Här kommer slutbetygen för våra svenska skidåkare för säsongen 2016/2017

 

I söndags avslutades 2016/2017 års skidsäsong för våra längdåkare. Det sista kraftprovet var minitouren i Québec i Kanada, där flertalet svenska landslagsåkare deltog. Därmed är nu det dags för mig att sätta mina slutbetyg på åkarna. Egentligen är det bara två skidåkare som får riktigt godkänt: Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Stina Nilsson tog t ex en bronsplats i Kanada-touren när hon den sista dagen gjorde en imponerande upphämtning av de bortflyende norskorna Marit Björgen och Heidi Weng.

Stina Nilsson – bäst i Sverige alla kategorier
Bild: Sweski.com

Charlotte Kallas insatser i Québec var svagare än tidigare medan Ida Ingemarsdotter imponerade som aldrig förr och hamnade på fjärde plats i touren efter Marit Björgen, Heidi Weng och Stina Nilsson.

Charlotte Kalla har haft en fin säsong men final blev så där.
Bild: Sweski.com

Egentligen är det Ida Ingemarsdotter som har imponerat mest på mig under senare delen av vintern. Hon var på slutet två klasser bättre än t ex ifjol. Hon har också visat att hon inte längre bara en en snabb och skicklig sprintåkare. Hon visade inte minst i Canada tour att hon börjar bli att räkna med även på distansloppen i fortsättningen. I Canada-touren kom Ida på en imponerande fjärdeplats totalt.

Ida Ingmarsdotter gjorde en lysande insats i Canada Tour
Bild: Nordic Focus

I övrigt gör poänglistan inte någon särskilt glad. Den svenske manlige skidåkare som har presterat bäst i vinter är Marcus Hellner, trots att han minsann inte har varit i toppform. Men genom att vinna sista etappen i Canada Tour visade han att hans form var på väg – men det var så dags. Säsongen är ju slut. Bara SM-tävlingarna i Umeå till helgen återstår.

Marcus Hellner har haft en svag säsong men sista loppet i Québec imponerade.
Bild: Nordic Focus

Lite glad blir jag personligen när jag ser att trevliga paret Anna Haag och Emil Jönsson har tagit ett stort kliv framåt i vinter. Anna gjorde en svagare insats i Canada Tour, där Emil dessutom stukade foten på sista etappen, men i övrigt tycker jag att de förtjänar hyfsade poäng.

Anna Haag har haft en klart godkänd säsong i år. Bild: Skidförbundet

Så här ser poängligan ut enligt min bedömning:

5 poäng

Stina Nilsson

Charlotte Kalla

 

4 poäng

Ida Ingemarsdotter

Hanna Falk

Ebba Andersson

Anna Dyvik

 

3 poäng

Marcus Hellner

Anna Haag

Emil Jönsson

Calle Halfvarsson

Jens Burman

Maria Nordström

 

2 poäng

Emma Wikén

Maria Rydqvist

Teodor Peterson

Oscar Svensson

Daniel Richardsson

Johan Ohlson

 

1 poäng

Viktor Thorn

Jenny Öberg

Sofia Henriksson

Det är de svenska skidtjejerna som har lyst under den här säsongen medan herrarna har gjort svaga insatser. Bild: Sweski.com

Det är alltså tjejerna som helt dominerar svensk längdskidåkning idag. Det är också bland tjejerna som den bästa tillväxten underifrån finns. Skidförbundet – och Svenska Olympiska Kommittén – får verkligen ta sig en funderare under sommaren och hösten hur de ska göra för att få till ett herrlandslag som på ett övertygande sätt kan representera Sverige vid OS i Sydkorea om knappt ett år. Det blir svårt.

Johan Ohlson tittar på klockan och ser att han är för sent ute. Bild: Langd.se

Men Johan Ohlson har ju lovat att han kanske ska satsa på OS. Det låter betryggande(?).

Vid protokollet: Elisabet Höglund

Vid protokollet