Efter 34 år, 3 månader och 13 dagar lades idag utredningen om mordet på statsminister Olof Palme ner. Så skedde strax efter klockan 9.00 i morse, onsdagen en 10 juni 2020, när åklagare Krister Petersson meddelade att sista handen nu hade lagts vid Palmeutredningen och att den nu var polisiärt avslutad.
Det beskedet var självklart ingen överraskning. Det var snarare väntat. Krister Petersson avslöjade redan i vintras i flera intervjuer att det skulle komma ett avslut i mordutredningen senast till våren. Palmegruppen skulle då antingen ha hittat en gärningsman att åtala eller också skulle utredningen läggas ner.
Det som hände i morse var ändå ett antiklimat utan like. Åklagare Krister Petersson som lett Palmetutredningen sen 2016 tog nästan två timmar på sig för att förklara varför han nu lägger ner utredningen om mordet på Olof Palme och varför han pekar ut den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som misstänkt gärningsman.
Nu är det dessvärre så att Stig Engström är död sen tjugo år tillbaka. Han kan därför varken förhöras, anhållas, häktas, åtalas eller dömas för ett brott som ingen vet om han har begått. Han kan heller inte försvara sig mot anklagelserna.
Stig Engström figurerade inledningsvis i Palmeutredningen när han offentligt försökte rentvå sig efter att ha blivit utpekad som gärningsman av ett vittne, Yvonne Nieminen. Hon hade sett en man i mörk halvlång rock, mörk keps, glasögon och med en handledsväska i handen komma springande på David Bagares gata den där sena februarikvällen den 28 februari 1986. Hon visste då inte att Olof Palme strax innan hade blivit mördad i hörnet Sveavägen-Tunnelgatan några minuter innan.
Stig Engström visade sig ha sådana här kläder på sig men ansåg sig orättvist utpekad av vittnet och försökte rentvå sig själv genom att peka ut ett helt annat vittne, Lars Jeppson. Stig Engström arbetade på den tiden som annonsförsäljare på Försäkringsbolaget Skandia och hade sin arbetsplats på första våningen i Skandiahuset på Sveavägen 44. Kvällen för Palmemordet hade han arbetat över till långt in på kvällen.
Han påstod att han hade varit vittne till mordet på Olof Palme, att han skulle ha hjälpt till att rädda livet på Palme, att han hade pratat med Lisbeth Palme och varit allmänt aktiv på mordplatsen. I efterhand var det emellertid inte ett enda vittne som kunde verifiera att de hade sett Stig Engström på mordplatsen. Allt verkade vara påhittat. Ingen hade heller sett att Engström hade lyft något vapen mot makarna Palme.
Dagens mest intressanta information som presenterades av åklagaren var en Promemoria som poliserna i Palmeutredningen skrev den 9 februari 1987 och där spaningsledningen (fortfarande under ledning av Hans Holmér) helt tog avstånd från Stig Engström. Man bedömde honom som totalt ointressant och irrelevant för utredningen.
Polisen ifrågasatte även vittnet Yvonne Nieminen som hade pekat ut Engström som möjlig gärningsman. Den man Nieminen hade sett bar visserligen samma kläder och hade samma signalement som Stig Engström men det var enligt polisen en annan person hon hade pekat ut. Goddag yxskaft. Krister Petersson sätter däremot stor tilltro till Yvonne Nieminen.
Stig Engström försvann efter det ut i kulisserna. Polisen hade gjort några korta förhör med honom men efter promemorian i februari 1987 ägnade Palmeutredningen inget som helst intresse åt Stig Engström.
Inte förrän Krister Petersson 2016 blev utsedd till åklagare för Palmeutredningen. Han bestämde sig för att gå till botten med mordet. He went ”Back to Basics”, som det heter. I det här fallet handlade det om att gå tillbaka och granska vad som verkligen hade utspelat sig på mordplatsen den råkalla fredagskvällen i februari 1986.
Denna granskning ledde nu fram till att Krister Petersson idag pekade ut Stig Engström som sannolik gärningsman bakom mordet på Olof Palme. Detta gjorde han utan att ha några som helst bevis för att Engström var mördaren. Detta är häpnadsväckande! Det enda åklagaren stödde sig på var de gamla uppgifter som fanns om Engström i det tidigare utredningsmaterialet från 1986 och 1987. Ingenting annat.
Jag undrar hur kan en åklagare som gör anspråk på att vara seriös peka ut en person utan att ha bevis, utan att ha förhört honom, utan att ha kunskap om motivet bakom morden, utan att ha ett uns av tekniska bevis? Det här är inte mindre än en rättsskandal.
Dessutom pekar han ut en man som har varit död i tjugo år och inte kan försvara sig. Krister Petersson säger bara till sitt försvar att …
”Jag kan inte komma förbi Stig Engström”.
