Stort tack till Svenska Skidförbundet för att vi får se SM i längdåkning i Umeå den här helgen!

Förra söndagen avslutades den internationella längdskidcirkusen med minitouren i Québec, Kanada. Därmed stängde också SVT och Vinterstudion butiken för säsongen och lät kommentatorerna Anders Blomquist och Jacob Hård ta en (i och för sig välförtjänt) semester.

Herrarnas 50 km vid SM i Umeå idag, lördag
Bild: Svenska Skidförbundet

Men skidsäsongen är faktiskt inte alls slut. För hela den här helgen – fredag t o m söndag – avgörs flera SM-tävlingar i längd i Umeå.

Herrarnas 5-mil i skogarna utanför Umeå idag, lördag. Bild: Svenska Skidförbundet

Igår kördes lagsprinttävlingarna och idag avgjordes damernas 30 km och herrarnas 50 km i fri stil. Dessa spännande tävlingar hade vi skidnördar/skidfantaster (som Expressen Sport brukar kalla mig) inte kunnat se om inte Svenska Skidförbundet hade satsat på att själva sända tävlingarna direkt på sin hemsida, s k livestreaming. Denna satsning är en del av ett EU-projekt, som de svenska och norska skidförbunden gör tillsammans.

Femmilen i Umeå idag
Bild: Svenska Skidförbundet

Därför kunde jag njuta av gårdagens sprinttävlingar men i ännu högre grad av dagens, d v s lördagens, distanstävlingar. I mer än fem timmar satt jag och glodde på datorskärmen för att inte missa en enda liten sekund av direktsändningen från Svenska Skidförbundet. Detta ska skidförbundet verkligen ha en stor eloge för. När SVT är för trötta för att sända viktiga tävlingar, så går skidförbundet själv in och sänder. Det är utmärkt – och dessutom högst berömvärt – för att inte säga sevärt!

Charlotte Kalla, lycklig och överlägsen vinnare av lördagens 3-mil vid SM i Umeå. Bild: langd.se

För det var några av världens främsta skidåkare som vi fick se göra upp om SM-medaljerna i Umeå idag, t ex Charlotte Kalla, som i utklassningsstil vann damernas 30 km före junioren Ebba Andersson, Ida Ingmarsdotter och Anna Haag i nämnd ordning.

Marcus Hellner – helt utslagen efter femmilen på SM i Umeå. Bild: Svenska Skidförbundet

Samma sak gällde några timmar senare när vi kunde se hur den utpumpade förhandsfavoriten Marcus Hellner på ett överraskande sätt blev slagen av Anders Svanebo från Stockviks IF (för övrigt Charlotte Kallas f d pojkvän).

Anders Svanebo – helt utslagen efter femmilen i SM i Umeå. Ändå vann han. Bild: Svenska Skidförbundet
Men Anders Svanebo orkade till slut resa upp kroppen efter den stora kraftansträngningen. Bild: Svenska Skidförbundet

På tredje plats kom Martin Johansson från IFK Mora, på fjärde plats Daniel Richardsson från Hudiksvall och på femte veteranen och 40-åringen Anders Södergren, också han Hudiksvall.

Entusiatiska skidvänner i solgasset på Umeå skidstadion. Bild: Svenska Skidförbundet

Visst har skidförbundet mycket att lära när det gäller att göra direktsänd TV-sport. Sändningen kändes ofta amatörmässig och en verklig lågbudgetvariant med alldeles för få mellantider och med bara två kameror (som jag förstod det, i alla fall) som skulle täcka en hel femmil!

Men f d skidskytten Sofia Domeij gjorde istället ett fantastiskt jobb som skidkommentator. Idag hade hon landslagstränaren Lars Selin som bisittare på 5-milen och förbundskaptenen Rikard Grip på damernas 3-mil. Sakkunskap på hög nivå, alltså.

F d skidskytten Sofia Domeij är skidkommentator i skidförbundets websändningar på Umeå den här helgen.
Bild: langd.se

Med lite mera träning och övning så tror jag att Sofia Domeij skulle kunna utvecklas till en lysande skidkommentator även i de s k riktiga TV-kanalerna. Grattis Sofia, som lade av med skidskyttet redan 2011.

Jag tycker ändå att sändningarna från skidförbundet gav mersmak och hoppas att det framöver blir mera av den varan – när inte public serviceföretaget SVT orkar ställa upp eller har rättigheterna till sändningarna.