Varje dag i flera veckor har jag fått falska mejl där någon kräver pengar av mig under hot!

Nästan varje dag i snart en månads tid har jag hittat mejl i min skräppostfil, som skickats från någon som kallar sig ”Jag”. Flera av mejlen har inletts med frågan om jag har mobilnumret xxx (alltså mitt mobilnummer). Därefter kräver den anonyme avsändaren att jag omedelbart ska gå in och läsa mejlet eftersom det handlar om något mycket allvarligt och viktigt för mig.

Obehagliga hotmejl

Mejlen har varit utformade på lite olika sätt men det har alltid varit ”jag” som stått som avsändare, alltså inte jag själv utan någon annan som kallar sig jag.

Här nedan är ett sådant hotmejl som jag fick igår:

Och för en liten stund sen, ikväll den 30 september, fick jag ytterligare ett hotmejl, den här gången med ännu mer skrämmande information. Jag har raderat samtliga hotmejl från min inkorg men har kopierat och fotograferat dem, ifall det skulle behövas i polisiärt hänseende. Var så god och läs!

Den här sortens hotbrev är mycket obehagligt att få. Självklart blir jag rädd. Samtidigt har polis och media uppmanat folk att inte öppna länkar från de här mejlen. De som har fått mejlen ska självklart heller inte betala några pengar. Jag vet att det finns folk som omedelbart har betalt pengar när de fått ett mejl där de har beskyllts för att ha varit inne på porrsajter.

Självklart har inte jag varit inne på någon porrsajt och skulle aldrig kunna tänka mig det heller. Allt det här är ren och skär bluff och ännu ett sätt för förslagna nätbedragare att lura av folk pengar.

Cymbalta
Bild: CCHR International

Under flera veckor har jag också fått en annan typ av skräppost, där någon som också kallar sig ”jag” påstår att jag har beställt Cymbalta, alltså ett antidepressivt läkemedel. Cymbalta ordineras av läkare mot svår ångest och depressionsattacker. Självklart har jag inte beställt Cymbalta på nätet! När jag har fått just de här mejlen har jag raderat dem omedelbart av rädsla för att de skulle kunna sprida virus om jag öppnade dem. Därför vet jag inte exakt vad det har stått i mejlen men när någon påstår att jag olagligt har köpt antidepressiva läkemedel på nätet så faller det naturligtvis på sin egen orimlighet.

Hata nätbedragarna, säger jag bara.

Jag och många med mig uppmanar alla som får den här sortens hotmejl att radera dem, att inte betala in några pengar och att i sista hand polisanmäla nätattackerna.

Till sist undrar jag liksom alla andra när Sverige får en ny regering. Men det är en annan fråga som jag har anledning att återkomma till.