Varför mobbas bara Justin Gatlin? Fraser-Pryce har också varit dopad!

Jag sitter förstås som klistrad framför TV-apparaten denna vecka. Orsak: Friiidrotts-VM i Peking. Ja, jag har till och med någon natt gått upp för att titta på de tidiga försöken men det har jag slutat med.

Inte minst såg jag finalen på herrarnas 100 meter igår kväll, måndag, där Usain Bolt slog amerikanen Justin Gatlin med futtiga 1/100-dels sekund. Bolt tog hem guldet på 9.79 och Gatlin tog silvret på 9.80. Bara millimetrar skilde dem åt.

foto: Getty Images, Streeter Lecka

Justin Gatlin har under de här mästerskapen utsetts till hackkyckling nummer ett. Det beror förstås på att han
2006 stängdes av för doping med testosteron. Detta är givetvis helt förkastligt men nu har han avtjänat sitt straff och fått börja tävla igen. Förhoppningsvis är han ren idag. Men Gatlin vann inte över Bolt, därför att han inte fick vinna. Bolt var redan före start den givne guldmedaljören, även om hans form i år har varit minst sagt osäker. Bolt vann och alla var glada och hånskrattade åt Justin Gatlin.

Jag tycker faktiskt synd om Gatlin, som gjorde en enorm prestation igår men som mobbas och kritiseras av hela världens journalistkår. Det blir så med den som hudflängs: till slut tycker man synd om honom. Jag tar självfallet helt avstånd från doping men ibland går förföljelserna för långt. Dessutom är journalisterna förfärligt enögda.

Credit: Getty Images, Christian Petersen

Idag avgjordes nämligen damernas 100 metersfinal i Peking. Enligt ritningarna vann Shelly-Ann Fraser-Pryce från Jamaica, som alltid överträffar alla. SVT Sport utsåg henne efter loppet till VM-drottning. Men har de alldeles glömt bort att även Fraser-Pryce har varit dopad? Jo, det har hon. Och hon har varit avstängd också. 2010 stängdes Fraser-Pryce av i sex månader för att ha tagit det otillåtna medlet Oxicodone, ett morfinliknande preparat, som hon påstod ha ätit mot tandvärk. Förklaringen övertygade inte och Fraser-Pryce tvingades ta sitt straff.

Förvisso är Fraser-Pryce´s dopingbrott mindre allvarligt än Justin Gatlins, men doping är alltid doping, om än i mindre doser.


Credit: Laurentlairys/Dreamstime.com- Shelly-Ann Frace and Dafne Shippers at Stade de France photo

En annan kvinnlig 100-meterslöpare som jag tycker att man ska hålla ögonen på i fortsättningen är den 23-åriga holländska f d sjukamparen Dafne Shippers som idag tog silvermedaljen efter Shelly-Ann Fraser-Pryce på 100 meter. Som sprinter har Shippers utvecklats i en osannolik hastighet. Idag slog hon holländskt rekord två gånger, både i semifinalen och i finalen!

Hur har hon kunnat bli så bra så snabbt? Jag vill inte kasta någon skugga över hennes prestationer men när jag såg en TV-intervju med Dafne idag upptäckte jag att hon hade fullt av akne, d v s finnar, i ansiktet. Det kan naturligtvis vara vanlig vuxen-akne – men väl att märka är att en av biverkningarna av anabola steroider är just akne i ansiktet. Jag drar inga egna slutsatser av detta men vill ändå nämna det.