Stoppa marknadsföringen av de norska blufftabletterna som lovar bot på några dagar för människor med svåra tarmproblem!

 

Många människor i västvärlden lever idag med stora mag- och tarmproblem. De tar sig uttryck i förstoppning och diarréer, uppsvälld buk, smärtor, illamående och trötthet. Våra magar och tarmar är konstruerade för det liv människan levde på stenåldern, med mycket kött, rötter och obehandlad föda, där tarmen tvingades ta lång tid på sig för att smälta maten.

Var fjärde svensk lider idag av problem med tarmar och mage
Bild: doktorn.com

Idag lever vi i alldeles för hög grad på färdigprocessad mat, t ex köttfärs, korv, potatismos, mjuka konserverade grönsaker, hamburgare, pommes frites, färdiglagad mat och mjukt bröd för att ta några exempel. När vår mat kommer ner i matsäcken är den delvis redan smält, i alla fall förberedd. Våra tarmar har inte längre lika mycket att arbeta med som de hade förr i tiden.

Men vårt mag-tarm-system har inte förändrats bara därför att den mat vi människor äter har förändrats. Maten blir istället liggande kvar i tarmarna och ruttnar, skapar inflammationer och infektioner som ger upphov till alla de magproblem vi moderna människor lider av idag.

Människans mag-tarm-system är avpassat för stenåldersliv, inte för dagens moderna kosthållning med processad mat
Bild:Vetenskap och hälsa

Jag pratade för några år sen med en kirurg som ansåg att delar av människans tarmar borde kapas bort eftersom de idag är alldeles för långa. Samtidigt produceras mer bukspott, magsyra och galla än vi människor idag behöver för att smälta maten. Detta tillsammans skapar de stora mag- och tarmproblem vi ser.

Processad mat
Bild: tenderskin.se

Samtidigt lider den moderna människan av en ständig och oupphörlig stress. För oss handlar det inte längre bara om att leta efter föda för att överleva. Vi ska göra så mycket annat också. Maten är bara en liten del av våra liv – men våra tarmar och vår hjärna har inte förstått det. Tarmarna jobbar på som om människan fortfarande levde på stenåldern.

Våra matsmältningsproblem och tarmsjukdomar har därför skapat en helt ny och lukrativ branch: Tillverkning och marknadsföring av olika slags piller för att, som det heter i reklamen, bota våra sjuka magar. Var fjärde svensk går idag omkring med magont, gaser och uppsvälldhet. Det har vissa lycksökare upptäckt och försöker nu marknadsföra produkter som de tänker tjäna grova pengar på.

Peptid+ – mirakelmedicinen?

En sån produkt heter Peptid+. I stora annonser i Aftonbladet och Expressen under våren har ett norskt företag som kallar sig Pharmatech AS med försäljningsbolag både i Norge och Sverige försöker man få folk att tro att Peptid+ är deras enda räddning. Peptid+, som påstås innehålla laxprotein, marknadsförs som ett unikt kosttillskott som på kort tid botar alla slags mag- och tarmproblem.

Peptidd+ – vad innehåller dessa piller egentligen? Ingenting, tror jag.

Peptid+ botar trög mage och lös mage, uppblåsthet och gasbildning i tarmarna, underlättar matsmältningen, förbättrar kroppens upptag av protein, botar tarmsjukdomar som t ex IBS (Irritated Bowel Syndrom = irriterad tjocktarm), bidrar till viktminskning, ja allt. Peptid+ är ett universalmedel som botar alla slags problem som den moderna människan kan drabbas av. Den är helt enkelt en mirakelmedicin.

”Rena rama mirakelkuren”

I kvällstidningsannonserna framträder kvinnor (norska) som fått tipset att äta Peptid+ mot sina plågsamma magproblem. Kvinnorna köpte en burk Peptid-tabletter och vips blev de friska. ”Rena rama mirakelkuren”, försäkrar en kvinna som jag inte ens vet om hon finns. Hon kände effekten av tabletterna redan efter en dag.

