Vladimir Putin har dragit in med sin våldsmaskin i Ukraina – nu gäller det för EU-ledarna och USA att verkligen våga utsätta Ryssland för de sanktioner de har utlovat och inte bara ösa ur sig tomma ord.

Det är krig i Europa – för första gången på snart sjuttiofem år.

Den gången var det Adolf Hitler som startade det andra världskriget. Idag startades kriget av Rysslands envåldshärskare Vladimir Putin. Klockan fyra i morse bröt kriget ut när Ryssland inledde bombningarna av militära men förmodligen också civila mål i Ukraina.

Protester i New York i januari i år mot Putins politik gentemot Ukraina
Bild: Shutterstock.com/köpt bildd

Dramatiska, för att inte säga osannolika, bilder från Ukraina har under hela dagen visat svarta eller eldröda moln som tornat upp sig mot skyn, sen en flygplats, eller en radaranläggning, eller en ukrainsk kommandocentral har bombats. Ukrainarna flyr nu från sina hem. Många flyr ut ur landet, i första hand till grannländerna Polen, Rumänien och Moldavien. De som inte kan har resurser att ta sig till ett annat land tar sin tillflykt till tunnelbanan i Kiev, till jordkällare eller vanliga källare, allt för att försöka rädda sina och sina barns liv.

En död ukrainsk soldat vid en stridsvagn
Bild från Ukrainas polis

FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar ikväll att runt 100 000 ukrainare har lämnat sina hem. Tusentals har korsat gränsen till grannländer, framför allt Moldavien och Rumänien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är omöjligt att i rådande läge redovisa hur många mänskliga offer som hittills har skördats i Ukraina. Det talas om flera hundra civila och soldater som mött döden. Det ukrainska hälsoministeriet uppgav tidigare ikväll att minst 57 personer hade omkommit under dagens strider och 169 skadats. Det är siffror som kanske gällde för några timmar sen. I skrivande stund kan det handla om betydligt fler. Ingen vet. Ingen har ännu överblicken.

Den ryska invasionen i Ukraina idag – bombningar på många håll
Grafik: Elisabet Höglund
Inga vänskapliga relationer mellan Ukraina och Ryssland längre
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Ryssland säger sig ha förstört 74 militära mål i Ukraina. Av dessa uppges 11 vara flygfält, rapporterar AFP. Enligt den ukrainska polisen har Ryssland utfört över 200 attacker i landet under dagen. Ryssland genomför en fullskalig invasion av Ukraina. Ryska trupper har gått i in i Kievområdet och attacker sker i många av landets regioner. Det rapporteras om åtskilliga döda och sårade. Även kärnkraftverket Tjernobyl sägs ikväll ha intagits av ryska trupper.

Vladimir Putin
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Rysslands president Vladimir Putin inledde alltså i morse ett anfallskrig, en militär invasion mot en självständig europeisk stat, mot ett land som stiftar sina egna lagar, mot ett land som har valt sin egen president och sitt eget parlament, mot ett land som inte har något annat gemensamt med Ryssland än att de råkar vara grannar. Jovisst, Ukraina ingick som en integrerad del av det forna Sovjetunionen men blev en fri och oberoende republik när Sovjetunionen föll i början av 90-talet.

Putin mönstrar trupper i Belgrad
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Nu vill Vladimir Putin återupprätta Sovjetunionen och återfå den stormaktsställning som Ryssland förlorade när Sovjetstaten kollapsade. Ukraina skulle den första etappen på vägen mot det nya stormaktsväldet men Putins planer är enligt utländska bedömare betydligt mer ambitiösa än så.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande
Bild: Wikipedia

Så här sa till exempel EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i det brandtal hon höll i Bryssel idag:

”Rysslands mål är inte bara Donbass. Putins mål är inte bara Ukraina. Målet är att skapa instabilitet i Europa och omkullkasta hela den internationella säkerhetsordningen. För detta kommer vi att hålla Ryssland ansvarigt. President Putin försöker vrida klockan tillbaka till tiden för det sovjetiska stormaktsimperiet och därmed äventyra framtiden för hela det ryska folket.”

Statsminister Magdalena Anderssons presskonferens i morse efter Rysslands invasion av Ukraina
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Tidigt i morse höll Sveriges statsminister Magdalena Andersson en presskonferens tillsammans med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist. Ingen av dem skrädde orden:

”Det här är det allvarligaste folkrättsbrottet sedan andra världskriget”, sa Magdalena Andersson. ”Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig.”

Hon fortsatte:

”Idag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia, ett kapitel som hotar internationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och mot den europeiska säkerhetsordningen. Ansvaret för detta faller helt på den ryska politiska ledningen”.

Försvarsminister Peter Hultqvist vid dagens presskonferens
bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Försvarsminster Peter Hultqvist:

”Vad Ryssland vill är att förstöra den ukrainska staten, förstöra den ukrainska demokratin, kollapsa de statliga systemen och skapa rysk dominans och överhöghet.”

Sen fortsatte fördömandena av Putin hela dagen från den ene statschefen eller premiärministern efter den andre. Aldrig i hela mitt liv har jag hört en så samstämd kör av förkastelsedomar som de som idag vräktes över Vladimir Putin från världens alla hörn. Här är några exempel:

Jens Stoltenberg
Bild: twitter.com

”Det här är en vändpunkt i Europas historia och en krigsförklaring mot hela Europa. Freden på vår kontinent har krossats. Ryssland har startat ett krig som vi trodde tillhörde historien”. (Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg).

