Vi måste få veta sanningen om Corona-viruset. Släpptes det ut från labbet i Wuhan med avsikt eller av misstag?

Storbritannien är på väg in i en ny lockdown. Redan på måndag väntas den brittiska regeringen införa nya restriktioner efter en rekordhög smittspridning och skenande sjukhustal under de senaste dagarna.

Vi i Sverige befinner oss nu i den femte vågen av covid-19
Källa: Folkhälsomyndigheten
Grafik: Elisabet Höglund
Även i Sverige skenar smittan samtidigt som skidturisterna trängs i liftköerna i de svenska fjällen och varuhusen och butikerna har varit proppfulla av köplystna kunder under julhandeln. I morgon startar annandagsrean med den smittspridning den kan medföra. Samtidigt planerar regeringen för nya restriktioner. Det tar aldrig slut.
Utbredningen av covid-19 över världen idag. Mest anmärkningsvärd är den kraftiga spridningen i Europa.
Källa:Johns Hopkins University, Maryland, USA
Antalet bekräftade covidfall i världen var den 23 december 279 078 276 medan antalet döda i covid-19 samma dag uppgick till 5 395 083. Detta är en påminnelse om vilken katastrof världen befinner sig i sen två år tillbaka. Jag befarar att många inte riktigt har förstått detta.
Vi ser inget slut på pandemin. Bilden visar situationen i Sverige.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Dessvärre ser vi heller inget slut på pandemin. Det har från läkarhåll sagts att pandemin inte kommer att ebba ut förrän 2024, alltså om mer än två år! Eller kommer den kanske aldrig att ebba ut? Kanske har vi hamnat i klorna på ett säreget och mycket livskraftigt virus som inte tänker släppa taget om oss, som lär sig överleva det ena vaccinet efter det andra.

Även jag har svårt att greppa omfattningen av katastrofen – i synnerhet som pandemin fortsätter att skena trots att en så stor andel av befolkningen är vaccinerad med minst två vaccindoser. Även fullvaccinerade människor insjuknar och intensivvårdas för covid-19! Andelen fullvaccinerade fall av covid-19 är nästan lika stor som den andel som är ovaccinerad. 

Den kristna världen firar just nu jul.
Bild: Elisabet Höglund

Just nu firar hela den kristna världen jul, en jul omgärdad av hårda restriktioner. Det är den andra julen i Corona-virusets sällskap. Julen, ja. Personligen är jag skeptisk till allt slags julfirande. Jag ser ingen mening eller moral med julen. Julen med all sin kommersiella och mediala marknadsföring äcklar mig eftersom jag känner mig lurad, förd bakom ljuset och utnyttjad.

Bild: Elisabet Höglund

Små barn lär sig tidigt att tro på tomten, den snälla gamla farbror´n som varje år kommer hem till de snälla barnen och belönar dem med julklappar. Varför detta lurendrejeri? Det går ju bara ut på att handeln ska tjäna så mycket pengar som möjligt på barnens och deras arma föräldrars bekostnad. Men detta förstår inte barnen, som med sina tindrande och förväntansfulla ögon inväntar jultomtens ankomst. Man lurar barn att tro på tomten – trots att tomten inte finns och aldrig har funnits.

Julen är heller inte alls så kristen som många gör gällande. Istället är julfirandet ett misch-masch av gamla och nymodiga traditioner, alltifrån den märkliga historien om Jesu födelse, via vikingatidens midvinterblot i de nordiska länderna, via 1800-talets tyska seder med julgranar och julkort, via Walt Disneys amerikanska Kalle Anka och andra barnsagor etc etc.

Foto och grafik: Elisabet Höglund

Den enda stjärna som idag strålar över oss från himlen är Coronavirusets runda klot med dess vassa och spretande hullingar.

