Vad är Ulf Kristerssons besked att Sverige inte ska skänka några Jas-plan till Ukraina värt? Var det bara en tillfällig besvikelse för Zelenskij eftersom han vet att Sverige ger med sig om han bara tjatar tillräckligt mycket?

Regeringen med statsminister Ulf Kristersson i spetsen fortsätter att lämna dubbla budskap när det gäller frågan om Sverige ska skänka Jas-plan till Ukraina eller inte.

”I nuläget finns det inga planer på att skicka Jas Gripen till Ukraina”, sa Ulf Kristersson i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon på måndagsmorgonen.

Volodymyr Zelenskij besöker Bryssel. Här ses han omgiven av Europeiska rådets ordförande Charles Michel (t.v.) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Det lät ju betryggande, särskilt för de svenskar som under lång tid med växande irritation har sett på hur Ukrainas president Volodomyr Zelenskij gång på gång och regelbundet ger sig ut på tiggarresor i Europa för att få igenom sina krav på att få tillgång till all slags militärt material – inklusive stridsflyg – från de hittills välvilligt inställda Nato-länderna i väst.

Zelenskij och Kristersson på Harpsund
Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

I lördags hälsade samme Zelenskij på hos statsminister Ulf Kristersson i dennes fritidshus, Harpsunds slott, i Sörmland. De två grabbarna tycktes trivas bra tillsammans men under ytan bubblade säkert en viss oro hos statsministern. För under sitt Sverigebesök under den gångna helgen UPPMANADE Zelenskij Sverige att skicka Jas Gripen-plan till Ukraina.

Oss grabbar emellan …
Ulf Kristersson och Volodomyr Zelenskij
Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

Det handlade alltså inte om en vänlig förfrågan eller ett försiktigt uttalat önskemål utan om en uppmaning från Zelenskijs sida. Jag tar mig för pannan. Hur kan en president i ett annat land uppmana Sveriges statsminister att skänka bort Jas Gripen-plan, som ju är det svenska försvarets guldägg och som kostar svenska skattebetalare närmare mellan en halv och en miljard styck att köpa in?

Jag är väl medveten om att Zelenskij och Ukraina befinner sig i en katastrofal situation med ett pågående och förödande krig där Ryssland är den hänsynslöse anfallaren och där Ukrainas vapenarsenal har lämnat mycket övrigt att önska. Ukrainas stridsflygsflotta är löjligt bräcklig. I sin arsenal finns bara några gamla ryska Mig 29-or. Det är inte mycket att komma med när de ryska bombplanen dånar fram.

Zelenskij och Kristersson på Harpsund
Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

Zelenskij har tiggt till sig det mesta som finns när det gäller markstridsresurser, inklusive stridsvagnar och luftvärnsrobotar. Nu är det stridsflygplan han vill ha för att möta Rysslands attacker från luften. Det var för att få löfte om stridsflyg som han under helgen genomförde sin nya tiggarturné i Europa.

Jag antar att Ulf Kristersson inte gav Zelenskij några tysta förhandslöften om att skänka Gripen-plan till Ukraina med tanke på vad han efteråt officiellt sa till svenska folket: Det finns inga planer på att skicka Jas Gripen till Ukraina.

Zelenskij och Kristersson håller presskonferens
Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

Kristersson förklarade – för vilken gång i ordningen vet jag inte – att Sverige är ett stort geografiskt land. Tilläggas ska också att Sverige ju har ett enormt långt kustband som måste försvaras.

”Vi måste försvara oss själva”, förklarade Ulf Kristersson. ”Vi är ju ännu inte med i Nato”.

”Vi har en balansgång att gå mellan vad vi kan avvara till Ukraina och vad vi måste ha själva”, sa statsministern i TV4:s morgonprogram.

Men sen kastade han in brasklappen:

”Regeringen utesluter dock inte någonting i framtiden och jag förstår det tryck som Ukraina riktar mot många länder när det gäller militärt stöd.”

