Till Agneta Sjödin: Jag önskar dig all lycka – har själv varit med om detta

Det här blogginlägget vill jag tillägna Agneta Sjödin som i början av den här veckan cyklade omkull och bröt lårbenshalsen. Jag vet exakt hur du kände det då och hur du känner det nu. Jag var med om exakt samma sak för drygt fyra år sen, när jag föll på skidor och krossade min högra lårbenshals.

Jag fick en helt ny höftled, med höftledskula, lårbenshals och allt. Den fungerar "så där", skulle jag vilja säga. Jag har bästa tänkbara rörlighet i högerbenet men har svårt att gå uppför trappor osv och är alltid orolig för att ramla och skada höftledsprotesen.

Men vad jag förstår i ditt fall, så var skadan enklare. Själv lårbenshalsen var hel men hade förlorat sitt fäste i lårbenskulan. Därför slog läkarna in två spikar i höftleden för att hålla lårbenshalsen på plats. Det är ett betydligt mindre drastiskt ingrepp. Jag hoppas innerligt att den här konstruktionen också håller. De här spikarna växer ju ihop med benet och borde tåla hög belastning.

Visst var det tråkigt att detta skulle inträffa veckorna innan du skulle cykla ditt maratonlopp över den amerikanska kontinenten tillsammans med Måns. En tragedi både för dig och för honom. Men jag kan lova dig att all den cykelträning du har lagt ner inför det här cykelloppet kommer att hjälpa dig vid din rehabilitering. Du kommer att bli frisk. Det lovar jag. Kanske kommer du till och med att kunna springa. Personer som fått behandling med min operationstyp (en hel höftledsprotes) är förbjudna att springa. Däremot går det utmärkt både att åka cykla och åka skidor.

Så lycka till med din rehabilitering, Agneta. Jag önskar dig allt gott.