Jag ber idag den etiopiska familjen om ursäkt för att jag på min blogg misstänktgjorde familjen för att möjligen ha iscensatt ett hedersmord på en 14-årig flicka.

Den 19 maj påträffades en flicka döende i en lägenhet i Nacka. Familjen hävdade att flickan hade begått självmord – eller försökt ta livet av sig. Familjen ringde polisen och anmälde det misstänkta självmordet.

När polisen kom till platsen tyckte man inte att familjens uppgifter om flickans självmordsförsök överensstämde med de iakttagelser som polisen själv hade gjort. Inte heller tyckte polisen att de anhörigas vittnesmål stämde överens med hur självmordet hade gått till. Eftersom flickan avled i helikopter på väg till sjukhus rubricerades fallet som misstänkt mord med hedersrelaterad bakgrund.

Mannan, flickans 17-årige storebror och 21-årige kusin anhölls dagen därpå på sannolika skäl misstänkta för mord. Några dagar senare häktades familjen och fördes till häkten i Flemingsberg och Sollentuna.

Under tiden pågick förundersökning, obduktion och rättsläkarundersökning. Idag kom svaret:

Familjemedlemmarna var inte längre misstänkta för att ha någon delaktighet i flickans död. Idag på eftermiddagen, fredag, försattes samtliga tre häktade på fri fot. Samtidigt lades förundersökningen ner. Det fanns inte längre några misstankar om mord.

Eftersom jag på min blogg bidragit till att föra vidare polisens brottsmisstankar och dessutom pekat ut de misstänkta genom att ange var de bor och vad de heter har jag ännu större anledning att beklaga min egna handlingar.

Dessa ber jag nu familjen om ursäkt för. Det var omdömeslöst av mig att på ett så tidigt stadium ta polisens uppgifter på allvar. Man ska som journalist inte peka ut någon som misstänkt eller skyldig bara därför att personen eller personerna ifråga har anhållits och häktats av polisen.

Så ser i alla fall läget ut idag. Jag hoppas att familjen tar emot min ursäkt. Jag är djupt bedrövad för att kanske ha förorsakat familjen skada genom onödig ryktesspridning och namnpublicering.

Än en gång: Jag är ledsen och jag ber än en gång om ursäkt. Jag hoppar att den döda flickan nu får vila i frid.

Bild:gladigront.se

Elisabet Höglund

Journalist och bloggare

Tungelsta