Dödligheten i covid-19 i Sverige fortsätter att vara mycket hög vid internationella jämförelser. Antalet dödsfall per dag har sjunkit i Sverige under de senaste veckorna men så har det också varit i de hårt drabbade länder i Europa som låg före Sverige i smittspridningen.
Jag har gått igenom och sammanställt de senaste uppgifterna om dödligheten i covid-19 i ett antal länder. Uppgifterna kommer från Johns Hopkins University i Baltimore i USA och gäller situationen den 1 juni. Siffrorna gäller antalet dödsfall per 100 000 invånare.
Som framgår är Belgien det land i världen som fortfarande har överlägset flest dödsfall per 100 000 invånare, 83 dödsfall. Storbritannien ligger kvar på andra plats med 58 dödsfall per 100 000 invånare. Spanien delar andraplatsen med Storbritannien, också med 58 dödsfall per 100 000 invånare.
Sverige låg tidigare på sjätte resp. sjunde plats i den här statistiken men har nu avancerat till femte plats med hela 43 dödsfall per 100 000 invånare. Det är lika mycket som Frankrike. De övriga nordiska länderna ligger långt ner på listan. Sverige har till och med ökat ut avståndet till Danmark, Norge, Finland och Estland när det gäller antalet dödsfall per 100 000 invånare. Så här ser listan ut:
Belgien 83 dödsfall
Storbritannien 58 dödsfall
Spanien 58 dödsfall
Italien 55 dödsfallSverige 43 dödsfall
Frankrike43 dödsfall
Nederländerna 35 dödsfall
USA 32 dödsfall
Tyskland10 dödsfall
Danmark 9.9 dödsfall
Finland5.76 dödsfall
Estland5.2 dödsfall
Norge 4.4 dödsfall
Överdödligheten på äldreboendena
En kartläggning som SVT Nyheter har gjort av överdödligheten på landets äldreboenden och som publicerades idag är mycket nedslående läsning. Enligt SVT var överdödligheten på äldreboendena under de mest intensiva coronaveckorna i april i år 30 procent. Det innebär att trettio procent fler åldringar avled på äldreboendena under de här veckorna jämfört med samma period tidigare år.
Och tittar man bara på äldreboendena i Stockholm var överdödligheten bland de gamla 100procent. Det betyder att dubbelt så många gamla avled under de mest intensiva coronaveckorna i april i år som under tidigare år.
Undersökningen visar inte om de gamla avled av coronaviruset eller av andra orsaker. Men eftersom pandemin härjade som mest på äldreboendena under den här perioden så är det lätt att dra slutsatsen att många av de gamla avlid i covid-19 eller i sjukdomar kopplade till covid-19.
Även socialstyrelsen tvingades idag erkänna att överdödligheten på äldreboendena har varit stor den här våren. Tidigare har avdelningschef Thomas Lindén på socialstyrelsen hävdat att det inte har förekommit någon högre överdödlighet i år jämfört med tidigare år. Istället har han sagt att dödligheten i år har varit jämförbar med dödligheten under ”vanliga” influensaår. Han har också kritiserat medierna för deras som han ansåg felaktiga och kränkande rapportering om krisen på äldreboendena, framförallt i Stockholm.
Nu har socialstyrelsen alltså tvingats inse att medierna inte hade fel. Sent ska syndaren vakna. Bättre sent än aldrig.