Vadå ”komma förbi”? Visst kan Stig Engström ha uppträtt konstigt och märkligt både på mordplatsen (om han nu var där) och i efterföljande reportage och intervjuer i media. Men fördensskull kan man inte peka ut honom som Palmes mördare. Det borde i alla fall inte en åklagare göra utan att ha mycket på fötterna. Förvisso kan han ha begått mordet – men det är ingen som har en aning om det idag.
Vad anför Krister Petersson för motiv som Stig Engström kan ha haft för att mörda Olof Palme?
Jo, Stig Engström ogillade Olof Palme. Han ska också ha varit politiskt aktiv i moderaterna i sin hemkommun Täby.
Men det fanns ju hundratusentals svenskar på den tiden som ogillade Olof Palme. Palme var omstridd. Antingen avskydde man honom eller så älskade man honom. Man är heller inte automatiskt statsministermördare bara därför att man är aktiv moderat.
Vilka tekniska bevis lade Krister Petersson fram idag som skulle kunna binda Stig Engström till mordet?
Inga. Istället klargjorde han tydligt att de två kulor som hade avlossats på mordplatsen sannolikt kom från en revolver av märket Smith & Wesson .357 Magnum med en längd på pipan på 4 tum = minst 10 centimeter.
Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping har provskjutit inte mindre än 788 vapen. Man har inte hittat ett enda vapen som har kunnat matcha de två kulorna.
Palmegruppen hade i vintras vissa förhoppningar om att binda Stig Engström till mordet via DNA-spår men de fick ingen träff. Där avskrevs också DNA-bevisen.
Vad mer lade Krister Pettersson Stig Engström till last?
Jo, han hade varit medlem i en skytteklubb. Tusentals svenskar är medlemmar i skytteklubbar men ytterst få (om någon) av dessa skulle mörda en statsminister.
Hade Stig Engström överhuvudtaget licens på något skjutvapen? Om han sköt Olof Palme och Lisbeth Palme med en Smith & Wesson så borde han väl ha haft licens på ett sådant vapen? Inte ett ord sades idag om detta från åklagarens sida. Varför har man inte kollat om Engström hade vapenlicens. Det borde ha varit enkelt att göra.
En annan fråga jag ställer mig är: Hur sjutton kände Stig Engström till att makarna Palme skulle promenera förbi Skandahuset denna sena kväll? Hade han någon informatör? Var han del i en större konspiration? Det är inte uteslutet, svarar Krister Petersson, men det finns inget idag som tyder på en konspiration där Engström var en aktiv faktor.
På punkt efter punkt gapar bevismaterialet tomt. Stig Engströms anhöriga har också förhörts av Palmeutredarna men har kraftigt avvisat påståendena att Engström skulle ha varit gärningsmannen.
”Han kan inte ha skjutit Palme”, har en släkting sagt. ”Inte han! Han kunde inte göra en fluga förnär.”
Detta är inget bevis för Engströms oskuld. Det finns överhuvudtaget inga bevis för att Engström var oskyldig. Men det finns heller inga bevis för att han var skyldig! Han kan mycket väl ha varit gärningsmannen men det vet ingen idag och ingen kommer att kunna hävda det i fortsättningen heller.
Därför är det inte så konstigt att den hårdaste kritiken mot Krister Peterssons utredning idag kommer från jurister. Man pekar inte ut en död person som statsministermördare utan att ha väldigt mycket på fötterna, menar flera jurister. Det har inte Krister Petersson.
På presskonferensen idag erkände Krister Petersson att de bevis som idag har lagts fram mot Stig Engström inte skulle hålla för en rättslig prövning. Han tror dock att han skulle kunna få en åklagare att gå med på att anhålla Engström (om denne levde idag) skäligen misstänkt för mordet på Olof Palme.
Vad Krister Peterssons utredning idag än en gång avslöjar är det praktfiasko som hela Palmeutredningen har varit under alla år, särskilt under de första åren när Hans Holmér var spaningsledare. Men även senare. Bara det faktum att Engström tidigt blev avförd från utredningen visar att Holmér och hans kumpaner inte var intresserad av en gärningsman av Engströms sort.
Hans Holmer drev PKK-spåret och Sydafrikaspåret. Det skulle ju vara betydligt sexigare om det var agenter från apardheidregimen i Sydafrika eller revolutionärer från PKK som satte kulan i ryggen på Sveriges statsminister – inte en sketen annonsförsäljare från Skandia (Engström) eller en sketen alkoholiserad amfetaminmissbrukare från Rotebro (Christer Pettersson).
Nu är Palmeutredningen nedlagd. Vi kommer aldrig att få veta vem som mördade Olof Palme.