Stina Nilsson platsar inte längre i skidskyttelandslaget. Hennes insatser på skjutvallen har varit bedrövliga. Peta henne och ge plats för yngre talanger!

 

Förra längdsprintstjärnan Stina Nilsson skrämde slag på konkurrenterna när hon för snart tre år sen meddelade att hon tänkte sluta med längdskidor och börja tävla i skidskytte istället. Det gick en susning genom idrottsvärlden när världens bästa sprinttjej på längdskidor meddelade att hon skulle byta sport. Samtidigt jublade sportjournalisterna över den toppstory som Stina Nilssoon serverade dem alldeles gratis.

Stina Nilsson
Bild. Imago-Images/köpt bild

Skidskyttevärlden måtte våndas när denna långa svenska skidamason kom och tog över sporten helt. Stina Nilsson förutspåddesen lysande framtid även som skidskytt. Det var ju självklart. menade de flesta. Stina gör aldrig något dåligt.

Jag fick många elaka gliringar av flera sportjournalister när jag i ett blogginlägg under denna vårvinter 2020 gav luft åt mina tvivel över Stina Nilssons djärva beslut. Jag menade – och menar fortfarande – att man minsann inte blir en bra skidskytt över en natt. Att vara en bra längdsprintåkare är en sak. Att bli en skicklig skidskytt är en helt annan sak. Visserligen har man i båda grenarna skateskidor under fötterna men där slutar likheten.

Jag menade att skyttet kunde bli den stora stötestenen för Stina Nilsson.

Så har det också blivit.

Stina Nilsson
Bild: Imago-Images/köpt bild

I söndags avslutade Stina Nilsson den första tredjedelen av skidskyttesäsongen 2022/23 genom tävlingarna i Annecy i Le Grand Bornand i franska Alperna. Det blev ett praktfiasko. Efter att ha slutat på 53:e plats i sprinten i fredags hamnade hon allra sist – på 58:e plats – i lördagens jaktstart. Stina Nilsson sköt inte mindre än tio bom på de fyra skjutningarna”! Det var hennes allra sämsta resultat någonsin som skidskytt. Hennes tidigare sämsta resultat var en i tävling i fjol som slutade med åtta bom.

Stina Nilsson var förstås förtvivlad efter jaktstarten i Annecy:

”Det är så långt under godkänt det bara går”, sa hon efteråt.

Stina Nilsson
Bild: biathlonworld.com

Det gick också alldeles för långsamt i spåret för den forna OS-mästarinnan i längdsprint. Hon gick i mål drygt 7 minuter efter segrarinnan Elvira Öberg. Stina Nilsson själv förklarar fiaskot med att hon var ”övertänd” redan från start. Hon ville ta placeringar. Hon stressade och bommade.

Men fiaskot i Annecy var egentligen ingen större överraskning. Hennes säsong hittills har varit dålig. Hennes bästa placering på en tävling hittills i vinter var en 33:e plats i jaktstarten i Hochfilzen för några veckor sen. Hon skjuter sämre än tidigare. Dessutom åker hon långsammare. Det är med andra ord mycket som har gått fel för henne. Nu vill Stina Nilsson bara glömma allt vad skidskytte heter.

Stina Nilsson
Bild: Imago-Images/köpt bild

Hon känner själv att formen inte är där. Nu vill hon bara få lugn och ro, vila upp sign, träna och komma tillbaka som en bättre skytt och en snabbare skidåkare när tävlingarna återupptas i januari.

Med tanke på Stina Nilssons svaga resultat under inledningen av den här säsongen så är det underligt att hon har blivit uttagen i  världscuplaget vecka efter vecka. Hon borde aldrig ha fått köra de senaste tävlingarna. Det är uppenbart att hon särbehandlas av landslagsledningen. Landslagschefen Johannes Lukas och skyttetränaren Jean-Marc Chabloz har uppenbarligen bestämt sig för att Stina Nilsson är en världsstjärna in spe även i skidskytte. Därför sidsteppas andra duktiga kvinnliga skidskyttar medan Stina Nilsson verkar ha en fribiljett till alla uttagningar.

Det borde bli slut på detta nu. Stina Nilsson platsar helt enkelt inte i skidskyttelandslaget, i varje fall inte nu. Hon borde petas från kommande tävlingar, kanske t o m från VM. Det finns flera andra duktiga tjejer som står och knackar på dörren och vill in. Men hittills har Stina Nilsson fått deras plats.

Mona Brorsson
Bild: shotoe

Jag tänker framförallt på två skidskyttar: dels Mona Brorsson, som inte har fått köra en enda världscuptävling den här säsongen utan hänvisats till att tävla i den s k IBU-cupen, alltså cupen under världscupen, dels unga Tilda Johansson, som varit ett framtidslöfte i flera år men som sällan har fått chansen i världscupen. Det är dags för henne att få komma med nu.

Tilda Johansson
Bild: Svenska Skidskytteförbundet

Mona Brorsson har varit förkyld under hösten och har kanske inte presterat på topp men alla som kan lite om skidskytte vet att Brorsson är en duktig och säker skidskytt. Hon är t ex regerande olympisk mästarinna i skidskyttestafett – men får ändå inte kära i världscupen nu. Hon tog en pallplats under förra säsongen men är idag totalt sidsteppad.

Nej, Johannes Lukas, plocka bort Stina Nilsson ur truppen till världscupen och plocka in Mona Brorsson och Tilda Johansson istället. Inte heller Johanna Skottheim platsar i världscuplaget just nu. Skottheim är klubbkamrat med Stina Nilsson i Lima Skyttegille och bästa väninna och mentor åt Stina. Det är väl därför dessa båda så ofta tas ut tillsammans i världscuplaget. Skottheim kan ibland överraska och göra bra tävlingar men är kolossalt ojämn och oförutsägbar. Stina Nilsson är inte ojämn. Hon är jämn, d v s nästan alltid svag.

Stina Nilsson
Bild: Imago-Images/köpt bild

Jag vet att det här är hårda ord men jag avskyr när vissa idrottsmän och idrottskvinnor gynnas på andra åkares bekostnad. Stina Nilsson var en stor längdsprintåkare. Det kan ingen ta ifrån henne. Men hon är långt, långt ifrån att vara en bra skidskytt. Hon har heller inte särskilt många år på sig att lära upp sig. Hon är 29 år idag. Visst kan hon hålla på i 5-6 år till men frågan är om inte de unga tjejerna då redan har hunnit ifatt och förbi henne.

Idrotten är grym. Framförallt är den grym för en atlet som har varit en världsstjärna i en gren men gör ett rejält magplask när hon byter till en annan gren.

”Längdåkning är en sak, skidskytte en annan”

Som jag sa: Längdskidor är en sak, skidskytte något helt annat. Jag tror till och med att Stina skulle lyckas bättre om hon återvände till längdåkningen. Det är nog i alla fall där hon hör hemma.