”Den mörkaste dagen i Europas historia sen andra världskriget ”. (Danmarks statsminister Mette Fredriksen)

”Det här är en fruktansvärd dag för Ukraina och en mörk dag för Europa.” (Tysklands förbundskansler Olaf Scholz)

”Vad vi ser är en vändpunkt i Europas historia som kommer att få djupa och varaktiga konsekvenser för våra liv. Vi kommer att svara på denna krigshandling utan svaghet, med lugn, målmedvetenhet och enighet”. (Frankrikes president Emmanuel Macron)

”Stoppa omedelbart denna orättvisa och olagliga invasion!” (Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som vanligtvis står på god fot med Vladimir Putin)

”Rysslands attack mot Ukraina är den första stora konflikten i en ny världsordning, där Kreml och Peking kämpar om att stärka sina positioner på ett sätt som hotar Washingtons tidigare dominans” (Wall Street Journal)

”Ryssland kommer att isoleras internationellt, sanktionerna kommer att eskaleras och den ryska ekonomin kommer givetvis att gå in i en mycket djup kris” (Östeuropaexperten Martin Kragh)

Sen klockan 20.00 ikväll (torsdag) sitter EU:s stats- och regeringschefer samlade i Bryssel för att fatta beslut om hårda sanktioner mot Ryssland, sanktioner som enligt EU-kommissionens ordförande i sin hårdhet aldrig tidigare har skådats.

USA:s president Joe Biden
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Tidigare ikväll hör USA:s president Joe Biden ett tal till nationen och en presskonferens i Vita Huset där han dels fördömde den ryska invasionen av Ukraina, dels la fram en lång rad ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Enligt Biden vill Vladimir Putin återinföra det forna Sovjetunionen, en bedömning han delar med många. Biden menade i sitt tal att Putin har planerat den här attacken i flera månader. Här är exempel på några av de amerikanska sanktionerna mot Ryssland:

  • USA:s sanktioner syftar till att maximera långsiktig påverkan på Ryssland, men minimera påverkan på Europa.
  • USAi har i dag sanktionerat ryska banker, som sammanlagt har en biljon amerikanska dollar i tillgångar.
  • USA planerar att stänga ner mer än hälften av Rysslands import av högteknologiska produkter

Ikväll kom också beskedet från USA:s försvarsminister att 7 000 amerikanska soldater ska skickas till Europa. President Jose Biden har godkänt att mark- och flygvapen som redan är stationerade i Europa ska placeras ut i Estland, Lettland, Litauen, Polen och Rumänien, alltså till Natos östra flank där de alla gränsar till Ryssland. Ytterligare amerikanska styrkor ska skickas till Tyskland. Däremot underströk Biden att inga amerikanska styrkor kommer att delta i någon aktiv väpnad konflikt mellan Ryssland och Ukraina.

Ukraina är ett av Europas största länder med över 40 miljoner invånare – markerat med röd färg
Grafik: Elisabet Höglund

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa redan vid lunchtid idag att Nato inte kommer att gå in med trupper i Ukraina. Nato önskar sig inget regelrätt krig med Ryssland. Natos uppgift är att skydda sina medlemsländer, inte att gå i ett krig som snabbt kan utvecklas till ett storkrig, till ett tredje världskrig (min kommentar).

Han underströk att amerikanska styrkor inte kommer att delta i någon aktiv konflikt mellan Ryssland och Ukraina.

Putin mönstrar trupper i Belgrad
Bild: Shutterstock.com/köpt bild

Och ikväll kommer också helt andra signaler från omvärlden, signaler som går ut på att Vladimir Putin inte längre är vid sina sinnens fulla bruk. Somliga bedömare menar att Putin har förlorat kontakten med verkligheten och att han lider av vaneföreställningar, eftersom han under hela dagen har anklagat Ukraina för att ha provocerat fram kriget, något som helt saknar grund.

Andra bedömare menar att Putin genom att iscensätta denna gigantiska krigsoperation inte kan ha insett vilka konsekvenser detta krig får för Ryssland, De hävdar att Putin lever i en ”bubbla” där bara hans egen och Rysslands makt existerar. Han vill återupprätta ett ryskt imperium och fokusera på militär makt. I förlängningen skulle detta betyda att han vill återta inte bara Ukraina utan även Belarus, de tre baltiska staterna, återuppta kontrollen över Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Moldavien.

Vladimir Putin versus Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj
Grafik: Elisabet Höglund

Och skulle Ryssland (mot förmodan) åter annektera de baltiska staterna skulle detta får enorma konsekvenser för både Sverige och Finland. Det skulle helt förändra det säkerhetspolitiska läget i Norden. Sveriges försvarsmakt inser att den här risken finns och stärker därför övervakningen över svenskt territorium och Östersjön bland annat med Jas-Gripen-plan.

Nu gäller det att Europas ledare inte bara fördömer Vladimir Putin med hårda ord och fördömanden utan att de också går ”from sounds to things” och inför sådana sanktioner mot Ryssland att Vladimir Putin ska förstå att det är allvar. Sanktionerna mot Ryssland ska stå helt i proportion till det lidande som det ukrainska folket tvingas utstå.