Det är en skam för Sverige att statsminister Ulf Kristersson hyser en muslimhatare som Jimmie Åkesson som en del av sitt regeringsunderlag.

Under Sverigedemokraternas landsdagar den gångna helgen gjorde partiledaren Jimmie Åkesson ett antal uttalanden som berövar honom all den respekt som han möjligen hade kvar före landsdagarna. I sitt s k linjetal gick Åkesson till totalangrepp mot muslimer och mot islam. Han kallade inte muslimer för muslimer utan för islamister, trots att muslimer och islamister är två vitt skilda saker. Att kalla en vanlig hederlig och hygglig muslim för islamist är ärekränkande och vanvördigt.

Jimmie Åkesson
Bild: Sverigedemokraterna

Muslimer är människor som bekänner sig till islam – på samma sätt som andra folkgrupper bekänner sig till kristendomen eller judendomen. Att vara islamist är däremot att utnyttja islam för att bedriva terrorism, skapa internationell instabilitet och försätta ”de trolösa” i ett ständigt tillstånd av rädsla. Islamister kan vara potentiella terrorister. Vanliga muslimer har däremot inget med vare sig terrorism eller islamism att göra.

Muslimska kvinnor demonstrerar för palestinierna i Gaza.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Vad sa då Åkesson? Jo, eftersom han ansåg att alla muslimer i Sverige var islamister skulle det inte få byggas fler moskéer i Sverige. Samtidigt skulle de moskéer som han anser bidrar till islamisering av Sverige rivas, det vill säga moskéer där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller desinformation om det svenska samhället.

Enligt Jimmie Åkesson har islam ingen plats i Sverige, vilket är ett häpnadsväckande uttalande.

Moskén på Södermalm i Stockholm.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild
Beende muslimer på Rådhusplatsen i Köpenhamn
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Jimmie Åkessons utspel har väckt upprörda känslor inte minst hos muslimerna i Sverige. Även från politiskt håll har kritiken på vissa håll varit hård – men som jag ser det inte tillräckligt hård. När statsminister Ulf Kristersson ombads kommentera Åkessons utspel mot moskéer och muslimer svarade han att ”vi river inte gudtjänstbyggnader i Sverige”. Han sa också så här:

Statsminister Ulf Kristersson
Bild: regeringskansliet/fotograf Ninni Andersson

”Det är ett respektlöst och polariserande sätt att uttrycka sig på. Det ger en felaktig bild om vad Sverige står för internationellt. Jag tycker att man ska sansa sig sig och tänka på att det är en farlig tid vi lever i just nu.”

Jimmie Åkesson på valnatten
Bild: IMAGO-Images

En knäpp på nästan på Jimmie Åkesson, inget mer. Dessvärre kommer Åkessons omdömeslösa, lögnaktiga och provocerande utspel inte att få några konsekvenser i övrigt. Han och hans parti kommer att fortsätta att fjärrstyra regeringen Kristersson. SD sitter inte i regeringen men är ändå det parti som har det största inflytandet över regeringens politik i många av de viktigaste och mest kontroversiella frågorna, särskilt invandringspolitiken,  flyktingpolitiken och integrationspolitiken.

Muharrem Demirok
Bild: Imago-Images/köpt bild

Hårdast kritik från den politiska oppositionen i riksdagen kom kanske idag från centerledaren Muharrem Demirok. Det var kanske inte överraskande eftersom Demirok är från Turkiet och själv muslim. Han sa:

”I det här läget utgör Jimmie Åkesson ett säkerhetshot mot Sverige. Hans agerande utsätter Sverige och svenska intressen för en enorm fara.”

Det ligger mycket i det.

Gemensam pressträff med Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson

Jag anser att Jimmie Åkesson och hans parti inte längre förtjänar att utgöra regeringsunderlag för Ulf Kristersson. Visserligen klarar inte Kristersson att få igenom sin politik i riksdagen men han borde betänka att Sverigedemokraterna mer och mer håller på att radikaliseras i sin syn på islam i takt med att partiet växer.

Detta kommer att skada Ulf Kristersson. Utanför Sveriges gränser kommer Kristersson att betraktas som en nickedocka som sitter fjättrad i knät på Jimmie Åkesson, en islamofob av värsta sorten.

Ulf Kristersson
Bild: Nato

Ulf Kristersson, själv gift med en präst i Svenska kyrkan, har naturligtvis en kultiverad syn på olika trosriktningar men i sitt regeringsutövande ser han att han inte klarar sig utan Jimmie Åkesson, vilket totalt kommer att undergräva tilltron till hans regering och hans politik. Visserligen har flertalet partiledare i Kristerssons regering tagit avstånd från Jimmie Åkessons vulgära och islamofobiska uttalanden men längre än till ”aja baja” kommer det inte att gå.

