Titta när rådjursmamman lär sitt kid "potträning"!

När man som jag bor så här mitt ute i naturen så lär man sig något nytt – och upptäcker något nytt – varje dag.
Som ni, kära läsare, har sett tidigare har vi fått tillbaka våra rådjur på tomten, bland annat en rådjursmamma och hennes två små kid, en råbock och en get utan kid.

Och idag fick vi se hur rådjursmamman började träna "potträning" med ett av sina kid, om jag får uttrycka mig så. Så här gick det till:

Rådjursmannan slickar och masserar kidets lilla rumpa för att kidet ska lära sig att bajsa. Det är också viktigt för mamman att hennes små ungar är rena och fräscha "där bak". Det är så gulligt att se hur mamman tar hand om sina små och lär dem att göra som "de vuxna" rådjuren.

Medan mamman masserar det lilla kidet i baken står det lilla syskonet ett stycke därifrån och tittar på. Här ser ni det andra kidet inringat i rött. Och så här i förstorad form.

När potträningen är avslutad beger sig den lilla familjen snabbt runt hörnet på huset och börjar äta havrekross som Bosse utfordrar dem med igen. De små kan förstås inte nå upp till lådan med kross som sitter på väggen men mamma hjälper säkert gärna till.

Och på avstånd ligger råbocken och studerar de som kan vara hans familj. Men jag vet inte om just den här bocken är pappa till de två små kiden. Men stora horn har han i alla fall. Minst 30 cm långa, ja så långa att de till slut kommer att bli till besvär för honom.

Om han nu inte hinner bli skjuten innan dess. Bockjakten pågår ju för fullt. Tyvärr.

Foto: Elisabet Höglund