Under Medelhavets måne …

 

Nu lider min och Bosses semester i Spanien mot sitt slut. Aldrig mer Spanien i september, i varje fall inte under den första halvan! Sällan har jag upplevt en sådan hetta. 35-40 grader varje dag.

Hettan påminner något om öknen. Foto: Bo Karlsson
Hettan påminner något om öknen.
Foto: Bo Karlsson

 

När jag har varit ute och cykeltränat på dagarna har jag vid flera tillfällen varit nära att få solsting och kollapsat. Det har tagit flera timmar av vila innan jag har börjat känna mig normal igen.

Igår regnade det däremot hela eftermiddagen. Det gav en skön svalka och idag är det något kyligare än under alla andra dagar av vår vistelse här. Det bådar gott inför dagens cykelrunda.

Väntande cykel
Väntande cykel

 

Jag har flera av de berömda cykelstallens tävlingsdräkter. Här en tröja från Tinkoff, det stall där spanjoren Alberto Contador, nyligen fyra på spanska Vueltan, är kapten i. Foto: jag själv
Jag har flera av de berömda cykelstallens tävlingsdräkter. Här en tröja från Tinkoff, det stall där spanjoren Alberto Contador, nyligen fyra på spanska Vueltan, är kapten i.
Foto: jag själv

 

Men idag blir det i den belgiska landslagsdräkten som jag kommer att träna. Foto: Bo Karlsson
Men idag blir det i den belgiska landslagsdräkten som jag kommer att träna.
Foto: Bo Karlsson

 

I vårt bostadsområde bor det många svenskar. Svenskar älskar normalt sol (förutom Bosse och jag). De ligger hela dagarna vid poolen och deras hud blir allt svartare.

En på svenskar tom pool Foto: jag själv
En på svenskar tom pool
Foto: jag själv

 

Jag förstås inte meningen med att sola. För det första finns det inget som försvinner så snabbt som solbränna. För det andra är risken för att få Malignt melanom överhängande. Men det verkar ingen bekymra sig nämnvärt för.

pool-cykel-cykeltroja-003

 

Men just nu, onsdagen den 14 september klockan 11.46, när jag tar den här bilden på vår pool, så är den tom, liksom gräsmattan runtomkring. Orsak: Det är bara drygt 20 grader i luften och det lockar inte ut några svenskar i solen – i varje fall inte de svenskar som bor i Spanien.

Men den här temperaturen passar perfekt för min cykelrunda, som jag ska inleda, bara det här blogginlägget blir klart. Cykel stål tålmodigt och väntar i sovrummet och en av mina cykeldräkter, t ex proffscykelstallet Tinkoffs, med sin vackra ljusgula färg, vill gärna komma ut och lufta på sig.

Jag vill med detta blogginlägg också gärna passa på tillfället att presentera restaurangen med världens godaste oxfilé.

Meson del Castillo - med världens läckraste oxfilé Foto: jag själv
Meson del Castillo – med världens läckraste oxfilé
Foto: jag själv

 

Bosse och jag har varit där två gånger under den gångna veckan, senast igår kväll. Meson del Castillo heter den och ligger vid den avlägsna fiskebyn La Duquesa, ett stenkast från min lägenhet i Sabinillas vid Solkusten (med Gibraltarklippan synlig vid god sikt).

Gibraltarklippan - denna typiska symbol för brittiskt världsherravälde. Foto: jag själv
Gibraltarklippan – denna typiska symbol för brittiskt världsherravälde.
Foto: jag själv

 

Bosse och jag åt den mest fantastiska oxfilé på El Meson och jag kan rekommendera alla som har vägarna förbi – det är väl inte så många, kan jag misstänka – att göra ett besök.

Solomillo del cheff (härlig tournedos med grönsaker Foto: Elisabet Höglund
Solomillo del cheff (härlig tournedos med grönsaker) och pommes frites
Foto: Elisabet Höglund

 

Som entrérätt får man dessutom världens godaste kalla kokta morötter marinerade i vitlöksolja. Hmmm! Bosse försökte härma morotsrätten häromkvällen men råkade lägga ner cirka tre hela vitlökar bland morötterna, vilket gjorde att halva tungan brändes sönder – för att inte tala om matstrupen och matsäcken. Lite mindre vitlök, tack!

Engelsman med några kilos övervikt

Dito

 

Relativt smal engelsk fru Foto: jag själv

Meson del Castello verkar vara ett populärt tillhåll för engelsmän. För så fort Bosse och jag anlände dit igår kväll vällde det in massor med engelsmän på restaurangen. Och jag förstår dem. Bosse och jag kommer snart att besöka El Meson igen, kanske redan om några dagar.

 

restaurang-sellfies-middag-mane-m-m-011

restaurang-sellfies-middag-mane-m-m-008

 

Det var sena kvällen när vi lämnade restaurangen. Då hade månen letat sig fram bakom de kvardröjande molnen på den mörka himlen. Det var nymåne. Det var ett fantastiskt ljussken över Medelhavets mörka vatten.

 

Månen över Medelhavet ser ungefär likadan ut som månen i Sverige Foto: jag själv
Månen över Medelhavet ser ungefär likadan ut som månen i Sverige
Foto: jag själv

 

Nej, det är inte Andromeda-nebulosan ni ser utan månen över Medelhavet i viss förstoring Foto: den mångalna
Nej, det är inte Andromeda-nebulosan ni ser utan månen över Medelhavet i viss förstoring
Foto: den mångalna

 

Mångubben utan gubbe
Mångubben utan gubbe

 

Igår startade också höstterminen för de små barnen i den friskola som ligger mitt emot vårt hus i Sabinillas. De första nervösa föräldrarna anlände med sina små telningar redan vid kvart i niotiden på morgonen. Men skolan var STÄNGD! Den ena bilen efter den andra anlände fullproppad med hysteriskt glada barn, som inte kunde hålla sig förrän de fick börja skolan igen.

blommor-spanien-selfies-m-m-018

Men skolan var fortfarande STÄNGD. Först vid halv elva-tiden öppnade någon grindarna till skolan och då såg det ut så här. Jag har aldrig sett så många barn, så många oroliga föräldrar och så många bilar vid ett och samma tillfälle på en så liten yta.

"Försenad" skolstart i San Luis de Sabinillas Foto: jag själv
”Försenad” skolstart i San Luis de Sabinillas
Foto: jag själv

 

blommor-spanien-selfies-m-m-015

Och så här hade alla föräldrarna ställt sina bilar.¨ Foto: jag själv
Och så här hade alla föräldrarna ställt sina bilar.¨
Foto: jag själv

 

God natt!