Succé för socialdemokraterna efter regeringskrisen – och SD faller …

Visserligen fick statsminister Stefan Löfven mycket beröm efter sitt sätt att hantera IT-skandalen vid Transportstyrelsen för några veckor sedan. Ändå måste det betraktas som en sensation att socialdemokraternas sympatier bland väljarna den senaste månaden ökade så mycket att partiet nu är tillbaka på samma nivå som i mars 2015, för två och ett halvt år sen och bara ett halvår efter valet.

Stefan Löfven tillsammans med Margot Wallström. Bild: Wikipedia

Enligt Expressen/Demoskops opinionsmätning som publiceras ikväll noterar socialdemokraterna 28.4 procent bland väljarsympatierna. Det innebär en ökning sen förra månaden med 1,4 procent, alltså en stor överraskning eftersom regeringen precis har genomgått en djup regeringkris. En kris där två statsråd, infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman offrades på politikens altare och där Stefan Löfven förlorade sin bästa minister, Anders Ygeman.

I samband med skandalen visade Stefan Löfven att han inte bara är taktiskt slug. Han är också beslutsam och går därför stärkt ur sin värsta motgång någonsin som politiker.

Stefan Löfven dansar med sin hustru Ulla
Bild: flickr.com

Men ännu mer sensationell är ställningen för sverigedemokraterna i väljarkåren just nu. På en månad har SD enligt Expressen/Demoskop tappat inte mindre än 3,5 procentenheter av partisympatierna. Partiet går tillbaka från 20.1 procent till 16.6 procent, en statistiskt säkerställd nedgång.

Jimmie Åkesson (SD) företräder inte längre Sveriges näst största parti
Bild: sverigedemokraterna.se

Jimmie Åkesson leder därmed inte längre Sveriges näst största parti, en position som partiet har haft under lång tid. Nu har istället moderaterna och Anna Kinberg Batra gått om SD som Sveriges största parti. Moderaterna ökar till 17.2 procent, visserligen fortfarande en historiskt låg siffra men ändå … Anna Kinberg Batra pustar ut.

Anna Kinberg Batra (M)
Bild: motpol.se/fotograf Per Pettersson
Jimmie Åkesson (SD)
Bild: youtube.com

Det ser nu ut som om en del av de väljare som tidigare flydde från moderaterna till sverigedemokraterna nu är på väg tillbaka till det gamla partiet igen.

Samtidigt måste jag framhålla att opinionen i väljarkåren böljar fram och tillbaka. Politiskt små händelser kan få stora opinionsmässiga effekter. Nästa månad kanske siffrorna ser helt annorlunda ut.

Stefan Löfven
Bild: Länsstyrelserna

En sak är dock säker: Stefan Löfven kan med viss tillförsikt se fram emot riksdagsvalet om drygt ett år. Dock vet han mycket väl om att han inte kan regera utan miljöpartiet och MP fortsätter sin kräftgång i väljaropinionen. Partiet tappade en halv procentenhet av väljarsympatierna under den gångna månaden och ligger nu på bara 4.4 procent, alltså farligt nära riksdagsspärren.