Åter till pandemin och covid-19. Jag tycker att det är en skandal att det talas så lite om varifrån det här Corona-viruset kommer. Till att börja med intalades vi att tro att viruset hade sitt ursprung på en kinesisk djurmarknad – något som är vanligt när det gäller andra influensavirus.

Mikrobiologer
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Nu är det inte längre särskilt många som hävdar djurmarknadsteorin. Misstankarna tränger sig istället på att viruset kommer från det numera (ö)kända laboratoriet i Wuhan i Kina. Dessa misstankar har visserligen tystats ner under resans gång men misstankarna vill ändå inte släppa taget. Motståndarna till teorin talar om konspirationsteorier skapade av galna människors hjärnor – men är det verkligen så?

Det är för att inte bli beskyllda för att vara galna konspirationsteoretiker som så få vågar tala högt om laboratorieteorin.

Gång på gång har emellertid forskare och experter framfört tanken att viruset, kanske av misstag, släppts ut från labbet i Wuham. Fler och fler bevis framförs för denna teori.

Inside Quarantine Secure High Level Laboratory Scientists in a Coverall Conducting a Research Trying to Make Coronavirus Disease Treatment using Transparent Display Tablets and Modern Technology.

Jag ska ta ett exempel. Det handlar om uppgifter som framförts av forskare som bestämt hävdar att viruset kommer från laboratoriet i Wuhan. Tidigt i somras publicerade två amerikanska forskare, Stephen Quay, vd för ett biofarmaceutiskt företag, och Richard Muller, tidigare forskare, numera lärare vid Berkley-universitetet i Kalifornien. Enligt Quay och Muller innehåller virusets arvsmassa en sekvens som tidigare aldrig har observerats  i naturliga virus men som däremot ofta används av forskare.

En del av virusets genetiska kod är genomsekvensen CGG-CGG, en kombination som ofta används i studier där mikrobiologer vill öka dödligheten och smittsamheten hos coronavirus. Detta åstadkoms genom att denna sekvens infogas i virusets arvsmassa, förklarar Quay och Muller.

Denna typ av genmanipulation lämnar inga spår. Däremot ändrar den virusets spikprotein, alltså det protein som viruset använder sig av för ta sig in i våra celler och infektera dessa. De två amerikanska experterna hävdar att Wuhans virologiska institut är känt för att göra studier där kombinationen CGG-CGG används.

Quay-Muller hävdar att det manipulerade viruset har kommit från Wuhan-laboratoriet. De får medhåll av den kanadensiska molekylärbiologen Alina Chen, som menar att ”viruslalboratoriet i kinesiska Wuhan numera är coronavirusets mest troliga ursprung.”

Det aktuella coronaviruset
Bild: pfizer.se

Därför inställer sig omedelbart ett antal frågor: Hur gick det till när viruset släpptes ut? Av vilket skäl släpptes det ut? Skedde det av misstag eller skedde det med avsikt? Vilken var i så fall avsikten? Var det att testa virusets förmåga att överleva hos levande människor?

Eller, huh, hemska tanke, fanns det politiska skäl till att släppa ut viruset? Vilka var i så fall dessa politiska skäl? Biologisk krigföring? Försvagning av människornas motståndskraft? Nedbrytning av immunförsvaret?

Jag ska inte spekulera mer. Jag vill bara väcka frågan. Vi har ju rätt att få veta varför och på vilket sätt det här viruset kom ut och som sen dess har dödat mer än fem miljoner människor på jorden.

Vilka perspektiv vi ser framför oss? Krig mellan stater med virus som vapen istället för bomber och missiler? Avsiktlig minskning av överbefolkningen med hjälp av dödliga virus och sjukdomar.

Tusen tankar väcks i mitt huvud denna kväll. Jag är rädd för vad som kan hända. Därför vore jag glad om det bara var ett misstag att det manipulerade Corona-viruset råkade komma ut från det kinesiska laboratoriet i Wuhan någon gång i november 2019, kanske rentav tidigare.