En annan kvinna, Camilla, berättar att hennes magproblem försvann helt efter bara två veckor.

”Magproblemen gick över på två veckor med Peptid+

När jag för någon dryg månad sen fick syn på de här annonserna i Aftonbladet och läste om de magsjuka kvinnornas snabba tillfrisknande tänkte jag att jag själv också skulle prova. Det här lät bara för bra. Sen jag blev canceropererad i magen för sju år sen lider jag av ständiga magproblem, trög mage, diarré, uppblåsthet, smärtor och gaser, ja precis de problem som Peptid+ påstås kunna bota. Jag har sökt all slags bot. Jag har köpt olika slags piller, ändrat mina matvanor, ja gjort allt för att minska magproblemen. Inget har hjälpt.

Men nu hade jag kanske hittat mirakelmedlet!

Jag skickade efter en burk med 120 tabletter. Man får den första burken gratis på prov. När jag svalde de två första tabletterna kände jag att jag nu för alltid skulle bli av med mina mag- och tarmproblem. Men nej. Efter två dagars bruk och åtta tabletter kände jag absolut ingenting. Dagarna gick. Veckorna gick. Nu har jag ätit 80 tabletter  – och vet ni vad som har hänt?

Jo, mina mag- och tarmproblem har förvärrats – inte lindrats. Jag har nu mer ont i magen. mer gaser och fler  diarréer än jag hade innan jag började med Peptid+. I förrgår slutade jag med kuren. Jag insåg att jag hade gått på en mina, en gigantisk bluff.

När jag nu återigen läser artiklarna om den här produkten, som en viss överläkare Olav Hoestmaelingen i Norge har kommit på, så förstår jag varför jag inte har blivit bättre. Doktor (?) Hoestmaelingen säger nämligen så här i en mycket finstilt text i reklamannonsen:

”Ha tålamod …!”

”Ha tålamod när du provar Peptid+. Det kan ta allt från några få dagar till fyra månader innan man uppnår optimal effekt”.

Jaha, här kom det. Peptid+ är alltså en bluff, ett nytt hälsokostgeschäft för att lura pengar av naiva kunder med tarmproblem. Om det här medlet är så effektivt att vissa patienter känner effekten redan efter någon eller några dagar, så har jag svårt att tro att det skulle kunna ta fyra månader, alltså en tredjedels år, för andra att känna av samma effekt. Doktor Hoestmaelingen har garderat upp sig, inget annat.

Doktor Hoestmaelingen –
finns han?

När jag googlar på doktor Olav Hoestmaelingen, Norge, så får jag inte fram någon artikel som talar om vilken skicklig läkare han är. Hans namn finns här och var, t ex på LinkedIn (utan bild), men att det skulle finnas någon känd norsk överläkare vid hamn Olav Hostmaelingen står inte att läsa någonstans.

Alltsammans är en bluff, ett nytt overksamt piller för att få folk att köpa de här pillren. Doktor Hoegmaelingen kanske inte ens existerar.

Därför uppmanar jag nu både Aftonbladet och Expressen att sluta sälja annonsplats till detta blufföretag och till denne bluffläkare. Hans Peptid+ hjälper inte alls mot magproblem. De försvårar dem istället.

Jag kan tänka mig att kvällstidningarna tar bra betalt för dessa braskande nätannonser. Sluta med det. Att sälja annonsplats för företag som marknadsför verkningslösa blufftabletter är moraliskt och etiskt oförsvarligt. Annonserna är dessutom skickligt utformade som om de vore ”riktiga” nyhetsreportage. Många människor ser emellertid inte alltid skillnaden mellan en annonsartikel och en ”riktig” nyhetsartikel.

Sluta lura folk! Tro inte på Peptid+. Den hjälper inte. Jag vet för jag har provat.