Jas Gripen
Bild: Försvarsmakten

Vissa svenska militära experter har idag sagt att Sverige nog till slut i alla fall kommer att skicka så där 12-14 Gripen-plan till Ukraina och att detta bara är en tidsfråga. Andra har varit mer återhållsamma och hänvisat till det stora behov som Sverige själv har när det gäller stridsflygplan. Vi kan ju inte skänka bort de plan som vi själva behöver för att skydda vårt eget land.

Jas Gripen
Bild: Försvarsmakten

Flygvapnet förfogar idag över 96 flygplan av typen Jas 39 Gripen fördelade mellan tre olika flygflottiljer. Om den svenska regeringen tvekar om att skänka Jas-plan till Ukraina så är det fullt förståeligt. Häromdagen höjde säkerhetspolisen risken för terrorattacker från 3 till 4 på en 5-gradig skala. Nu bekämpar man inte terrorister med  Jas Gripen-plan men psykologiskt kan det kännas tryggt att ha ett starkt försvar.

Erdogan, Jens Stoltenberg och Ulf Kristersson i ett ”kärt” handslag under toppmötet, ett handslag som skulle bekräfta att Sverige snart är medlem av Nato.
Bild: Nato summit

Samtidigt har vi idag sett hur Turkiets president Erdogan lägger ut nya snubbeltrådar för Sverige när det gäller ett turkiskt godkännande av det svenska medlemskapet i Nato. Idag sa Erdogan att Sverige måste se till att skydda sina gator för att Turkiet ska kunna godkänna Sverige Natoansökan. Med det avsåg han koranbränningarna i Sverige och den politiska turbulens som dessa har drivit fram. Det är ju också koranbränningarna som har fått terrororganisationen Al-Qaida att vakna till och hota Sverige med terrorattacker och som tvingat säkerhetspolisen att höja risknivån.

Sverige har inte gjort tillräckligt mycket för att bekämpa terrorismen, säger Erdogan. På bilden ses statsminister Ulf Kristersson på Nato-toppmötet i Vilnius
Bild: Nato summit

Frågan är om det turkiska parlamentet överhuvudtaget kommer att godkänna Sveriges ansökan i år. Parlamentet samlas på nytt i oktober. Men jag sätter en slant på att Ulf Kristersson får acceptera ännu en ny långbänk när det gäller Nato-medlemskapet. Erdogan har sannolikt föresatt sig att göra allt för att dra ut på tiden.

Turkiets president Erdogan

Så Sverige kommer att stå utanför Nato länge till. Det är i alla fall min bedömning. Och det är Turkiet som kommer att se till att det blir så. Därför är Kristersson livrädd för att utlova stridsflyg till Ukraina, som Ukraina ska använda för att anfalla Erdogans kompis Vladimir Putin och hans land.

Zelenskij och Kristersson på Harpsund
Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

Åter till Ukrainas president Zelenskij. Även om denne inte fick med sig några löften om Jas-plan när han träffade Ulf Kristersson i lördags så behövde han inte lämna Sverige tomhänt. Han fick nämligen med sig ett nytt avtal om utvidgat svenskt-ukrainskt samarbete när det gäller Stridsvagn 90, en annan svensk gigant på det försvarsmateriella området.

President Zelenskij och Sveriges statsminister Ulf Kristersson håller presskonferens på Harpsund.
Bild: Magnus Liljegren/regeringskansliet

Och när Zelenskij i söndags besökte Nederländerna och Danmark fick han anledning att jubla. Dessa båda länder kommer tillsammans att skänka 42 F-16-plan till Ukraina. Danmark skänker 19 plan och Nederländerna 23 plan. I fredags gav nämligen USA klartecken till denna gåva. Det är ju USA som tillverkar F-16-planen och som bestämmer hur planen får användas av kunderna.

”Nu har Zelenskij nästan fått allt han vill”

Jiippiii, ropade Zelenskij och lyfte på hatten. Nu var han nästan hemma. Får han bara några Jas-plan från Sverige också så har han fått allt han begärt.