtidigt erinra sig den politiska situation som rådde i Sverige i början av 2016, när Ygeman via Säpo fick vetskap om IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Då befann sig landet på toppen av en jättelik flyktingkris, en kris som sysselsatte just Anders Ygeman under dagar och nätter och en kris som han faktiskt hanterade mycket skickligt.

Transportstyrelsen och dess sparkade chef Maria Ågren. Bild: twitter.com

I detta läge kanske Anders Ygeman tyckte att problemen med outsourcing av register hos Transportstyrelsen var ett mindre problem. Jag kan förstå honom. Han hade redan häcken full.

Den här lösningen är den minst plågsamma för Stefan Löfven samtidigt som oppositionen i riksdagen borde känna att de har åstadkommit något i sitt oppositionsarbete. Det räcker att ett inkompetent statsråd avgår men låt Anders Ygeman och Peter Hultqvist sitta kvar.

Stefan Löfven (S)
Bild: regeringen.se

Att dra igång ett nyval nu, som tydligen Stefan Löfven enligt mediauppgifter funderar på, är heller inte särskilt klokt. Visserligen skulle det missgynna allianspartierna med tanke på deras dåliga opinionssiffror men nyval i Sverige är något väldigt ovanligt. Jag tror inte att skandalen inom Transportstyrelsen egentligen är en händelse som tvingar fram ett nyval.

Stefan Löfven har kallat till presskonferens i eftermiddag, onsdag. Med spänning ser jag fram emot de besked som då kommer att lämnas.

UPPDATERAD kl. 21.30: Ikväll kom beskedet från regeringskansliet att det blir en presskonferens i morgon torsdag klockan 10.00. Då ska statsminister Löfven lämna besked om hur han tänker hantera den uppkomna regeringskrisen.