Världshälsomyndigheten har rätt om Sverige. Vi tillhör faktiskt de länder i världen där covid-smittan sprids kraftigast!

Coronapandemin går om några dagar in i sin sjätte månad i Sverige. Antalet nya smittade fall ökar explosionsartat. Enligt dagens kommuniké från Folkhälsomyndigheten är antalet smittade i covid-19 i Sverige idag uppe i ofattbara 67 667 fall medan antalet avlidna nu har ökat till 5 320 offer, 30 det senaste dygnet.

Anders Tegnell
Bild: facebook.com

Eftersom Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell (som nu har gått på semester) ständigt har hävdat den senaste tiden att situationen i Sverige ser mycket ljus ut. Antalet dödsfall sjunker liksom det antal covid-patienter som vårdas inom intensivvården. Samtidigt poängterar han att faran inte är över, att vi ska fortsätta att hålla avstånd, stanna hemma om vi är sjuka och inte trängas på restauranger och badplatser.

H e t t a lockar till trängsel.
Bild: fri-kopenskap.se

Är det något som folk har gjort under de tio dagar med hög värme som vi nu har haft i Sverige så är det att trängas. Som packade sillar har folk legat på badstränderna och solat – som om det aldrig hade existerat någon pandemi. Det är ansvarslöst, osolidariskt och omdömeslöst.

Packade sillar på badstränderna
Bild: sv.wikipedia.org

Jag tror att det är de dubbla budskapen från Folkhälsomyndigheten som gör att folk inte tar pandemin på allvar längre. Man kan inte säga att läget är ljust samtidigt om man varnar för smitta. Samtidigt har uthålligheten hos svenska folket klart avtagit under de senaste veckorna. Särskilt gäller det ungdomar i åldern 18-29 år. Dessa är sämst på att skydda sig men bäst på att trängas, bada och festa. Det är skandalöst.

Smittkurvan i Sverige är mycket dramatisk
Grafik: Elisabet Höglund
Källa: Folkhälsomyndigheten

Sveriges smittkurva, som den ser ut idag, måndag, är dramatisk. Inte någon gång under hela pandemin har antalet smittade (ofta genom testning) ökat så kraftigt som det har gjort under de senaste veckorna. Det har spekulerats om att coronaviruset inte skulle gilla sol och värme men hittills finns det inget som bekräftar detta. Tvärtom. Viruset verkar stortrivas i den heta svenska sommaren.

Glada studenter sprider
smittan
Bild: gavle.se

För att ge ytterligare några exempel på den stora smittspridningen i Sverige kan jag berätta att under de fjorton senaste dagarna har i genomsnitt 1 089 nya smittfall hittats varje dag. Bara under den senaste veckan, alltså sen midsommarhelgen, har inte mindre än 7 774  personer bekräftats smittade. De flesta av dessa är inte bara smittade. De är också smittbärare och kan smitta andra. Risken för en andra våg i Sverige är stor.

Sverige ligger också mycket högt internationellt sett när det gäller antal dödsfall per 100 000 invånare. Sverige närmar sig nu snabbt de länder som tidigare hade det högsta antalet döda.

Grafik: Elisabet Höglund
Källa: Johns Hopkins University

Den här skylten ger syn för sägen. Igår låg Sverige på femte plats i världen när det gäller dödstalen. Belgien och Storbritannien ligger fortfarande högst men det svenska dödstalet per 100 000 invånare ligger nu på över 51 personer. I våras låg siffran på 42-43 döda per 100 000 invånare i värden.

Danmark, Finland och Norge ligger långt ner i listan, på 25:e, 37:e respektive 43:e plats. Sveriges dödstal inte bara närmar sig dödstalen för de hårdast drabbade länderna. Sverige drar också ifrån sina nordiska grannländer. Detta är inte bra.

Det är inte alls konstigt att Sverige har fått hård internationell kritik, inte minst från Världshälsoorganisationen WHO, som häromdagen räknade in Sverige bland de tio länder i världen där smittan sprids kraftigast.

”Världshälsomyndigheten har rätt om Sverige”

WHO har faktiskt rätt.