”Vladimir Putin är svårt sjuk i cancer och i åtta andra allvarliga sjukdomar. Han kommer snart att dö. Kanske är han redan död.” – Dessa rykten sprids nu från Storbritannien och USA – och från svenska Aftonbladet!

Rysslands president Vladimir Putin påstås enligt vissa medier lida av en lång rad sjukdomar, de flesta dödliga. Vissa journalister, före detta spioner och andra underrättelsepersoner påstår till och med att Putin redan är död och att han i offentliga sammanhang har ersatts med en dubbelgångare eller en ”stuntman” som ser nästan likadan ut som honom själv, allt för att folk ska tro att Putin fortfarande lever.

Vladimir Putin år 2022
Bild: en.kremlin.ru

Värst av alla medier när det gäller att sprida den här sortens ”fake news” (för det handlar om fake news så länge det bara är rykten och önsketänkande) är brittiska tabloid- och skvallertidningar, flera med ett sen många år tillbaka ganska grundmurat dåligt rykte. Till denna skara av skvallertidningar har svenska Aftonbladet sällat sig. Aftonbladet har under den gångna senvintern och våren VARJE DAG publicerat artiklar där man återger de mest befängda och motstridiga rykten om Vladimir Putins hälsotillstånd.

Han uppges i dessa tidningar lida av minst 9 olika sjukdomsdiagnoser samt har blivit föremål för flera dödförklaringar. Här är alla Putins diagnoser samt ett antal andra påståenden:

”Putin lider av Parkinsons sjukdom”

”Putin lider av MS (Multipel skleros)”

”Putin har drabbats av demens”

”Putin håller på att bli blind”

”Putin missbrukar anabola steroider”

”Putin lider av ständig huvudvärk”

”Putin har svåra ryggproblem”

”Putin lider av blodcancer (leukemi)”

”Putin lider av sköldkörtelcancer”

”Putin lider av dödlig tjocktarmscancer”

”Putin är döende i cancer, som sprider sig snabbt i kroppen”

”Putin genomgår cellgiftsbehandling mot sin cancer”

”Putin har redan fått dödsbeskedet av sina läkare”

”Putin är ständigt omgiven av läkare, bl a onkologer (cancerspecialister)”

”Putin har flera allvarliga sjukdomar, bland annat cancer.””Putin har bara fem år kvar att leva”

”Putin har max. två eller tre år kvar att leva”

”Putin har mindre än tre år kvar att leva”

”Putin har mindre än 365 dagar kvar att leva”

”Puten är redan död”

”Putins ansikte är ”askgrått och uppsvällt””

”Putins lemmar skakar okontrollerat”

”Putin ser ut att ha svår vånda över plågsamma smärtor”

”Putin har nyligen genomgått en operation för att dränera bort vätska ur buken”

”Den senaste tiden har dubbelgångare ersatt Putin i offentliga sammanhang”

Vladimir Putin 2015
Bild. Shutterstock.com/köpt bild

Det här är bara några exempel på alla de diagnoser, verkliga sjukdomar och rykten som Vladimir Putin påstås lida av och som sprids runtom i världen. Vissa ryktesspridare går alltså till och med så långt att de påstår att Vladimir Putin redan är död och att Kreml försöker att i offentliga sammanhang dölja detta genom att ersätta Putin med dubbelgångare som liknar honom själv. Det här är den värsta formen av desinformation.

De flesta ryktena om att Putin redan skulle vara död kom från början från flera militära källor inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6 (Military Intelligence Section 6) om jag har förstått det hela rätt.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6´s byggnad i London
Bild: visitbritain

Själv har jag ingen aning om hur mycket man kan lita på uppgifter från agenter inom MI6. Dessa källor är ju alltid anonyma. Det är därför helt riskfritt att ljuga hur mycket som helst för att uppnå det egna syftet. I det här fallet handlar det om att misskreditera Vladimir Putin genom att sprida ut falska (eller sanna?) rykten, att undergräva Putins auktoritet och misstänkliggöra Kreml och hela det ryska ledarskapet, att underminera stridsmoralen hos de ryska soldaterna och skapa oro och misstro hos det ryska folket. Det finns också inslag av önsketänkande bakom dessa rykten och spekulationer, som inte i något fall har bekräftats officiellt.

