Underbart att vinna första matchen i På spåret!

Det var sannerligen inte världens enklaste sak att slå trevliga och duktiga Karin "Kakan" Hermansson och hennes pappa Jan. Men vi gjorde det – med 2 poäng. Kakan och Janne var jätteduktiga men vi var bättre. Några svar var jag riktigt nöjd med i det första programmet som sändes ikväll, fredag, t ex svaret om Torekovkompromissen, kronprinsessan Mary av Danmark för att inte säga 8-poängaren på Sydney. Jag tog resan på ledtråden om Kathy Freeman, den australiensiska 400-meterslöparen som var den som fick springa uppför den långa trappan och tända den olympiska elden vid OS i Sydney år 2000. Hon vann för övrigt OS-guld i Sidney på 400 meter.

Foto: Bosse Håkansson/SVT

Men det fanns också mycket vi borde ha kunnat, t ex den danske kompositören Carl Nielsen. Vi borde också ha kunnat dra på 10 poäng på Köpenhamn, inte minst därför att Jespers mamma är danska. Det gör inget, älskade Jesper! Du är så duktig och gullig i alla fall. Det var t ex fantastiskt att du visste att en s k drop in i samband med vindsurfing betyder att man inte får korsa någon annans bana i vattnet. Det hade jag ingen aning om, jag som bara har försökt vindsurfa en enda gång – men då kom jag inte ens upp på surfingbrädan.

Jesper och jag funderar
Foto: Bosse Håkansson/SVT

Det känns skönt att På spåret äntligen har börjat sändas i SVT. Vi har ju väntat så länge. Alla inspelningar gjordes i oktober. Det känns som en evighet sen. Jag tänker inte berätta hur det hela till sist kommer att sluta.

Nästa match för Jesper och mig den 4 december
Foto: Bosse Håkansson/SVT

Dock kan jag avslöja att varje lag har rätt att delta i två matcher, så om fjorton dagar, den 4 december, kommer Jesper och jag tillbaka med vår andra match i gruppspelet. Då möter vi förre kd-ledaren Göran Hägglund och chefen för Skolverket, Anna Ekström. Båda känner jag sedan gammalt och båda har jag den allra djupaste respekt för. Så det kan bli en riktigt tuff match.

Foto: Bosse Håkansson/SVT
Foto: Bosse Håkansson/SVT

Till sist kan jag avslöja något som inte fick vara med i programmet, något jag sa som klipptes bort. Det gällde den där ceriserosa gummigrejen som tjejer numera kan stå och kissa genom. Själv hade jag aldrig sett denna sensationella uppfinning tidigare, än mindre använt den. Jag tycker att det är helt OK att sitta och kissa. Vad jag däremot svarade programledarna var att den rosa grejen såg ut som en penisförlängare. Men det ansågs tydligen alldeles för ekivokt för att sändas ut. Detta är ju ett familjeprogram, förklarade Fredrik Lindström.

Men nu vet i alla fall ni som läser min blogg det viktigaste som i n t e kom med i programmet.