Varför är det ”förbryllande” att kronprinsessan Victoria sätter sig ner på stranden och njuter av havet?

 

Normalt tycker jag att de svenska mediernas bevakning av kungahuset är inställsam och fjäskig. Små struntsaker slås upp som jättenyheter. Pseudohändelser blir till världshändelser om de svenska kungligheterna råkar vara inblandade.

Kronprinsessan Victoria på stranden på Gotland under sin åttonde landskapsvandring.
Bild: Länsstyrelsen på Gotland

Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att bedriva en saklig och sansad bevakning av kungahuset. Kungen, drottningen, prinsessorna och prinsarna behandlas som om de vore mindre vetande, inte som normala människor. Självfallet ska en viktig institution som kungahuset bevakas av medierna. Men det får finnas måtta på infantiliteterna.

Victoria på Gotland
Bild: Kungahuset

Den mest infantila (barnsliga) bevakning av kungligheterna som jag någonsin har upplevt stiftade jag bekantskap med under de senaste dagarna, när kronprinsessan Victoria gjorde en s k landskapsvandring på Gotland. Victoria har föresatt sig att göra tjugofyra sådana här landskapsvandringar i Sverige. Vandringen på Gotland var den åttonde i raden. Det här är ett fint och respektingivande initiativ av vår blivande drottning.

Men så ser jag plötsligt en bild i Aftonbladet med kronprinsessan sittande ensam vid den gotländska stranden och titta njutningsfullt ut över Östersjön. Vilken person skulle inte göra så här om man befann sig på en vacker plats som Gotland en varm vårdag?

Victorias landsskapsvandring på Gotland
Bild: Länsstyrelsen på Gotland

Men detta ledde till våldsamma mediespekulationer. ”Victorias ovanliga beteende förbryllar”, skriver tidningen Aftonbladet, som om kronsprinsessan hade betett sig olämpligt eller läckt ut statshemligheter till främmande makt. Vad var det som var så ”förbryllande” med att Victoria lämnade sitt entourage, avvek från vandringsleden och gick ner på stranden och satte sig och vilade en stund? Är detta ”förbryllande”?

Naturligtvis inte. Det är fullkomligt självklart. Varför ska inte en kronprinsessa få sätta sig på en sten och titta ut över havet utan att medierna ska börja tala om ”förbryllande beteende”?

Kronprinsessan Victoria
Bild: kungahuset.se

Aftonbladet TV tog idag, fredag, också upp det ”förbryllande beteendet” i en TV-diskussion i studion. Varför gjorde man det? Har man inget annat att rapportera om? Två unga tjejer, som titulerades kungaexperter, fick uttala sig om varför kronprinsessan plötsligt avvek från promenaden och sökte sig ner till stranden. Båda ”experterna” var överens om att beteendet var mycket ”ovanligt”.

Kronprinsessan tillsammans med sitt entourage
Bild: Länsstyrelsen på Gotland

Men de kom så småningom fram till den självklara slutsatsen att även en hårt arbetande kronprinsessa hade rätt att ha en liten stund för sig själv och njuta av naturen. Hon är ju annars ständigt omgiven av folk som passar upp henne till höger och vänster, styr vart hon ska gå och sällan ger henne någon personlig frihet.

Kronprinsessan Victoria på Gotland
Bild: Länsstyrelsen på Gotland

Jag tycker att Aftonbladet (och de andra medier som också har hängt upp sig på ”Victorias avvikande beteende” har gett bevis på att journalisterna där inte tar sitt jobb på allvar,  inte visar kronprinsessan respekt utan sätter sig ner och djupanalyserar något som för alla är en självklarhet, nämligen att slå sig ner vid strandkanten och få en stund med sig själv. Även om detta skulle vara ett avsteg från det s k protokollet, så är det fullkomligt idiotiskt att ta upp det till en journalistisk diskussion. Det här är absolut ingen stor fråga för mig men jag kan ändå inte låta bli att reta upp mig.

Jag håller på Victoria. Hon har all rätt att gå åt sidan och lämna alla glammande journalister, politiker, näringslivsföreträdare, länsstyrelserepresentanter, landshövdingar och alla andra för att få en egen stund att njuta av.

Den svenska kungliga mediebevakningen är stollig och sinnesslö, tycker jag

Den svenska mediebevakningen av kungligheterna är sinnesslö, korkad och fullkomligt ojournalisisk!