Utrikesminister Margot Wallström har det lite jobbigt just nu. På kort tid har hon gjort sig ovän med både Israel
och Saudiarabien.
Riktigt pinsamt var det för Wallström som i förra veckan blev inbjuden till Arabförbundets toppmöte i Kairo men som hindrades av mötesvärdarna från att hålla tal där. Orsak: Wallström hade varit ofin nog att kritisera Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter.
Margot Wallström hade begått den stora synden att hos Saudiarabiens ambassadör i Stockholm framföra en protest mot Saudiarabiens sätt att bestraffa den liberale bloggaren Raif Badawi sedan denne riktat kritik mot religiösa ledare i Saudiarabien. Badawi dömdes för en tid sen till 10 års fängelse, 2 miljoner kronor i böter och 1000 piskrapp. Piskrappen ska enligt domen utdelas offentligt och under sammanlagt 20 veckor med 50 rapp varje fredag. En bestraffning som den diabetessjuke Badawi kanske inte ens kommer att överleva.
Tillsammans med en lång rad politiker och organisationer världen över protesterade Margot Wallström mot de "medeltida metoder" som Saudiarabien bestraffade en samhällskritisk medborgare med. Wallström krävde att straffet upphävdes. Denna kritik passade inte de saudiska herrarna. Det blev heller inte bättre när de häromdagen fick veta att den svenska regeringen inte kommer att förlänga det militära samarbetsavtal med Saudiarabien som den tidigare socialdemokratiska regeringen ingick med saudierna 2005. Detta gjorde de saudiska ledarna så upprörda att de nu har kallat hem sin Stockholmsambassadör.
Framstående företrädare för det svenska näringslivet gråter krokodiltårar över regeringens som man kallar det omdömeslösa tilltag att inte förlänga avtalet med Saudiarabien. Saudiarabien är ju Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern. De svenska exportföretagen är oroliga för att saudierna kommer att bestraffa dem genom att vägra göra affärer med dem i fortsättningen. Den oron tror jag dock är ganska överdriven.
Visst kan man säga att statsminister Stefan Löfven har hanterat den saudiska frågan synnerligen valhänt. Däremot anser många att Sverige inte ska ha den här sortens militärt samarbete med en odemokratisk diktaturstat som Saudiarabien, ett land som dessutom dagligen bryter mot mänskliga rättigheter. Det var fel från början att ingå det här avtalet. Även om Saudiarabien inte befinner sig i krig, så vet man aldrig var de vapen hamnar som saudierna skulle kunna tillverka med Sveriges benägna medverkan.
Därför måste jag säga att Margot Wallström visade prov på ett ovanligt politiskt mod när hon vågade kritisera Saudiarabien. Även om det kanske kan liknas vid musen som röt så gjorde Wallström helt rätt. Hon bröt mot protokollet och talade om för saudierna vad hon anser om deras flagranta brott mot mänskliga rättigheter. Att Wallström bestraffades med att inte få hålla sitt tal inför Arabförbundet borde vara lätt för henne att svälja. Ikväll, torsdag, hyllas hon av den amerikanska tidningen Washington Post som berömmer hennes politiska mod att våga kritisera Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter.
Det är sällan en politiker öppet vågar kritisera en ekonomisk stormakt som Saudiarabien, hur odemokratisk den än är. Alla vill vara vänner med saudierna även om dessa begår skändliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter väger nämligen lätt när de ställs mot möjligheterna att tjäna pengar i lönsamma affärer med den rika oljestaten.
En absurd detalj i sammanhanget är att Saudiarabien nu vill bli ordförande för FNs råd för mänskliga rättigheter. Ja, det är faktiskt sant. Det är verkligen att göra bocken till trädgårdsmästare. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Förmodligen borde jag gråta.