Vad är sant och vad är falskt om Michael Schumacher

Det pågår ett obehagligt mediespel kring Michael Schumacher, som skakades så allvarligt i en skidolycka i Frankrike de 29 december i fjol. I fem månader har han legat i koma och de uppgifter som kommit ut om hans hälsotillstånd har inte kommit från läkarna (vilket borde vara det normala) utan från hans manager och PR-kvinna Sabine Kehm. Hon har sen månader tillbaka påstått i media att Schumacher vaknat upp ur sin koma. För en vecka sen kom uppgiften att han flyttats över från sjukhuset i Grenoble till en rehabiliteringsklinik i hemlandet Schweiz. En del tolkade det som att han var så frisk att han inte behövde intensivvård längre. Andra, bland dessa jag, tolkade det som att han kanske inte längre var medicinskt behandlingsbar.

Så igår kom plötsligt beskedet att Schumacher vaknat upp ur koman, att han kunde kommunicera med sina anhöriga och att han reagerade på beröring. Denna information skilde sig inte från de uppgifter som kom ut från Schumachers PR-kvinna i förra veckan.

Du ges ändå intrycket att Schumacher mer eller mindre är på benen igen. Det är han förmodligen inte. Flera hjärnläkare har uttalat sig om att ett så kraftigt slag mot huvudet som Schumacher fick i skidolyckan och efter så många månader i koma är det inte många som återhämtar sig helt. Ingen skulle vara gladare än jag – och alla med mig – om Schumacher blir frisk. Men det är att lura både de anhöriga, hans fans och den övriga världen att han är friskare än vad han är. Nu hoppas jag bara att han får den rehabilitering i Schweiz att kan i framtiden kommer att kunna leva ett liv som åtminstone liknar ett normalt liv.

Känslan stannar emellertid kvar hos mig att det finns så starka kommersiella krafter runt Schumacher som vill förmedla en bild av Schumachers hälsa som inte är sann. Det är obehagligt och omoraliskt. Man ska beakta att ingen av hans egna läkare har uttalat sig om hans hälsotillstånd på flera månader. Det är bara hans manager som har pratat.