Världens bäste cyklist heter Chris Froome – vann både Vueltan och Tour de France i år! Men cykelsporten har blivit allt tråkigare och alltmer förutsägbar!

 

Ikväll blev det definitivt klart att Chris Froome från det brittiska cykelstallet Sky stod som segrare i 2017 års upplaga av La Vuelta a Espana, alltså Spanien runt, som avslutades idag med en defilering till slutmålet i Madrid efter 82 timmar och 30 minuters cykelåkning. På andra plats kom Vincenzo Nibali från Italien och på tredje plats Ilnur Zakarin från Ryssland. Spanjoren Alberto Contador avslutade sin karriär med att hamna på femte plats i Vuelta Espana 2017 3 minuter och 18 sekunder efter Froome.

Chris Froome har lett Vueltan under 18 av tävlingens 21 etapper.

Chris Froome – vinnare av Tour de France och Vuelta a Espana 2017. Bild: Road Cycling UK

I juli segrade samme Froome sammanlagt i Tour de France. Det betyder att han nu är historisk. Det är bara några enstaka proffscyklister som har vunnit två stora Grands Tours under en och samma säsong. Det är bara att lyfta på hatten för Chris Froome.

Brittiska Team Sky – världens i särklass bästa cykelstall. Bild: Youtube.com

Men kanske ska vi lyfta ännu högre på hatten för team Sky, alltså Chris Froomes åtta hjälpryttare som har ledsagat honom under hela Tour de France och hela Vuelta a Espana under de senaste tre veckorna. Utan sina fantastiska hjälpryttare skulle Froome ha haft svårt att vinna dessa båda tourer. Hans kamrater har dragit fram Froome mil efter mil efter mil efter mil, i regn och storm, i 40-gradig värme, i snålblåst och kantvind.

Chris Froome
Bild: Cycling News

Bara i undantagsfall har Chris Froome behövt göra jobbet själv. Men flera gånger har det hänt att hans hjälpryttare fallit bort av trötthet en efter en. Till slut har Froome blivit ensam kvar och gjort den allra sista kraftansträngningen för att skaffa sig en optimal placering i mål. Han har aldrig tappat ledningen efter någon enda etapp även om försprånget till tvåan har krympt efter några få etapper.

Alberto Contador tog idag avsked av cykelåkningen efter målgången i Madrid. Bild: Eurosport

Men en verkligt glänsande prestation i Vueltan stod igår spanjoren Alberto Contador för. Vueltan skulle bli hans livs sista cykeltävling. Igår, på den tjugonde etappen, gick han i mål som segrare efter att ha gått loss själv i de fruktansvärda bergen i Asturien i nordvästra Spanien. Trots att Spanien har några av världens bästa proffscyklister så hade ingen spanjor före gårdagen vunnit en enda etapp. Alberto Contador har varit en lysande cyklist med många toursegrar bakom sig. Dock svärtas hans goda rykte av att han för några år sen ertappades med att ha använt hormondoping.

Alberto Contador

Jag har inte missat en enda etapp vare sig av Tour de France eller Vuelta a Espana i sommar. Jag har suttit som klistrad framför Eurosport på datorn och följt varje rullmeter av tävlingen. Tour de France i all ära men Spanien runt är något av en rysare. Ingen Grand Tour har så hårda etapper, så långa och branta backar och så utslagsgivande banor som Vueltan.

De sista etapperna i norra Spanien var förfärliga. Ibland var lutningen uppemot 25 procent och cyklisterna stod nästan stilla i uppförsbackarna. Den ene proffscyklisten efter den andre föll ifrån. Till sist återstod bara de allra bästa.  Ingenstans kan man heller få se sådana fantastiska naturscenerier som i Spanien, särskilt i den norra delen.

Solkusten, där jag själv har en lägenhet, i alla ära, men Cantabrien och Asturien i norr är makalösa regioner vad beträffar naturens skönhet, magnifika berg, raviner, branter, hisnande utförslöpor och dödande uppförsbackar.

Chris Froome
Bild: skysports.com

Min slutsats efter att ha sett två av de stora proffsloppen i år är tyvärr att cykelsporten med Chris Froome och Team Sky i spetsen har blivit mycket tråkigare. Team Sky dominerar så till den grad varje etapp i sitt arbete för att ”skydda” Chris Froome, som har lett hela tiden i båda tävlingarna. Team Sky kör defensivt. Ingen av Sky-cyklisterna gör några attacker. De släpper iväg sämre åkare under många minuter i visshet om att Chris Froome ändå kommer att behålla den röda (eller den gula i Tour de France) ledartröjan efter varje etapp.

Cykelåkningen har blivit ett nollsummespel där nästan bara andra- och tredjeplansfigurerna håller spänningen uppe. Respekten för Chris Froome och Sky är total bland de andra proffsen. Team Sky lägger därför en död hand över proffsloppen eftersom Sky har den mer eller mindre oslagbare Chris Froome att köra för.

Detta är inte någon bra utveckling. Vi cykelälskare vill inte bara bevittna ett taktikst spel. Vi vill se kamp och strid om segern varje dag. Nu har i och för sig Chris Froome bara vunnit två av Vueltan etapper. Ändå har hans ande vilat över hela tävlingen.

En svensk cyklist fick delta i årets upplaga av Vueltan. Han heter Tobias Ludvigsson. Han gjorde bara en enda bra tävling under den 21 etapper långa tävlingen. Det var när han blev sexa på tävlingens enda tempoetapp. Han var med i utbrytningar vid två tillfällen men fångades in av klungan igen. Hans sammanlagda placering är definitivt inget att skryta med. Han hamnade till sist på 59:e plats hela 2 timmar 42 minuter och 20 sekunder efter Chris Froome. Inte mycket att skriva hem om.

Här syns Tobias Ludvigsson i sin vita cykeldräkt.

Det är trist att Sverige inte längre har några internationella toppcyklister – trots att det väl knappast finns ett enda land där folk cyklar så mycket som Sverige. Men Svenska Cykelförbundet har totalt misslyckats med att odla fram talanger som skulle kunna få åka de stora tourerna i Europa. Här skiljer sig Sverige starkt från både Danmark och Norge, som båda har ett stort antal starka och dominanta proffscyklister som gör sig gällande på de stora proffsloppen.

Tänk om, Cykelförbundet! Ni har misslyckats totalt! Lär av Skidförbundet, som verkligen försöker odla fram stora svenska skidåkare som nått internationell toppnivå. Sluta gå på dyra förstärkta middagar med internationella kollegor där alkoholen flödar. Börja satsa på cyklisterna istället!

Med detta sagt kan jag meddela att jag själv redan i morgon, måndag, åker till Spanien för att få träna på min racercykel under ytterligare en dryg vecka.

Åker till Spanien för att cykla i morgon.

Bilder har jag i förekommande fall hämtat från Eurosport.