Vår sämsta match trots att vi vann

Ikväll, fredag, avgjordes kvartsfinalen i årets På spåret där Jesper och jag mötte Helena von Zweigbergk och Göran Everdal, det par som vann förra årets På spåret när man slog Jesper och mig, som blev tvåa. Vi var naturligtvis jättenervösa både Jesper och jag, eftersom det nu skulle avgöras vilket par som slutligen fick gå till semifinal.

Om jag ska vara ärlig så hade jag nog gett upp redan före start. Min respekt för Helena och Göran är enorm och jag trodde inte att Jesper och jag skulle ha en chans. Men det hade vi – på utslagsfrågan vilket år prinsessan Madeleine föddes. Slutresultatet blev 25 poäng till vår fördel mot 24 poäng för Helena och Göran.
Mycket låga poäng för övrigt – men spännande var det.

Ingen ska dock säga att matchen inte var rättvis. Svarar man fel, så svarar man fel, oavsett vad man har tänkt i förväg. Detta händer varje gång. Däremot tycker jag att kvällens kvartsfinal var den svagaste matchen hittills. Frågorna var ibland närmast omöjliga att besvara. Ingenting var givet. Jag skäms dessutom som en hund när
jag inte kunde namnet på den berömda fältrittävlingen Grand National. Dessutom visste jag ju att vita hästar heter schimmel och inget annat. Rönnskärsverken var en annan miss från min sida. Jag har ju varit och gjort reportage där för sjutton! Sådant brukar kallas hjärnsläpp.

Däremot var jag glad över att jag kunde det mesta om Tel Aviv och Israel. Synd bara att produktionen kuppade bort halva mitt framförande av Hava Nagila (på fonetisk hebriska, kan jag avslöja).

Nu är vi i alla fall i semifinal. Alltid något. Vi tänker dock kämpa till det bittra slutet. Jag sitter just nu i min lägenhet i Manilva på den spanska solkusten inte många mil från Gibraltar. Ja sol är väl lite mycket sagt. Stormen viner och regnet vräker ner utanför fönstret. Jag skulle lika gärna ha kunnat sitta hemma i Tungelsta, även om regnet lite mer liknar snö däruppe. Hit har jag åkt för att få ett litet privat träningsläger på cykel. Hittills har jag bara kunnat cykla två gånger. Och väderprognoserna för de närmaste dagarna talar inte till cykelåkandets fördel precis.