Ta tillbaka Kalle Grenemark som skidskyttekommentator i SVT! Han skulle kunna ersätta både Björn Ferry och Helena Ekholm på en gång – så bra är han!

Under den här helgen hände något vidunderligt i teve. SVT:s Vinterstudion hade engagerat den sympatiske och lysande skidskyttekommentatorn Kalle Grenemark. Orsak: Helena Ekholms familj hade fått vinterkräksjuka och Björn Ferry hade annat att göra. Han kanske måste skotta snö, vad vet jag.

Det var för åtta år sen som SVT sparkade ut både Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark från skidskyttekommenterandet. Christer Ulfbåge har jag aldrig saknat. Däremot har jag saknat Kalle Grenemark. Kalle ”Stav till stav” Grenemark, som har brukade kallas, eftersom det var han som mätte tiden på skjutvallen från det ögonblick då skytten lade ner sina stavar på marken tills han tog upp dem igen och åkte vidare efter skyttet. Nu behövs inte detta mekaniska räknande längre eftersom datatekniken sköter detta. Men Kalle G tycker att hans tidtagning fortfarande är den mest exakta.

Den tid som skidskytten tillbringer på skjutvallen har ju mycket stor betydelse för loppet i sin helhet.

Kalle Grenemark
Bild: youtube.com

Det var därför ett glatt återseende för många svenskar när Kalle Grenemark den här helgen fick kommentera skidskyttetävlingarna i franska Annecy Le Grand-Bornand. Dessa tävlingar utvecklade sig till tidernas idrottsfest med enorma framgångar för två svenska skidskyttesystrarna Öberg och flera överlägsna franska skidskyttar i herrtävlingarna. Hela helgen kunde SVT visa upp vackra julkortsbilder från skidorten Le Grand-Bornand kommenterade av självaste Kalle Grenemark.

Julkortsfoto över skidorten Le Grand-Bornand i franska västalperna.
Bild: Shutterstock/köpt bild

Det gjorde han med den äran. Kalle Grenemark är en annorlunda kommentator. Han älskar sin sport mer än jag har upplevt någon annan göra – möjligen med undantag för Anders Blomqvist som längdskidexpert i Vinterstudion. Grenemark nästan föll i gråt över de svenska skidskyttetjejernas fantastiska framfart både i spåren och på skjutvallen.

Jag har aldrig sett vare sig Björn Ferry eller Helena Ekholm fälla några tårar över en svensk framgång. De är båda stela, lite arroganta, för mycket tillbakalutade och verkar inte vara särskilt engagerade i eller intresserade av det de håller på med.

Kalle Grenemark
Bild: aom99wordpress.com

Det gör däremot Kalle Grenemark. Han var så lycklig att få vara tillbaka i SVT och kommentera skidskytte vid sidan av programledaren Ola Brännholm. Det kändes att dessa två direkt uppvisade god personkemi.

Kalle Grenemark är själv en gammal skidskytt från 80-talet men har sen han lade av aldrig slutat att engagera sig i skidskyttet, som har utvecklat sig till den dominerande och mest spännande vinteridrotten, inte minst för oss svenskar. Grenemark var tidigare även förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget. Han arbetar numera som tränare vid skidskyttegymnasiet i Boden. Så tala om lång erfarenhet och goda kunskaper om sin sport.

Hanna Öberg
Bild: International Biathlon Union

Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Ebba Andersson i alla ära men de har numera svårt att slå systrarna Öberg som idrottspersonligheter. När det gäller den kvinnliga längdåkningen handlar diskussionen  dessutom numera enbart om det går att slå Therese Johaug på nästa tävling eller om hon kommer att vinna igen. En ganska enkelspårig tåglinje tyvärr.

När det ständiga dragplåstret Charlotte Kalla samtidigt är på väg ut i kulisserna och Ebba Andersson har presterat en oväntat dålig start på den här skidsäsongen, så minskar intresset för längdåkningen mer och mer. De manliga längdåkarnas fortfarande svaga insatser bidrar inte minst till detta.

Grafik: Elisabet Höglund

Tillbaka till Kalle Grenemark: Idag säger jag till SVT Sport: Skippa prestigen och återanställ Kalle Grenemark som ny skidskyttekommentator i Vinterstudion! Det är många svenska skidskytteentusiaster som har saknat honom och hans starka karisma, hans mjuka norrbottensdialekt, hans ödmjukhet och hans djupa engagemang i skidskyttesporten.

Han är hundra gånger bättre än Helena Ekholm och Björn Ferry tillsammans. Jag är ledsen över att behöva säga det men ibland måste man säga sanningen. Nu när SVT har förlorat sändningsrätten till all slags längdskidåkning i form av världscupen, OS och VM men har fått behålla skidskyttet så ska man utveckla det. SVT måste därför se till att skaffa sig de allra mest publikdragande, sympatiska och kunniga medarbetarna som tar sig an denna sport.

Allt detta representerar Kalle Grenemark.

Elvira Öberg
Bild: Youtube.com

För övrigt tycker även jag att det var fantastiska insatser från de svenska skidskyttetjejerna i Annecy Le Grand-Bornand. Framförallt har Elvira Öberg den här helgen visat att hon är världens bästa kvinnliga skidskytt. Stina Nilsson har också visat att hon snabbt är på väg att etablera sig i världseliten. Den utveckling hon har visat upp under bara ett år är vidunderlig.

”Elvira Öberg visade idag att hon är världens bästa kvinnliga skidskytt.”