WARNING — WARNING — WARNING! Se upp om ni får eller har fått ett e-postmeddelande där ni utvalts att få stödpengar från Internationella Valutafondens högsta chef!

 

Det är sällan man med någon större entusiasm går igenom sin mejlkorg på dagarna. De flesta mejl är inte i första hand s k skräppost utan vanliga tråkiga PR-mejl från konstiga organisationer och för mig ovidkommande personer som på olika sätt försöker skapa sig uppmärksamhet genom att skicka ut diverse inbjudningar till hyfsat kända personer med egen e-postadress.
Ofta handlar det om inbjudningar till presskonferenser, konferenser och olika events och evenemang. Det står till och med ibland att ”det här är en personlig inbjudan till dig”. Nonsens. Så skriver man till alla för att de ska känna sig utvalda. Jag deletar mejlen direkt – liksom jag deletar nästan alla andra mejl också, inklusive skräpposten, förstås.
Tänk så mycket energi och arbetskraftskostnader det läggs ner helt i onödan och varje minut för att bjuda in folk till evenemang som de inte är det minsta intresserade av. Jag ber numera allt oftare att få bli borttagen från nästan alla mailinglistor eftersom min tid är mera värdefull än att ägnas åt den meningslösa e-postterrorn.
Idag fick jag verkligen ett e-postmeddelande som intresserade mig …
Men idag, idag fick jag verkligen en e-post som intresserade mig. Mejlet låg visserligen bland skräpposten men det behöver inte alltid betyda att det handlar om skräppost, tänkte jag. Det kan faktiskt röra sig om viktig och seriös e-post som av misstag klassificerats som spam. Därför måste man alltid kolla upp avsändaren innan brevet raderas.  Det  k a n  ju vara något viktigt  – men är det sällan.
Oftast är det dock bara – ja, just det, spam, som dessutom inte sällan är farliga att öppna. Dessa spam kan innehålla trojaner som vill överföra virus till min dator. Det kan också handla om s k phishing (nätfiske) som är ett sätt att ”fiska” efter personlig och känslig information som lösenord eller kortnummer. Phishing skickas ofta som massutskick till många personer samtidigt och kan vid första ögonkastet se helt äkta ut. Det är denna slags e-post som man ska se upp med.
Illustration till phising-bedrägerier
Bild. navigator.se
Tillbaka till mitt spännande mejl idag. Wow, tänkte jag, när jag såg mejlet. ”Donation” stod det i rubriken. Jag scrollade nervöst nedåt för att se vem avsändaren var. Och det visade sig inte vara någon mindre än Ms Kristalina Georgieva, verkställande direktör för Internationella Valutafonden, IMF, i Washington. Jag baxnade. Tänk att chefen för IMF skriver till lilla mig!!!
Kristalina Georgieva, chef för IMF
Bild: imf.org
För säkerhets skulle kollade jag upp att det verkligen finns en person som heter Kristalina Georgieva. Jodå, mycket riktigt. Det är en prominent dam, som är chef för just IMF. Hon var tidigare Bulgariens EU-kommissionär i Bryssel. Kristalina Georgieva finns i högsta grad i verkligheten.
Strax förstod jag att min lycka var gjord. Jag utlovades nämligen pengar ur en fond som IMF hade skapat för att stötta personer och företag som bland annat hade drabbats hårt av restriktioner och nedstängningar under coronapandemin. Det lät ju inte osannolikt, tänkte jag, även om jag inte riktigt förstod att IMF tyckte att just jag borde få del av dessa pengar.
Så här stod det i mejlet. Jag citerar:
Hej, Som ett resultat av den dåliga ekonomiska situationen som påverkar europeiska länder och världen i stort, har Internationella monetära och finansiella kommittén (IMFC) och Världsbanken börjat släppa ut kompensationsmedel på $5MUsd (fem miljoner amerikanska dollar) vardera för att stödja företag och individer som drabbats. av (COVID-19) pandemin, översvämningskatastrofer, jordbävningar och ukrainska krigsoffer. Lyckligtvis var din e-postadress bland den första kategorin personer som kommer att få sin fond detta kvartal, så vi ber dig att omedelbart kontakta vår betalningssamordnare.
Kontaktinformation:
Herr Abe Martins
E-post: [email protected]
Skicka honom ditt fullständiga namn och din adress med ditt telefonnummer för att han ska kunna behandla och frigöra din betalning
Hälsningar,
Kristalina Georgieva
Executive Director (IMF)”
Kristalina Georgieva
VD för IMF
Bild: imf.org
Jag har läst någonstans att ett bra sätt att avslöja om ett e-mejl är fake eller äkta är att granska språket i texten, stavningen och de allmänna formuleringarna. Det här mejlet kändes mest som en stapplig och synnerligen undermålig Google-översättning men det kan man ju ha överseende med eftersom IMF kanske var angelägna om att mottagarna av dessa miljontals dollar måste få läsa nyheten på sitt eget språk.
Visserligen hade jag personligen hellre sett att brevet hade skrivits på engelska och att det fanns lite mer i brevet som garanterade att det var äkta, t ex ett brevhuvud med logotype (sådant ska man dock heller inte lita på), Ms Georgievas egen signatur mm, alltså lite mer påkostat och genomarbetat för att det skulle kännas riktigt bra för mig. Dessutom kändes det lite märkligt att det inte inleddes med t ex ”Dear Ms Elisabet Hoglund” or something similar och inte bara ”Hej”.
Jag ska nu visa en bild på själva mejlet, så förstår ni kanske varför jag så smått började bli misstänksam:
Mejlet till mig från Internationella Valutafonden
Bild: Elisabet Höglund

