Sverige fortsätter att dra ifrån de andra nordiska länderna när det gäller dödsfallen i covid-19. Sverige ligger nu på femte plats i världen.

             

Dödligheten i covid-19 i Sverige fortsätter att vara mycket hög vid internationella jämförelser. Antalet dödsfall per dag har sjunkit i Sverige under de senaste veckorna men så har det också varit  i de hårt drabbade länder i Europa som låg före Sverige i smittspridningen.

Johns Hopkins University i Baltmore, Maryland, USA
Bild: cumuonline.org

Jag har gått igenom och sammanställt de senaste uppgifterna om dödligheten i covid-19 i ett antal länder. Uppgifterna kommer från Johns Hopkins University i Baltimore i USA och gäller situationen den 1 juni. Siffrorna gäller antalet dödsfall per 100 000 invånare.

Belgien är det hårdast drabbade landet i världen när det gäller dödstalen.
Bild: trainplanet.se

Som framgår är Belgien det land i världen som fortfarande har överlägset flest dödsfall per 100 000 invånare, 83 dödsfall. Storbritannien ligger kvar på andra plats med 58 dödsfall per 100 000 invånare. Spanien delar andraplatsen med Storbritannien, också med 58 dödsfall per 100 000 invånare.

Sverige låg tidigare på sjätte resp. sjunde plats i den här statistiken men har nu avancerat till femte plats med hela 43 dödsfall per 100 000 invånare. Det är lika mycket som Frankrike. De övriga nordiska länderna ligger långt ner på listan. Sverige har till och med ökat ut avståndet till Danmark, Norge, Finland och Estland när det gäller antalet dödsfall per 100 000 invånare. Så här ser listan ut:

                               Belgien                83 dödsfall

 Storbritannien      58 dödsfall

 

   Spanien                   58 dödsfall

               Italien                     55 dödsfall       Sverige                43 dödsfall

    Frankrike           43 dödsfall

 

    Nederländerna      35 dödsfall

 

    USA             32 dödsfall

 

Tyskland                       10 dödsfall

 

                     Danmark                         9.9 dödsfall

 

                      Finland                            5.76 dödsfall

 

                      Estland                             5.2 dödsfall

                        Norge                               4.4 dödsfall                            

Överdödligheten på äldreboendena
En kartläggning som SVT Nyheter har gjort av överdödligheten på landets äldreboenden och som publicerades idag är mycket nedslående läsning. Enligt SVT var överdödligheten på äldreboendena under de mest intensiva coronaveckorna i april i år 30 procent. Det innebär att trettio procent fler åldringar avled på äldreboendena under de här veckorna jämfört med samma period tidigare år.
Äldreboendet A&O i Solna har fått mycket kritik för den höga dödligheten på två av deras boenden i Stockholm.
Bild: Ansvar och omsorg
Och tittar man bara på äldreboendena i Stockholm var överdödligheten bland de gamla 100 procent. Det betyder att dubbelt så många gamla avled under de mest intensiva coronaveckorna i april i år som under tidigare år.
Undersökningen visar inte om de gamla avled av coronaviruset eller av andra orsaker. Men eftersom pandemin härjade som mest på äldreboendena under den här perioden så är det lätt att dra slutsatsen att många av de gamla avlid i covid-19 eller i sjukdomar kopplade till covid-19.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen
Bild: socialstyrelsen.se
Även socialstyrelsen tvingades idag erkänna att överdödligheten på äldreboendena har varit stor den här våren. Tidigare har avdelningschef Thomas Lindén på socialstyrelsen hävdat att det inte har förekommit någon högre överdödlighet i år jämfört med tidigare år. Istället har han sagt att dödligheten i år har varit jämförbar med dödligheten under ”vanliga” influensaår. Han har också kritiserat medierna för deras som han ansåg felaktiga och kränkande rapportering om krisen på äldreboendena, framförallt i Stockholm.
Nu har socialstyrelsen alltså tvingats inse att medierna inte hade fel. Sent ska syndaren vakna. Bättre sent än aldrig.