Lysande val av Anna Ekström till ny gymnasieminister

Anna Ekström, ny gymnasie- och kunskapslyftsminister Foto: Regeringskansliet
Anna Ekström, ny gymnasie- och kunskapslyftsminister
Foto: Regeringskansliet

Stefan Löfven har gjort ett riktigt kap. Idag meddelande han inför riksdagen att chefen för Skolverket, Anna Ekström, blir ny gymnasie- och kunskapslyftsminister efter Aida Hadzialic som åkte fast för rattfylleri vid den svenska gränsen i Malmö sen hon den 13 augusti varit på konsert i Köpenhamn och konsumerat några glas vin.

Hadzialic avgick föredömligt snabbt. Sen dess har hennes taburett i regeringen stått tom – fram till idag när det blev känt att Anna Ekström utsetts av regeringen till Hadzialics efterträdare.

Nöjd idag: statsminister Stefan Löfven Foto: Regeringskansliet
Nöjd idag: statsminister Stefan Löfven
Foto: Regeringskansliet

Jag kan bara gratulera Stefan Löfven till ett kanonval. En bättre minister kan man nog inte tänka sig på den posten. Få kan så mycket om den svenska skolan och det svenska utbildningsväsendet som Anna Ekström. Som jurist var hon en gång i tiden chef för Saco/SR. För några år sen utsågs hon till det prestigefyllda uppdraget som generaldirektör för Skolverket. Hon har också lett den statliga skolkommission som i våras lade fram förslag till förändringar inom skolan.

Anna Ekström och jag i samband med På spåret.
Anna Ekström och jag efter finalen i På spåret. Foto: Privat 

Jag känner personligen Anna Ekström ända sen hennes tid som chef för Saco/SR. Jesper Rönndahl och jag tävlade dessutom mot henne i På spåret den gångna säsongen. Då tog hon och hennes partner, före kd-ledaren Göran Hägglund, rejält med stryk av Jesper och mig, när vi vann finalen och förde ner Anna och Göran till en i och för sig mycket hedrande andraplats.

Fr.v. jag, Jesper, Anna Ekström och Göran Hägglund när vi möttes i På spåret i vintras. Foto: SVT
Fr.v. jag, Jesper, Anna Ekström och Göran Hägglund när vi möttes i På spåret i vintras.
Foto: SVT

Anna Ekström visade verkligen sina breda kunskaper i På spåret. Hon visade också prov på gott humör, humor, självdistans och tävlingsinstinkt. Hon kommer att bli en lysande minister.

Anna Ekström och Göran Hägglund i På spåret. Foto: SVT
Anna Ekström och Göran Hägglund i På spåret.
Foto: SVT

Det finns dock ett aber. Hur ska stackars Anna Ekström vända den svenska skolskutan 180 grader, något som inte någon annan skol- och utbildningsminister har lyckats med före henne? Hennes blivande chef i regeringen, utbildningsminister Gustav Fridolin, har inte visat någon kapacitet att åstadkomma några betydande förändringar.

För övrigt tycker jag att Anna Ekström borde ha fått Fridolins jobb som departementschef och totalansvarig för utbildningsväsendet i Sverige. Hon är den i regeringen som har de bästa meriterna. Sanna mina ord.

Jesper och jag efter vår andra seger i På spåret i vintras, då vi slog Anna Ekström och Göran Hägglund i finalen. Foto: SVT
Jesper och jag efter vår andra seger i På spåret i vintras, då vi slog Anna Ekström och Göran Hägglund i finalen.
Foto: SVT

Lycka till Anna Ekström! Det tråkiga med utnämningen av henne idag är att vi med 99.99 procents sannolikhet inte kommer att få se henne tävla i På spåret den kommande säsongen. Vem ska Göran Hägglund då välja som partner? Jag anmäler mig som frivillig att ersätta Anna Ekström där, hi hi.

En stor bukett rosor till Anna Ekström! Foto: Elisabet Höglund
En stor bukett vackra rosor från mig till Anna Ekström!
Foto: Elisabet Höglund