Tredje terrorattacken på drygt två månader i Storbritannien! Samhället står handfallet inför terroristerna!

 

Sen lördagkväll den 4 juni. Platsen är berömda London Bridge över Themsen i London. En vit skåpbil med tre män kommer plötsligt framrusande i 80 kilometer i timman upp på en av brons båda trottoarer. Människor mejas ner och dödas.

London Bridge
Bild: Found the World

Några minuter senare: Samma vita skåpbil kör in på den lika berömda marknadsplatsen Borough Market inte långt från London Bridge. De tre männen rusar ur bilden och börjar hugga ner folk med långa knivar.

Borough Market i London
Bild: Last Minute

Facit: 7 döda människor och 48 skadade, varav flera polismän. Siffrorna kan komma att ändras. Metropolitan Police i London bekräftar illdådet som ett terroristdåd.

Londonpolisen gjorde en rekordsnabb insats och hade efter åtta minuter skjutit ihjäl de tre terroristerna.
Bild: forocoatza.com

Detta är det tredje terrordådet i Storbritannien på två och en halv månad. Den 22 mars dödades fem människor när en 52-årig islamist med bil prejade ner folk på Westminster Bridge i centrala London för att sedan utföra en knivattack utanför parlamentsbyggnaden Westminster.

Exakt två månader senare, den 22 maj, dödades 22 människor när IS-terroristen Salman Abedi utlöste en bomb vid Manchester Arena i Manchester i samband med en konsert.

Brittiska poliser
Bild: dw

Och nu 7 döda människor i centrala London i ännu ett terroristbrott. Sammanlagt 34 människor har alltså dödats vid terrorattacker i Storbritannien på kort tid. Det kommer att bli fler, många fler. Terroristerna ser ut att ligga långt före polis och myndigheter, inte bara i Storbritannien, när det gäller att planera och genomföra terrordåd. Samhället står handfallet och ser på hur dödandet fortsätter.

Vi medborgare uppmanas att inte vara rädda, att leva våra vanliga liv som om inget har hänt. Politikerna upprepar sina numera ganska slitna mantran om att ”vi ska inte låta terrorn besegra oss”. Tyvärr ser det ut att vara precis så.

 

New Scotland Yard
Bild: Wikipedia

Larmet kom in till London-polisen igår kväll kl 22.08 brittisk tid. Åtta minuter (!) senare hade londonpolisen skjutit ihjäl de tre attentatsmännen. Tala om polisiär närvaro! Tala om polisiär reaktionssnabbhet! Samtidigt utfördes flera beundransvärda hjältedåd i det tysta när privatpersoner med sina egna kroppar försökte hindra terroristerna i deras framfart.

Terrordådet i London igår kväll
bild: politico.eu

Hittills har polisen i London gripit minst tolv personer i en stadsdel i London.

Theresa May utlovar helt nya åtgärder för att bekämpa terrorismen

När Storbritanniens premiärminister Theresa May idag kommenterade och djupt beklagade det senaste terrorattentatet i London utlovade hon helt nya och hårdare åtgärder för att bekämpa terrorismen i Storbritannien. Theresa May använde i sitt direktsända tal från 10 Downing Street i London ett helt nytt och betydligt mer skoningslöst tonfall mot terrorismen än tidigare.

Hon talade om ”brutal terror”, ”ond ideologi” och ”en perversion av islam”. Hon krävde att ”things must change”, d v s att saker och ting måste förändras. Enligt May har britterna hittills varit alldeles för toleranta mot den våldsbejakande extremismen. Livet kan inte fortsätta som hittills, underströk hon.

Brittiska terrorpoliser
Bild: Digital Spy

Hon aviserade hårdare kamp mot terrorismen i fyra punkter, bl a hårdare straff för terroristbrott, ingripanden mot radikal islamism på internet, hårdare bekämpning av islamism i Irak och Syrien och en hårdare kamp mot extremismen i Storbritannien.

Storbritannien går till parlamentsval nu på torsdag den 8 juni. Theresa May underströk att valet ska hållas som planerat och att valkampanjerna ska återupptas redan i morgon, måndag.

Bild: dw

Hur kampen mot terrorismen ska kunna bli hårdare i Storbritannien än den redan är idag kan vara svårt att förstå. Den brittiska antiterrorpolisen anses vara en av de skickligaste och tuffaste i världen – trots att man inte lyckades stoppa terrorbrottet i Manchester, ej heller attacken i London i natt. Å andra sidan ska den brittiska antiterrorpolisen ha förhindrat fem olika terroristattacker mot mål i Storbritannien på senare tid.

Det är just nu oklart vem eller vilka som ligger bakom nattens attack som dödade sju människor. Vilken roll IS har spelat är inte tydliggjort ännu. Hittills har IS  inte tagit på sig skulden och kommer kanske inte att göra det heller. Det är i så fall mycket som talar för att terrorattacken igår kväll mot London kan vara iscensatt av personer som handlat på eget bevåg, som kände sig ”inspirerade” av attacken i Manchester och som kanske vill störa det brittiska valet, om de ens känner till att det stundar ett val.

Brittiska poliser
Bild: WZZM

Hursomhelst är dådet fruktansvärt, fasansfullt och hänsynslöst. När Theresa May talar om ett perverterat islam, så har hon rätt. Att i religionens namn slakta oskyldiga människor i det land där terroristerna själva sannolikt både har fötts och växt upp, är obegripligt.

Det är detta som är den stora faran med terrorismen. När Rahmat Akilov stal lastbilen och med full fart körde in på Drottninggatan i Stockholm och mejade ner oskyldiga människor, så var det uppenbarligen ett uttryck för hans eget hämndbegär eftersom att han förvägrats uppehållstillstånd i Sverige. Han arbetade inte på uppdrag av IS eller någon annan terrororganisation. Han arbetade på uppdrag av sin egen förvridna, perverterade och förvirrade hjärna.

Bild: Elisabet Höglund

Däri ligger problemet och svårigheterna med kampen mot terrorismen. Ingen kan skydda sig mot galningar som helt på egen hand och utan uppdrag från högre makter stjäl en bil eller gör en hemmagjord bomd enbart i syfte att döda och lemlästa människor för att själva därefter bli kända och ”bekräftade”.

Därför kommer terrorn att fortsätta. Det är den sorgliga sanningen.