WARNING! WARNING! WARNING! för falska sotare – vi drabbades idag!

Idag vill jag utfärda en VARNING till alla som bor i villa. Om det ringer en person som utger sig för att vara sotare och som säger att du enligt lag måste låta kontrollera dina imkanaler från köksfläkten eller något annat som har med skorstenen att göra, så se upp! Dessa personer är falska och är inte intresserade av något annat än att lura dig på pengar.

imkanalerna går från köksfläkten upp i rökgångarna.
Bild: Elisabet Höglund
Vår skorsten

Bosse och jag drabbades av en sådan bluffmakare idag, tisdag den 23 juli. Bosse blev på morgonen uppringd av en man som talade om att han tänkte komma till oss redan i morgon för att kontrollera våra imkanaler. Han påstod att det fanns en lag om återkommande kontroller av imkanalerna och att han jobbade åt ett företag som för sotarnas räkning utförde dessa uppdrag.

Jag uppger nedan mannens telefonnummer. Blir ni uppringda av detta nummer, så var försiktiga. Ni håller just på att bli offer för ett bedrägeri!

                       0731-25 66 75

Bosse argumenterade en lång stund med den där mannen och hävdade att det var han själv som hade byggt skorstenen, installerat imkanalerna och sotade skorstenen själv varje år. Han behövde inte någon hjälp med detta. Bosse kontrollerade imkanalerna själv. Det är inte särskilt svårt.

”Jo”, hävdade mannen. ”Det finns en lag som säger att en utomstående måste göra kontrollerna av imkanalerna. Därför vill jag komma hem till er redan i morgon”.

Vacker skorsten som Bosse har murat
Bild: Elisabet Höglund

Det finns inte alls någon sådan lag. Det är helt frivilligt att kontrollera imkanalerna. Men det behöver göras med jämna mellanrum med tanke på allt fett och all damm som samlas i kanalerna.

Bosse lär sig tyvärr övertalas. Han och mannen bestämde att mannen skulle komma nästa måndag och utföra tjänsten och att det skulle kosta 2 900 kronor. 

Bosse tyckte att det lät väldigt dyrt men accepterade ändå kravet. Sen gick han direkt hem till mig och berättade detta. Nä, nä, nä, sa jag. Det där är bluff. Det är bara någon som försöker lura oss på pengar. Jag ska omedelbart kolla numret på Eniro.

Det gjorde jag. Numret gick inte till någon namngiven abonnent. Istället var det ett telefonnummer som många redan hade anmält och som misstänktes gå till oseriös verksamhet. Mannen bakom telefonnumret var med andra ord lika okänd som själva mobilnumret. Det gjorde mig mycket misstänksam med tanke på hur ofta jag får samtal från mobilnummer som inte går att härleda till någon person utan där det handlar om oseriös verksamhet eller telefonförsäljning.

Sagt och gjort. Jag skrev ett sms till mannens mobilnummer och förklarade att det var jag som var fastighetsägaren och att jag inte ville ha något besök av någon som påstod sig vilja inspektera våra imkanaler. Jag förklarade att jag var övertygad om att mannen bedrev bluffverksamhet och bara var ute för lura folk. Jag förklarade också att han inte alls fick komma hem till oss på måndag. Om han ändå framhärdade skulle jag ringa till polisen. Jag berättade också att jag var journalist och van vid att hantera folk med oärliga avsikter.

Sen ringde Bosse upp mannen igen. Då hade denne fått sms:et från mig. Samtidigt ändrade han sina tidigare uppgifter om att det fanns en tvingande lag om inspektion av imkanaler. Nej, det var bara en tjänst som han erbjöd Bosse för 2 900 kronor. Efter ytterligare argumentation gick han med på att stryka Bosses ”beställning”.

”Där sparade du 2 900 spänn”, sa jag skrattande till Bosse efteråt. ”Tack, kära hustru”, svarade Bosse.

”Där sparade du 2 900 kronor”, sa jag till Bosse.

Det visade sig vid Bosses andra telefonsamtal att mannen bröt på ett annat språk. Det är i och för sig inte olagligt men om han ringer till andra villaägare så är det bra att känna till detta. Han är ute för att bedra folk, lura folk att köpa tjänster som de inte behöver.

Kanske är den här sortens ”tjänsteutövare” också ute för att rekognocera inför kommande inbrott. Har han redan besökt en villa för att ”kontrollera imkanalerna” så har han också kunnat konstatera om det finns stöldbegärligt gods i villan.

Så kärt folk, se upp för den här sortens lurendrejare, som ofta dyker upp på sommaren. Ni kommer väl ihåg de irländska asfastläggarna som tvingade på folk asfaltering av sina garageuppfarter trots att de inte hade någon som helst lust till det.

Sigrid kollar också upp oseriös verksamhet på tomten

Detta är en liknande verksamhet som måste stoppas omedelbart!!! Låt er inte luras! Var misstänksam! Utgå alltid ifrån att du håller på att bli lurad och bedragen! Det är visserligen trist att behöva gå omkring och känna så där men man sparar en hel del pengar på att vara just – misstänksam!