Ja, visst ser brevet skrämmande ut. ”Meddelandet verkar skadligt” stod det i rubriken och därefter en förklaring varför: Liknande meddelanden hade nämligen skickats ut för att någon ville komma åt folks personliga uppgifter. Visserligen bad brevskrivaren inte om mina kontonummer i min bank, säkerhetskoden till mitt bank-ID och koderna till mina kontokort utan bara min adress och mitt telefonnummer. Men i dessa tider kommer bedragarna långt till och med om de bara får tag i adressen och framförallt telefonnumret. Mitt Swisch-konto är ju t ex kopplat till mitt mobilnummer. E-postadressen är kopplad till allting annat. Världen ligger öppen för bedragare med andra ord.

Saken var klar: Jag (förmodligen som en av hundratusentals andra e-postanvändare i världen) hade blivit utsatt för ett attackförsök av någon eller några som ville komma över mina pengar. Det rådde ingen tvekan om det. Det är ofta man tar emot phishing-mejl men oftast är de så oproffsigt gjorda, så obegripliga och så barnsligt formulerade att vår lilla kattunge Ingrid skulle genomskåda dem.

Ingrid verkar dessutom faktiskt vara intresserad av telekommunikationer för i morse lade hon bokstavligt talat vantarna, d v s tassarna, på en av mina gamla mobiler som råkade ligga på köksbordet.

Lilla Ingrid har lagt vantarna, d v s tassarna. på min gamla mobil
Bild: Elisabet Höglund

Det där med Ingrid var en parentes. Låt mig fortsätta med Kristalina Georgieva (tänk att få heta ”Kristalina”, förresten). Det är faktiskt första gången jag får ett bluff- och bedrägerimejl (fraudulent scam mail, heter det på engelska) där avsändarna använder en så känd och högt uppsatt person som chefen för IMF och även IMF som organisation, när de är ute på sina bedrägeriräder över jordklotet. De är inte lite fräcka.

Artikeln från IMF:s hemsida som varnar för bluffmejl i IMF:s namn

Jag har inte sett att något annat medium i Sverige som har varnat för just det här bedrägeriförsöket men när jag gick in på IMF:s hemsida hittade jag omedelbart en varningsartikel om att IMF:s namn och renommé – om IMF nu har något renommé kvar med tanke på hur man har slösat bort pengar i donationer som enbart har bidragit till att bevara de rådande strukturerna i t ex tredje världen –  numera allt oftare har börjat användas som falska avsändare i den här sortens bedrägeriförsök. IMF fråntar sig allt ansvar för de bluffmejl som skrivs i IMF:s namn, säger man. Bland annat skriver man så här:

”Contrary to what is stated in these scam e-mails, letters, or phone conversations, the IMF does NOT authorize, verify, monitor, or assist in contract or inheritance payments between third parties and/or Governments, nor does it endorse the activities of any bank, financial institution, or other public or private agency. For purposes of clarification, the IMF is an inter-governmental organization whose transactions and operations are carried out directly with its member countries.”
Just det: Om jag eller någon annan svensk mot förmodan skulle väljas ut som mottagare av någon slags donation från IMF så administreras denna utbetalning från Sverige och inte från Storbritannien, som det står i det bluffmejl som jag fick idag.
Tillbaka till mejlet: Det nämns två andra personers namn i mejlet, dels en ”Nico Sonnefeld” som står som någon slags avsändare till mejlet på uppdrag av IMF-chefen, dels en man med namn ”Abe Martins”, som tydligen bor i England och som är den som administrerar utbetalningarna av pengarna ur stödfonden.
Nico Sonnefeld finns uppenbarligen också i verkligheten. Han är enligt Google VD för ett tyskt företag som heter Adeco Deutschlands GmbH …
Nico Sonnefeld,
VD för Adeco Deutschlands GmbH
… och Abe Martins finns tydligen också, oklart var och varför. Den ende Abe Martins som jag har hittat är en nigeriansk man bosatt i Nigeria och som jobbar på ett utbildningscenter, enligt uppgift själv helt outbildad.
Abe Martins, en okänd man från Nigeria
Bild: Facebook.com

Det ska tydligen även finnas en serietecknare vid namn Abe Martins men honom hittade jag inte mycket information om. Ingen av dessa två verkar dock ha kapaciteten att arbeta som ekonomiska administratörer av donationsmedel från Internationella Valutafonden.

Kristalina Georgieva och Magdalena Andersson, nybliiven ordförande för Internationella Valutafondens Finanskommitté
Bild: imf.org
Magdalena Andersson och Kristalina Georgieva
Bild: swedishchamber.nl
Som en liten krusidull på slutet kan jag nämna att Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson den 17 december 2020 utsågs till ordförande i IMF:s högsta rådgivande organ, IMF-kommittén (IMFC), som lustigt nog är precis det organ som står för utdelningen av miljonerna till hjälpsökande pandemidrabbade pensionerade journalister typ Elisabet Höglund från Sverige.
”Utvald” mottagare av stödpengar från Internationella Valutafonden (?)