Vad döljer sig under marken i Gaza? Idag ska jag visa bilder på det som Israel påstår är Hamas underjordiska tunnlar

Idag ska jag visa bilder på det tunnelsystem som Israel påstår att terrororganisationen Hamas har byggt upp under stora delar av Gaza. I dessa tunnlar påstår Israel att Hamas gömmer sina krigare och inte minst alla de vapen och vapensystem som Hamas använder i kriget mot den israeliska armén. Det mest spektakulära är att Hamas även har anlagt ett tunnelsystem alldeles intill Gazas största sjukhus, al-Shifa-sjukhuset, detta uppenbarligen med sjukhusledningens goda minne.

Al-Shifa-sjukhuset i Gaza, som inte längre går att använda som sjukhus
Bild: IDF

Bilderna finns på en video som Israeli Defence Forces IDF publicerade på sin hemsida igår, den 22 november. Jag utgår ifrån att det vi ser på videon är äkta och inga fake news.  tunnlarna under Gaza. Jag har inte kunnat använda de rörliga bilderna utan ”gjort om” dem till stillbilder. Jag beklagar att bildkvaliteten är dålig men man ser i alla fall vad som finns på bilderna.

Israeliska soldater i Gaza idag den 20 november
Skärmbild/IDF
Nedgången till en av tunnlarna under Shifa-sjukhuset i Gaza
Bild: IDF

För att bevisa för världen att Israels påståenden om tunnlarna under Gaza lät IDF idag bjuda in ett antal noga utvalda journalister att själva besöka en del av en tunnel och ta bilder på tunneln med sina egna kameror. De bilder jag ska visa nedan är alltså IDF:s egna bilder.

Det här bildmaterialet ingår självfallet i IDF:s propagandaarsenal. Det är jag helt medveten om. Orsaken till att jag ändå publicerar bilderna är att materialet är journalistiskt synnerligen intressant. Hamas skulle ju aldrig låta världen få se de här tunnlarna. Det handlar också om hyperintressant militärstrategisk information.

Israeliska soldater i Gaza
Skärmavbild/IDF

Det råder en milsvid skillnad mellan hur Israel och Hamas informationsmässigt hanterar kriget. Medan Israels armé hela dagarna vräker ut bilder och information om kriget och visar bilder på sina egna soldater, sina stridsvagnar, sina vapen och raserade byggnader som de israeliska soldaterna har bombat så att man dagligen kan följa förfallet i Gaza,  publicerar Hamas inte ett ord och inte en bild om sig själva, om sina soldater, om sin militära strategi eller om antalet dödade Hamas-krigare.

En förtvivlad palestinsk pappa rusar till sjukhuset med sitt svårt skadade, kanske döende, barn
Bild: Image-Images.com/köpt bild

Om detta får vi inte veta något. Hamas har istället valt ett annat – kanske effektivare – sätt att påverka världsopinionen på, nämligen att ständigt kabla ut bilder på de fasor som den palestinska befolkningen utsätts för genom den israeliska arméns blodiga bombningar, på dödade och skadade palestinier, döende barn, gråtande mödrar och på allt annat som påverkar känslolivet hos dem som ser bilderna.

Här visar jag Israels egna bilder på tunnlarna under al-Shifa-sjukhuset i Gaza. En talesman för de väpnade styrkorna leder vandringen genom de kusliga, ja spöklika, underjordiska tunnlarna:

Längst ner på den här bilden syns ingången till en av tunnlarna.

En smal och trasig trappa leder ner till underjorden. Det är här Hamas-krigarna – och kanske även andra – tar sig ner i tunnlarna för att gömma sig där och kanske också för att periodvis leva där.

Bilderna är tagna med en drönarkamera som en soldat bär med sig. Tunnelgångarna är smala och smutsiga. De är helt folktomma och överallt nedskräpade med klädespersedlar, smutsiga lakan, pappersavfall och annat som vittnar om att det sen lång tid förekommer mänskliga aktiviteter här.

Soldaten har påbörjat vandringen genom tunneln


Överallt ser man slarvigt och provisoriskt uppsatta ledningar och kablar som sannolikt är till för att transportera el och vatten.

