17 mord och 2 mordförsök i Sverige under januari 2016

När landets kriminologer uttalar sig talar de ständigt om att det ”bara” begås cirka 100 mord om året i Sverige, ibland till och med färre och att det dödliga våldet inte ökar. Jag har alltid tyckt att den siffran har varit för låg, i synnerhet om man jämför den med polisens årliga statistik över anmälda mord och dråp, d v s dödligt våld, där siffrorna ibland kan vara de tredubbla.

Fingeravtryck
Foto: Lars Hedelin, Polisens pressbilder

Varje gång jag har skrivit om antalet anmälda mord (polisen och Brottsförebyggandet Rådet har ju aldrig haft någon annan statistik att erbjuda) och hävdat att denna siffra varit betydligt högre än de 100 mord per år som kriminologerna talar om, har jag blivit utskälld. Kriminoogerna har anklagat mig för att lämna vilseledande uppgifter och grovt övertolkat polisens statistik.

Men eftersom det aldrig funnits någon annan statistik att tillgå över de dödliga våldet i Sverige så har jag använt mig av den här statistiken. Det tänker jag inte göra i fortsättningen, eftersom den uppenbarligen innehåller stora felkällor, t ex dubbelanmälningar av mord och dylikt.

Foto: Polisen

Bristen på tillförlitlig statistik över det dödliga våldet i Sverige har de senaste åren retat mig så till den grad att jag nu har bestämt mig för att föra egen statistik över det dödliga våldet. De uppgifter jag kommer att redovisa är hämtade från medias rapportering av mord och dråp. Jag har sorterat bort sådana fall där det varit tveksamt om det verkligen har rört sig om mord. Jag har inte heller räknat in mordförsök där offret inte dött. Jag har försökt eliminera de vanligaste felkällorna. Därför anser jag att de uppgifter jag i fortsättningen kommer att redovisa är tämligen överensstämmande med verkligheten.

Foto: Polisen

Jag började föra statistiken den 1 januari i år och publicerar idag här på min blogg siffrorna över det dödliga våldet i Sverige under januari månad 2016. Sedan kommer jag att fortsätta med februari, mars, april etc. för att till slut summera uppgifterna över det dödliga våldet för helåret 2016.

DNA-provtagning
Foto: Lars Hedelin

När jag de senaste dagarna sammanställde siffrorna över antalet mord (alternativt dråp) under januari blev jag minst sagt chockad. Minst 17 människor mördades under bara denna månad. Till det ska läggas 2 mordförsök.
Så här ser min statistik ut:

6 januari 2016
En 30-årig man knivskars till döds på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. En 27-årig man anhölls misstänkt för mord. Offret knivskars i samband med ett bråk och avled på väg till sjukhuset.

11 januari 2016
En 15-årig pojke knivmördades på Göingeskolan i Broby i Skåne. Gärningsmannen var bara 14 år och var elev på samma skola. Det ska ha varit ett bråk som utlöst mordet.

16 januari 2016
En 56-årig man knivskars i sin lägenhet i Limhamn i Malmö. Han avled senare av sina skador. En 45-årig man anhölls misstänkt för mord.

19 januari 2016
Två personer hittades döda i en eldhärjad villa utanför Hallstahammar. Polisen inledde omedelbart en förundersökning om misstänkt mordbrand. När den rättsmedicinsk undersökningen var klar några dagar senare
konstaterade polisen att det handlade om ett mord och ett självmord.

Ett mord och ett mordförsök inträffade utanför en skola i Akalla i norra Stockholm. Mordoffret, en 15-årig pojke, avled av de skottskador han fått. Den andre mannen, en 20-åring, var svårt skadad men överlevde skjutningen. Enligt vittnesuppgifter sprang gärningsmannen omkring i rånarluva och hotade med sitt skjutvapen. Polisen inledde omedelbart en förundersökning om mord resp. mordförsök.

23 januari 2016
En man påträffades mördad i sin lägenhet i Märsta norr om Stockholm. Mannen hade dödats med flera knivhugg i huvudet. Samma kväll grep polisen en misstänkt gärningsman.

En 27-årig man hittades ihjälskjuten i en lägenhet i Farsta i Stockholm. Mannen var skjuten i huvuden och bröstet. Mordet rubricerades som ”en ren avrättning”. Senare grep polisen tre misstänkta gärningsmän. Mordet ska enligt polisen ha varit en hämndaktion.

24 januari 2016
Två personer, en ung man och en ung kvinna, påträffades döda i en lägenhet i området Västergård i Södertälje. Enligt polisen hade paret legat döda i lägenheten i flera dagar. Mannen som var skriven på lägenheten ska ha haft flera stickskador på kroppen. Polisen inledde omedelbart en förundersökning om mord.

25 januari 2016
En 22-årig kvinna knivmördades på ett asylboende i Mölndal. Kvinnan arbetade på boendet och mördades av ett ensamkommande flyktingbarn som bodde på boendet. Gärningsmannen var bara 15 år gammal. Enligt uppgift arbetade den 22-åriga kvinnan ensam på boendet när hon dödades i samband med ett bråk.

En man i 30-årsåldern hittades skjuten i ett garage i området Hallonbergen i Sundbybergs kommun. Den skjutne mannen var känd av polisen sedan tidigare och ska ha varit medlem i ett kriminellt MC-gäng. Tre personer har förhörts av polisen misstänkta för mord.

26 januari 2016
En 20-årig man dödades och en man skottskadades på en parkeringsplats i stadsdelen Hageby i Norrköping. Den döde 20-åringen skulle dagen därpå ha vittnat vid en rättegång som gällde ett mordförsök på honom själv i höstas. Den skadade mannen, som är i 35-årsåldern, är misstänkt för mord alternativt dråp. Båda männen var involverade i kriminella MC-gäng i Norrköping.

28 januari 2016
En 55-årig man knivskars till döds i sin villa i Hamburgsund i Tanums kommun i Bohuslän. Gärningsmannen, som är 26 år, arbetade åt den mördade 55-åringen. 26-åringen säger att han mördade sin uppdragsgivare eftersom han inte fått ut någon lön. 26-åringen greps i Göteborg.

En 65-årig man påträffades svårt knivskuren utanför sin bostad i Degeberga utanför Kristianstad. Mannen avled av sina skador. En 40-årig man och en 35-årig kvinna greps senare misstänkta för mord alternativt dråp.

30 januari 2016
En 58-årig man hittades död i sin lägenhet i Ödeshög i Östergötland. En man klädd i grå jacka och i sällskap med en en vit hund sprang från platsen. Mannen som är i 30-årsåldern kunde senare gripas. Den dödade 58-åringen hade skador på kroppen men det var oklart vilket tillhygge som hade använts mot honom och som dödat honom. 30-åringen har häktats misstänkt för mord.

31 januari 2016
En man i 50-årsåldern påträffades död i samband med en brand i det förråd som tillhörde mannens villa på en ort utanför Staffanstorp i Skåne. Polisen misstänker att mannen var död innan branden uppstod. En kvinna har gripits misstänkt för mord alternativt dråp eller vållande till annans död.

Tillsammans blir detta arton mord och två mordförsök på en enda månad. Det är inte säkert att antalet mord blir
lika högt under kommande månader men tendensen tycks vara klar:

Det dödliga våldet ökar i Sverige.

Detta är en uppdaterad version. Ett misstänkt mord har jag tagit bort från statistiken, d v s det misstänkta mordet på en student i Luleå. Enligt senare uppgifter från polisen blev han inte mördad.