Välkomna till Bosses och mitt smultronställe i Bergslagen! Själva har vi inte varit här på tre år.

 

Våren 2002 köpte jag en liten gård i Bergslagen i Nora kommun. Gården var från 1800-talet och användes från början som skogvaktarbostad. Paret som bodde på gården var fattiga. I ladugården finns plats för två kor. Ett hönshus finns på tomten och även ett grönsaksland som dock för längesen är övervuxet av naturens eget ogräs.

Det ”gamla” huset i Älvhyttan som är själva bostadshuset

Ett av rummen i det gamla huset som vi har möblerat enbart med möbler som vi köpt på loppis eller gårdsauktioner.

Under de första tio åren tillbringade Bosse och jag oerhört mycket tid på vår gård. 2005 köpte jag en gammal timmerstomme på Blocket för 10 000 kronor. Bosse fraktade hit stockarna och satte upp ett helt nytt hus i gammal stil på samma tomt. Stommmen jag köpte, som sedan blev ett hus, var från mitten av 1700-talet och skulle ha eldats upp om jag inte hade köpt den.

Under flera av de kommande åren förvandlade Bosse den gamla stommen till den mest fantastiska bergsmansgård. Den står på vår tomt bara några meter från det ”riktiga” huset, där vi bor.

Det ”nya” huset på samma tomt med inbyggd veranda

Bosses byggprojekt är långt ifrån klart. ÖvervåmpSen jag blev sjuk 2011 har vi nästan inte varit här. Bosse lade ner sitt byggprojekt men redan idag kan ni se hur mycket han faktiskt har gjort. Allt som finns på de bilder ni ser i det är inlägget har Bosse gjort med sina egna händer.

Den här helgen åkte vi hit till Älvhyttan. Eftersom vi inte har varit här på tre år hade gräset på hela tomten växt till en meters längd. Förra fredagen åkte Bosse hit över dagen och klippte det mesta av gräset med röjsåg. Den här helgen finjusteras gräsmattan med gräsklippare.

Jag är övertygad om att vi kommer att börja åka hit igen ofta. När jag köpte min lägenhet i Spanien krävde Bosse att jag i gengäld skulle sälja gården i Älvhyttan. Aldrig över min döda kropp, svarade jag. Det är det finaste jag har.

Vi har delvis möblerat det nya huset – allt på vårt eget särskilda sätt. Svartblommig tapet i köket är det t ex inte många som har – inte eller vinrödblommig tapet i vardagsrummet.

Vardagsrummet i det nya huset

Köket i det nya huset med svartblommiga tapeter

Trappan till övervåningen med en underbar bröstpanel. Allt har Bosse gjort själv.

Det ”nya” huset på samma tomt

Igår kväll var Bosse och jag på Nora stadshotell och åt en underbar middag. Kanske åker vi dit ikväll igen.

Bosse åt gös och jag oxfilé

Nu ska jag ge mig ut och träna på cykeln. Det har regnat en timma men jag hoppas att solen kommer fram igen.