Så plötsligt dyker det upp en märklig bild. Under trasiga förhängen kan man plötsligt urskilja ett rum som ser ut att tillhöra ett sjukhus eller någon annan inrättning som ligger alldeles intill tunneln. På bilderna är det omöjligt att säga vad för slags verksamhet som förekommer i det här rummet. Miljön ser dock betydligt renare och mera välskött ut än de andra rum som senare kommer att visas på filmen under vandringen genom tunnlarna.

Vad döljer sig bakom de här trasiga förhängena?

Idel skräp och sopor

Plötsligt möts man av ett ”väghinder” som måste passeras för att komma vidare i tunneln.

Senare kommer soldaterna fram till en kraftig dörr, förmodligen en branddörr eller en annan slags ståldörr, som står öppen. På andra sidan dörren fortsätter tunneln.

Bild: IDF

Att de här tunnlarna inte bara används för att ta sig fram och tillbaka genom bekräftas av att drönarkameran plötsligt fångar upp olika utrymmen som visar sig finnas vid sidan av tunnlarna. Här ses till exempel en fullt utrustad toalett med toastol och handfat. Allt är smutsigt och allmänt motbjudande.

Strax intill toaletten men på motsatta sidan av tunneln får vi plötsligt se ett ganska stort rum. Den enda inredningen består av två tomma väggfasta britsar. Här brukar folk uppenbarligen sova – men just nu är alla utrymmen helt tömda på människor.

Och så en halvöppen dörr till …

Sen befinner vi oss plötsligt i något slags köksutrymme med diskbänk, diskho och underskåp målat i en ljusrosa färg!

Lite längre bort i tunneln ligger ett annat rum, lika smutsigt och ogästvänligt som alla andra utrymmen i och bredvid tunnlarna. Det här rummet är helt tomt. Det finns inte ens några britsar som i det andra rummet.

Skräpigt och vanskött.
Jag kan inte se vad det är som ligger på golvet. Kanske är det något slags klädesplagg för soldater.

Och så stöter vi på ytterligare ett toalettrum med toalettstol och handfat men utan ingående vatten. Allt är lika smutsigt och motbjudande att titta på.

Tunneln fortsätter

Men till slut tar tunneln slut! En stor stege står uppställt mot tunnelväggen. Himlen öppnar sig ovanför besökaren.

16.11.50

En drönare passerar ovanför kameran. Den israeliska arméns propagandapromenad är över. Visst var det intressant att i verkligheten få se det här intrikata men beryktade tunnelsystemet.
Det var det indonesiska sjukhuset i Gaza som på torsdagen bombades av den israeliska armén.
Men verkligheten tränger sig på. För ikväll nåddes vi av nyheten att israeliska trupper har bombat det Indonesiska sjukhuset i norra Gaza. ”Bombningarna var intensiva”, sa Gazas hälsominister ikväll. Sjukhusets huvudingång förstördes. Dessutom bombades de generatorer som förser sjukhuset med ström. Det finns inga uppgifter om skadade eller dödade människor.
Idag kom också uppgifter om att befälhavaren för Hamas sjöstridskrafter i staden Khan Younis, Amar Abu Jalalah, hade dödats av en israelisk flygattack. Ytterligare en Hamas-militär dödades samtidigt.
Mer än 14 800 palestinier har dödats under kriget.
Bild: Imago-images.com/köpt bild
Facit hittills när det gäller dödade människor i det här kriget är att 14 800 palestinier i Gaza har dödats sen den 7 oktober. Antalet israeliska offer är 1 200. Fram till idag har 391 israeliska soldater dött i samband med striderna i Gaza enligt IDF:s hemsida.
”Stoppa folkmordet” var ett budskap i samband med en demonstration i Krakow för elva dagar sen.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild
I morgon bitti fredag klockan 07.00 svensk tid träder vapenvilan mellan Israel och Hamas i kraft. Då ska Hamas starta utlämningen av gisslan till Israel medan Israel i gengäld ska frige ett antal palestinska fångar ur israeliska fängelser. Fångutväxlingarna ska ske successivt fram till och med måndag då vapenvilan upphör och kriget återupptas med full kraft igen.