Två masskrascher under den första etappen av Tour de France får mig att ställa frågan: Hur länge till ska vi acceptera dessa cykelspektakel där åkarna tävlar med livet som insats?

Som de flesta av er säkert vet är cykelåkning och cykeltävlingar min stora passion här i livet. Jag tittar på alla de stora proffscykeltävlingarna varje år, alltifrån Giro d´Italia till Criterium de Dauphiné, Tour de France och Vuelta a Espana. Som igår är det Tour de France som gäller.

För att slippa den plågsamma reklamen i Eurosport brukar jag se repriserna av loppen på kvällarna i Eurosport Player istället. Så gjorde jag även igår när årets upplaga av Tour de France inleddes med en 19.5 mil lång etapp mellan Brest och Landerneau i franska Bretagne.

Krasch nummer 1
Skärmavbild från Eurosports websändning – skärmdump

Det skulle visa sig bli en av de mest fasansfulla, dramatiska och spektakulära cykeletapper jag någonsin har blivit vittne till. Cyklisterna drabbades nämligen av inte mindre än två fruktansvärda masskrascher.

Den första kraschen inträffade när det var ungefär 4,5 mil kvar av loppet medan den andra kraschen kom bara några kilometer från mål.

Här kraschar Tony Marten med det plakat som en kvinna ur publiken rusade ut med. Kvinnan är inringad med rött.
Skärmavbild från Eurosports websändning – skärmdump

Den första masskraschen inträffade när en kvinna i publiken sprang ut på vägen och viftade med ett plakat eftersom hon i direktsänd TV ville hälsa till sin mormor i Tyskland. I samma ögonblick som damen rusade ut på vägen kom den 175 man starka cykelklungan i hög fart. Tony Martin från nederländska Jumbo Visma-stallet och nybliven tysk mästare i tempo låg längst ut vid vägkanten på höger sida och körde rakt in i plakatet, kraschade med cykeln och drog med sig ett 40-tal andra cyklister i fallet.

Den första masskraschen
skärmavbild från Eurosports websändning – skärmdump
Krasch nummer 1
Skärmavbild från Eurosports websändning – skärmdump

Cyklisterna föll som käglor, den ene efter den andre tills hela vägen och de omgivande markerna var ett blodigt slagfält. Skadade cyklister och trasiga cyklar låg huller om buller på vägen, på vägrenarna och i dikena. Bilderna var chockartade. Aldrig har jag sett något liknande. Jag har laddat ner skärmbilder från Eurosports sändning igår för att kunna visa den våldsamma dramatiken.

Krasch nummer 2
Skärmavbild från Eurosports sändning – skärmdump

Som om denna krasch inte skulle vara nog. När det återstod 6.5 kilometer av loppet inträffade den andra masskraschen. Den jättelika klungan rusade fram i uppemot 70 kilometer i timman när en cyklist, oklart vem, som låg långt fram i klungan, råkade toucha en framförvarande åkares bakhjul.

Skärmdump

Den påkörande cyklisten föll handlöst och drog med sig ett 50-tal åkare i det våldsamma fallet. Jag trodde inte att det här var sant. Jag trodde först att det var en repris av bilderna från den första kraschen. Men det var det inte. Det var en ny krasch, lika våldsam som den första.

Den här gången var det ingen ur publiken som förorsakade kraschen utan cyklisterna själva. Men det är illa nog.

Chris Froome dold under kraschade cyklar
Skärmavbild från Eurosports sändning – skärmdump

En av de cyklister som drabbades värst i den andra kraschen var Chris Froome, numera tävlande för Israel Start Up Nation. För två år sen råkade samme Froome ut för en vurpa i en utförsbacke under uppvärmningen inför en etapp i Criterium de Dauphiné, en vurpa som höll på att kosta honom livet. Nästan alla ben i kroppen var brutna och han genomgick en lång rad operationer och en lång rehabilitering. Få trodde att han skulle komma tillbaka som proffscyklist.

Chris Froome i en allvarlig krasch i Tour de France igår.
Skärmavbild av Eurosports sändning – skärmdump

Men i år har Froome kommit tillbaka på tävlingsbanan men även om hans yttre sår är läkta är han som cyklist bara en skugga av sitt forna jag. Han blir avhängd redan i den första uppförsbacken. Det är få som tror att Froome, en av världens genom tiderna mest framgångsrika proffscyklister med flera segrar både i Giro d´Italia, Tour de France och Vuelta a Espana, kan komma tillbaka till sitt gamla jag igen.

När Froome låg där på asfalten efter den fasansfulla vurpan igår med en skadad höft och svårigheter att andas var det många som var övertygade om att han aldrig skulle kunna cykla mer. Men han tog sig i mål med hjälp av två stallkamrater, 14 minuter och 37 sekunder efter segraren, fransmannen Julien Alaphilippe.

Så här sa Froome efter loppet igår enligt cykelsajten Cyklingnews:

”Den ena stunden var allt perfekt och vi var på väg mot mål men några sekunder senare när klungan höll en fart på 60-70 kilometer i timman var det någon som touchade entt hjul inne i klungan och så det var det dags för nästa blodbad.”

Froome var en av de svårast skadade i den andra masskraschen som drabbade mellan 50 och 60 cyklister.

Den första masskraschen
Skärmavbild från Eurosports websändning – skärmdump

Sammanlagt var det 21 cyklister som skadades mer eller mindre allvarligt vid gårdagens krascher. Och då är inte alla mindre skrubbsår inräknade. Många som klarade av att fortsätta tävlingen halkade förstås efter i resultatlistan och har ingen chans att köra om sammandraget i årets Tour de France.

Jag har i skrivande stund ännu inte sett dagens etapp, etapp nr 2, av Tour de France men i morse sa Froome att han tänkte starta idag. Vi får se senare hur det har gått.

Primoz Roglic
Bild: teamjumbovisma.com

Som genom ett under var det flera av de stora favoriterna till totalsegern som lyckades undgå de båda masskrascherna med mindre blessyrer. Det gällde den störste av dem alla, slovenen Primoz Roglic. Hans cykel förvandlades visserligen till skrot men han kunde ta sig i mål på en av stallkamraternas cykel och blev trea i tävlingen.

Även den andre storfavoriten och slovenen, Tadej Pogazar, kom i mål som sexa. Båda har alltså fortfarande chansen att vinna året Tour de France. Men fyra cyklister fick så svåra skador i krascherna att de tvingades bryta loppet. En av den var en av det spanska laget Movistars största stjärnor, Marc Soler.

Den första masskraschen
Skärmavbild från Eurosports websändning – skärmdump

Två masskrascher på en etapp är två krascher för mycket. Det här visar vilken farlig sport cykelsporten är. Den första masskraschen igår förorsakades av en kvinnlig åskådare som sprang ut på vägen rakt framför cyklisterna. Det är naturligtvis oförlåtligt och väcker återigen frågan om publik verkligen ska tillåtas vid de här stora cykeltävlingarna. Hur mycket Tour de France-ledningen före tävlingen än hade predikat att publiken absolut inte fick vistas på vägarna utan hålla sig vid sidan av, binda sina hundar och ha uppsikt över sina barn, så räcker det att en enda person i publiken bryter mot detta för att katastrofen ska vara ett faktum.