Familjefoto med regeringen och EU-kommissionen vid besöket i Kiruna
Bild: regeringens pressbild

Det är en skam för Sverige att styras av en regering som är så politiskt beroende av ett islamofobiskt parti att det kan komma att skada Sveriges intressen internationellt. Jag tänker till exempel på det svenska Nato-medlemskapet som just nu verkar vara mera avlägset än någonsin.

Turkiets president Erdogan förklarade häromdagen att Sverige fortfarande inte har gjort tillräckligt för att tillgodose Turkiets intressen och att beslutet att godkänna Sverige som Nato-medlem har skjutits upp på obestämd tid. Detta trots att Erdogan själv redan i somras skakade hand med Ulf Kristersson och välkomnade honom in i Nato.

Erdogan, Jens Stoltenberg och Ulf Kristersson i ett ”kärt” handslag under toppmötet, ett handslag som skulle bekräfta att Sverige snart är medlem av Nato.
Bild: Nato summit
President Recep Tayyip Erdogan skakar hand med Ungerns premiärminister Viktor Orban i samband med en ceremoni i Budapest.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Självklart tror jag inte att varken Erdogan eller Ungerns premiärminister Viktor Órban, som också är emot ett svenskt medlemskap i Nato, bryr sig det minsta om de grodor som väller ur Jimmie Åkessons mun men dessa båda kommer att utnyttja allt som är dåligt för Sverige för att skjuta fram det svenska Nato-medlemskapet så långt fram i tiden som överhuvudtaget är möjligt.

Jag misstänker att det finns en hemlig pakt mellan Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som går ut på att fördröja Sveriges medlemskap i Nato så länge som möjligt.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

I själva verket tror jag mera att Erdogan i den här frågan i hemlighet går Vladimir Putins ärenden. Putin vill inte se Sverige som medlem i Nato – och sannolikt har Putin och Erdogan bildat en hemlig ”anti-Sverige-pakt” för att förhindra – eller i varje fall fördröja – ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen.

Jimmie Åkesson
Bild: Youtube

Då passar det bra att en känd politiker som Jimmie Åkesson gör uttalanden som är djupt skadliga för Sverige och som dessutom ger en falsk bild av Sverige internationellt.

Trots att jag hårt kritiserar Jimmie Åkessons kränkande uttalanden om muslimer i Sverige skulle jag aldrig förneka att det i Sverige finns problem med islamister som aldrig borde ha fått komma hit, islamister som hjärntvättar unga muslimer för att radikalisera dem och locka dem till att bli ”krigare”. Detta är ett problem som Sverige har gemensamt med många andra länder i Europa, inte minst Frankrike.

Jimmie Åkesson
Bild: Sverigedemokraterna

Men radikaliseringen av muslimer stoppar man inte genom att riva moskéer. För detta måste helt andra åtgärder vidtas. Säpo har dessvärre många gånger ”missat” att radikala muslimer och islamister har tagit sig in här och kunnat gå under radarn i många år utan att bli upptäckta. Sådana missar får inte förekomma.

Saknar en islamist i Sverige svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd ska denna person utvisas ur landet. Det har på senare tid även talats om att grundlagen borde ändras så att en svensk medborgare i vissa fall ska kunna förlora sitt svenska medborgarskap. Men den möjligheten finns ännu inte.

Göteborgs moské
Bild: facebook.com

Kommunerna måste också vara mer uppmärksamma på vilken slags verksamhet som bedrivs i kommunens moské. Kommer det fram information om att ”islamistisk inskolning” förekommer i en moské måste denna omedelbart stoppas. Staten måste också vara noggrann när man beviljar statsbidrag så att dessa pengar inte går till ”fel personer och organisationer”.

Göteborgs moské
Bild: facebook.com

Men att riva befintliga moskéer eller sluta att bygga moskéer, som Jimmie Åkesson vill, är ren idioti. Alla har rätt att få utöva sin religion. Jag tycker dessutom personligen att moskéer ofta är vackra byggnader som utgör ett exotiskt inslag i den i övrigt urtrista svenska arkitekturen.

Även böneutropen är exotiska – ibland till och med njutbara. Sommaren 2008 bodde jag i Amman i Jordanien när jag jobbade som korrespondent i Mellanöstern. När jag vid åttatiden på kvällarna efter jobbet (de få kvällar som jag inte var ute och reste) satt och åt middag i trädgården till det hus som SVT hyrde njöt jag när böneutroparen drog igång sin serenad.

”Både moskéer och böneutrop kan vara vackra att uppleva även för en icke-muslim, som t ex jag själv.”

Detta får man väl som svensk inte säga – men jag gör det i alla fall.