En tidigare chef inom brittiska MI6 hävdar t ex att Vladimir Putin nyligen har varit allvarligt sjuk och avlidit men att det ryska ledarskapet gör allt för att skyla över hans död. En annan M16-källa säger att mitt i alla spekulationerna om den ryske ledarens hälsa så kan han redan vara död. En anonym källa inom det ”brittiska försvaret” hävdar också att Putin redan kan vara död.

“Möjligheten finns att han faktiskt redan är död. Det är omöjligt att veta.”

Den brittiska tidningen The Star
Skärmavbild

 

 

Den brittiska tabloiden
The Express som berättar att Putin redan är död
Bild: Skärmavbild

Min research visar att det i första hand var brittiska tabloidtidningar som började sprida uppgifterna från den brittiska underrättelsetjänsten MI6 om Putins påstådda död och spekulationerna kring hans eventuella dubbelgångare, om Putins alla ”allvarliga sjukdomar” och andra obekräftade uppgifter. Exempel på sådana tidningar är The Sun (som specialiserar sig på skandaler och skvaller), The Express, The Daily Star, The Star on Sunday, The Mirror med flera.

En sprakande rubrik på den brittiska tabloiden the Daily Stars förstasida. En ganska typisk rubrik i brittiska tidningar.
Bild: Elisabet Höglund

Källor vid det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon hävdade nyligen att Putin lider av tjocktarmscancer medan andra källor menar att han lider av Parkinsons sjukdom. Enligt det amerikanska nyhetsmagasinet New Lines Magazine hävdar en rysk oligark att Putin är svårt sjuk i blodcancer. Alla påståenden är obekräftade.

Jack Hopkins, en pensionerad amerikansk beteendevetare och onkologchef, har också sagt att han tror att Vladimir Putin är döende i cancer. Denna slutsats drar han när han ser att Vladimir Putins ansikte matchar ansiktena hos alla de patienter med dödlig cancer som han har träffat hundratals gånger under sitt yrkesliv. Seriöst? Nej, det är desinformation av det värsta slaget.

Putin hostar. Snart kommer någon och hävdar att han har lungcancer.
Bild: eu.kremlin.ru

Men det är inte bara amerikanska och brittiska källor som hävdar att Putin är svårt sjuk och kanske redan är död. Även ryska och ukrainska källor hävdar samma sak. I en rapport från den ryska oberoende journalistsajten Proekt hävdas att Putin tros lida av sköldkörtelcancer eller ”någon annan sjukdom”. Eftersom jag själv har haft sköldkörtelcancer vet jag att denna sjukdom oftast har mycket god prognos och sällan är dödlig.

Den bulgariske undersökande journalisten Christo Grozev har sagt att Putin inte längre har något förtroende bland miljardärer eftersom dessa tror att han lider av cancer. ”Jag har inga exakt uppgifter om hans hälsa men folk som står Putin nära, bland andra oligarker, tror att han har cancer.”

Putin med svullet ansikte
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

 

Även källor inom den ryska underrättelsetjänsten FSB hävdar att Vladimir Putin har fått ett dödsbesked. En tjänsteman inom  FSB påstås säga så här i ett uttalande: ”Vi har hört talas om att han lider av huvudvärk och när han framträder i TV måste han ha ett papper framför sig där allt han ska säga är skrivet med jättebokstäver. Bokstäverna är så stora att varje sida bara innehåller några enstaka meningar. Hans syn blir allt sämre och hans lemmar skakar okontrollerat.”

