Utse Lena Matthijs till rikspolischef efter Dan Eliasson. Hon är bäst!!!

 

Rikspolischefen Dan Eliasson har haft en jobbig period i livet sen han den 1 januari 2015 tillträdde posten som rikspolischef. Enligt många har den f d politiske tjänstemannen Eliasson misslyckats som högste chef för den svenska polisen.

Rikspolischef Dan Eliasson
Bid: Publikt

Avgångskraven har haglat tätt över honom under det senaste året men regeringen har gett honom chansen att sitta kvar på sin post åtminstone över valet nästa år. Kritiken mot Dan Eliasson har inte minst handlat om hans sätt att hantera den nya polisorganisationen.

Dan Eliasson
Bild: Lean Forum

Mycket talar för att regeringen – vilken regering det nu blir – byter ut Dan Eliasson efter valet. Och då hoppas jag att den nya rikspolischefen kommer att heta Lena Matthijs, nu polisområdeschef i Västra Götaland med placering i Borås. Lena Matthjis är inte bara hög polischef. Hon är också en skicklig författare av kriminalromaner. Jag har läst och njutit av dem alla.

Lena Matthijs
Bild: Lena Matthijs
Lena Matthijs fyra kriminalromaner

I en debattartikel i Expressen idag onsdag lanserar den pensionerade kriminalpolisen Anders Bergstedt Lena Matthijs som ny rikspolischef. Han anser att hon har alla de kvalifikationer som krävs för att lyckas med detta svåra jobb.

Lena Matthijs
Bild: Lena Matthijs

Jag känner att Bergstedt är inne på rätt spår. Lena Matthijs har låtit tala om sig på många sätt under sin trettio år långa poliskarriär. Hon är juristutbildad i Lund. Hon har varit lärare på Polishögskolan i Växjö. Hon var den första kvinnan i polisens piketstyrka i Malmö mellan 1994 – 1999. Hon är en omtyckt föredragshållare och en duktig chef över 450 anställda i Borås. Själv är hon bosatt i Ulricehamn tillsammans med maken och polishundföraren Peter.

Lena Matthijs på spinningcykel. Bild: Lena Matthijs

Lena Matthijs har berättat för mig att hon även har upplåtit sitt hem för ensamkommande flyktingbarn. Hon känner starkt för de unga flyktingar som kommer till Sverige för att försöka skapa sig en ny framtid här. I ett facebookinlägg häromdagen riktade Lena Matthijs hård kritik mot den svenska asylpolitiken, där hon menar att myndigheterna ”silar mygg och sväljer kameler”. Barn som redan har rotat sig i Sverige, som har lärt sig svenska och som har satsat på skolgång och utbildning utvisas till sina gamla hemländer eftersom de inte anses ha asylskäl. Samtidigt får kriminella flyktingar stanna i landet, menar Matthijs.

Lena Matthijs
Bild: Polisen

Lena Matthijs har som jag ser det alla de goda egenskaper som krävs för att bli en skicklig rikspolischef. För det första är hon polis, något som t ex Dan Eliasson inte är, inte heller flera av Eliassons företrädare på posten. En rikspolischef ska inte vara någon centralbyråkrat utan en person som kan polisyrket och som har varit verksam i detta i många år. Det har Lena Matthijs.

Det andra skälet att välja henne är att hon har empati och inte bara tittar på siffror och räknar huvuden. Hon ser också människorna bakom brotten och människorna bakom de flyktingar som kommer till Sverige.

Ett tredje skäl är att hon är juristutbildad. Det är en god merit för en rikspolischef. Att vara lagkunnig är inte precis någon nackdel.

Ett fjärde skäl är att hon är kvinna. Men det är inte det viktigaste skälet. Det är inte Lena Matthijs´ kön som ska avgöra valet av henne till rikspolischef. Det är hennes goda meriter, långa erfarenhet av polisarbete och goda omdöme.

Lena Matthijs
Bild: matthijs.se

Jag är inte alls säker på att Lena Matthijs vill bli rikspolischef. Hon trivs säkert med det jobb hon har. Hon vill kanske heller inte flytta från Ulricehamn. Men om hon vill, så borde hon vara ett förstahandsval när regeringen om något år sätter sig ner och bestämmer vem som ska bli ny rikspolischef i Sverige efter Dan Eliasson.

Heja Lena! Jag håller på dig! Du är min favoritdeckarförfattare och min favoritpolis!

Fan av Lena Matthijs

PS: Lena Matthijs har skrivit fyra kriminalromaner, ”Killing your darlings”, ”Lejonet från Zagros”, ”En bror för en syster” och ”Under fjärilens vingar”. Utmärkta böcker baserade på verkliga händelser.