Vad är det som händer i Sverige egentligen?

Vart har vårt vackra, fina och fridfulla land tagit vägen? Sverige förändras för varje dag – inte till det bättre utan till det sämre. Och det verkar inte finnas någon som har kraft, mod, vilja och förmåga att göra något åt det. Bilder på blodiga dåd strömmar emot oss varje dag från TV-skärmar och tidningssidor, dåd utförda i Sverige. Inte i Syrien eller Turkiet.

Idag blev två människor brutalt mördade när de shoppade på Ikea:s varuhus i Västerås. När kunderna, en man och en kvinna, befann sig på Ikea:s husgeråds- och porslinsavdelning blev de plötsligt attackerade av minst två okända män. Mannen och kvinnan blev så svårt skadade att båda avled på plats. Enligt senare uppgifter är de mördade en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son, båda hemmahörande utanför Skellefteå men på besök i Västerås.

En man har gripits misstänkt för delaktighet i morden. En annan man, som själv skadades vid attentatet, ligger nyopererad på sjukhus i Västerås. Han misstänks också för att vara delaktig i morden. Av allt att döma kände inte offren och mördarna varandra. Polisen betecknar morden som "en galen händelse" utan att ge några ytterligare detaljer.

Mycket tyder på att förövarna hade utsett sina mordoffer slumpmässigt. Den mördade kvinnan och mannen kan ha befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt. Det råkade bara bli de som kom i vägen. Enligt uppgifter idag, tisdag, har det framkommit att de två mordmisstänkta männen kommer från Eritrea och bodde på ett asylboende i Arboga. Här har polisen nu förstärkt säkerheten kring asylboendet för att förhindra hämndaktioner.

Att det här är oerhört. Morden på Ikea i Västerås blev en världsnyhet så fort nyheten om våldsdådet kablades ut. Ikea är ju känt – och berömt – i hela världen. Varuhuset står för det typiskt svenska, den rena, det stilfulla, det enkla, den värdiga…Så är det inte längre. Till råga på allt har polisen misstankar om att morden utfördes med knivar från Ikea:s eget husgerådssortiment!

I lördags blev en 21-årig flicka brutalt mördad när hon tränade i ett träningsspår i Upplands-Väsby utanför Stockholm. Hon bara låg där mitt i joggingspåret – livlös. Polisen har fortfarande inga misstänkta gärningsmän.
Varför blev denna unga flicka mördad? Vad hade hon gjort som hon tvingades betala med sitt liv för? Hon var ju bara ute och joggade på sin vanliga runda. Var det så att även hon råkade befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt?

Natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan besköt okända förövare en bil på en parkeringsplats i Boden.
I bilen låg två romer, två EU-migranter, och sov.

I helgen gick en 30-årig man till attack mot ett romskt läger i Göteborg. Mannen attackerade ett tält med en machetekniv och skadade en kvinna. Därefter slog han en man i huvudet med ett hårt föremål och satte eld på flera husvagnar. Händelsen rubriceras som grov mordbrand och grov misshandel. Varför hände detta? Vem var den 30-årige mannen?

Natten till idag skakades stadsdelen Möllevången Malmö av en ny handgranatattack. Det är den åttonde sprängningen i Malmö den här sommaren. Hittills i år har Malmö drabbats av trettio attacker med handgranater. Hus, bilar och bostäder har blivit förstörda. Flera människor har dödats och skadats. Varför händer detta? Varför har det blivit inne att skaffa sig handgranater och hota människor med?

Vi lever väl inte i Syrien? Vi lever ju i Sverige! Varför är det ingen som gör något? Vad gör polisen? Vad gör
regeringen? Vad gör rikspolisstyrelsen? Vad gör Brottsförebyggande rådet, vars uppgift ju är att förebygga brott? Nej, det sista var ett skämt.

Idag kom statsminister Stefan Löfven tillbaka till jobbet efter semestern. Han började sin första arbetsdag med att hålla tal inför SSU:s kongress i Västerås. Ja, det är ödets ironi att det var just i Västerås som Löfven höll sitt tal. För bara några timmar senare skedde det brutala knivmordet där.

Enligt tidningsuppgifter tog Stefan Löfven upp nätmobbningen av artisten Zara Larsson och fördömde denna kraftfullt. Men varför var det bara synd om Zara Larsson? Varför tog Löfven inte upp allt det där andra som jag har berättat om i den här bloggen? Varför nämnde han inte den 21-åriga flickan i joggingspåret? Eller mordet på 17-åriga Lisa Holm? Eller romerna som blev attackerade? Eller handgranaterna i Malmö? Eller alla andra mord som har begåtts under den tid som Stefan Löfven var på semester? Varför bara Zara Larsson?

Vad är det som händer i Sverige? Tala om det för mig.

Bloggen uppdaterad tisdag kl. 14.41