En företrädare från den ryska säkerhetstjänsten har sagt att den ryske presidenten lider av en snabbväxande cancer och att han håller på att mista synen. Säkerhetstjänsten har gett Putin högst två-tre år till att leva med tanke på hur hans cancer utvecklas.

Sergej Lavrov
Bild: en.kremlin.ru

Alla dessa uppgifter och uttalanden har flera gånger på senare tid envist dementerats av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Lavrov har förnekat alla spekulationer om att Putin skulle vara sjuk eller döende. Lavrov uttalade sig bl a så här i fransk TV för en tid sen:

”President Vladimir Putin framträder inför offentligheten varje dag. Ni kan se honom på olika skärmar. Ni kan läsa och lyssna till hans framträdanden. Jag tror inte att förnuftiga människor kan se några som helst tecken på sjukdom eller dålig hälsa hos presidenten. Allt är bara ryktesspridning.”

Från Kreml har heller ingen bekräftelse kommit på ryktena om att Putin skulle vara sjuk. Istället har presidenten en utomordentligt god hälsa, säger Kremls presstalesman Dmitri Peskov och kallar alltsammans för ”osanning och fabrikationer av lögner.”

Vladimir Putin från 2013
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Jag har sammanställt ett kollage av bilder på Vladimir Putin tagna mellan åren 2011 och 2022 (så påstås det i alla fall). Bilderna visar många skiftande uttryck hos den ryske presidenten. Det stämmer att några bilder som togs den 9 maj i år i samband med det ryska firandet av freden efter andra världskriget visar en president med uppsvullet och pussigt ansikte. Samtidigt kan jag publicera andra bilder på Putin som också ska ha tagits 2022 men som inte alls visar upp någon svårt sjuk eller döende president, snarare tvärtom.

På andra bilder som sägs ha tagits vid tidigare tillfällen ser Putin både plufsig och trött ut.

Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik:Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild. Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild
Grafik: Elisabet Höglund
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Utifrån det bildmaterial som jag med min research kan visa är det omöjligt att dra några som helst slutsatser om Putins hälsotillstånd eller att han just nu skulle lida av någon allvarlig sjukdom – eller rentav vara döende eller död.

Sedan måste man ta allt med en nypa salt som kommer från Ryssland. Vi vet inte om bilderna är tagna vid de tillfällen som de påstås vara tagna. Vi vet heller inte om det verkligen är Vladimir Putin som figurerar på bilderna. Det kan – jag säger  k a n  – vara personer som Kreml använder som stuntmen, alltså dubbelgångare till Putin, när denne inte vill eller kan vara närvarande.

”Det går inte att lita på någon eller någonting”, vill jag påstå

Det går inte att lita på någonting, varken på det som kommer från Moskva, Ukraina, Storbritannien eller USA eller från något annat land heller. Särskilt skeptisk ska man vara till uttalanden och rykten som kommer från de olika ländernas underrättelsetjänster.

Ni får själva läsa och bedöma min text i det här långa inlägget. Ni får också bedöma bilderna på Vladimir Putin. Jag låter inte påskina att jag står för sanningen här. Jag återger bara vad jag själv har läst och sett. Men jag hävdar med bestämdhet att det i de flesta fallen handlar om desinformation och önsketänkande. 

Det är dock högst märkligt att det i Sverige bara är tidningen Aftonbladet som har deltagit i spridningen av de många ryktena kring Vladimir Putin, hans hälsa, hans sjukdomar och hans eventuella död. Ni får själva dra slutsatsen av detta.

PS: För ordningens skull vill jag understryka att jag inte har något till övers för Vladimir Putin. Tvärtom. Det är självklart inte av sympati med honom eller för att försvara honom som jag har gjort den här granskningen. Det är den dåliga journalistiken jag går till angrepp mot. För några år sen tog alla medier avstånd från s k fake news och desinformation. Nu verkar medierna ha glömt detta.
DS